Jasmila Žbanić Foto: Anthony Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rediteljka Jasmila Žbanić pozvala je na donošenje rezolucije o Srebrenici, u kojoj se 1995. godine desio masakr.

Bosanskohercegovačka sineastkinja Jasmila Žbanić saopštila je da donošenjem rezolucije o genocidu u Srebrenici Ujedinjene nacije imaju priliku da isprave istorijsku nepravdu, dodavši:

– Ali i za odgovornost za ulogu koju su odigrale u ratu u Bosni i Hercegovini.

Jasmila Žbanić Foto: EPA-EFE/Andreas Rentz

Žbanić je navela da je producentska kuća Deblokada, koju je osnovala sa suprugom Damirom Ibrahimovićem, omogućila ambasadorima u Ujedinjenim nacijama link kako bi mogli da pogledaju njen nagrađivani film „Quo vadis, Aida?“.

Rediteljka je u postu na društvenim mrežama podsetila da je film inspirisan istinitim događajima iz jula 1995. godine, a da je svetsku premijeru imao na Venecijanskom festivalu i nastavila:

Jasna Đuričić u sceni iz filma „Quo vadis, Aida“ Foto: Deblokada Promo

– Autori žele da pozovu ambasadore da pogledaju film i glasaju za rezoluciju o Srebrenici jer je ona potrebna danas, ne samo regiji Balkana, nego ljudskom rodu koji stoji na ivici globalnog rata. Rezolucijom se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i podstiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, između ostalog i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa u cilju sprečavanja revizionizma i prevenciji genocida. Ovaj film i ova rezolucija su poziv na mir – zaključila je Jasmila Žbanić.

Jasna Đuričić u filmu „Quo vadis, Aida“ Foto: promo

U središtu radnje filma jesu, podsetimo, tri julska dana iz 1995. godine koja su dočarana iz perspektive Aide (igra je Jasna Đuričić). Ta nekadašnja profesorka engleskog jezika radi sad kao prevodilac za mirovne snage UN. No, kada vojska pod komandom generala Ratka Mladića zauzme grad, njena porodica i hiljade stanovnika traže zaštitu unutar kampa UN, a Aida pokušava da spase muža i sinove izvesne smrti…

„Quo vadis, Aida“, Foto: promo

Pored Jasne Đuričić u filmu igraju Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković…

I kako je „Quo Vadis, Aida?“ premijerno prikazan na 77. Venecijanskom filmskom festivalu, tako su počela da „pljušte“ priznanja za ostvarenje rediteljke iz Sarajeva, a sve je kulminiralo na dodeli „evropskih Oskara“. Podsetimo, decembra 2021. ostvarenje sarajevske rediteljke i scenaristkinje dobilo je tri ključna priznanja na dodeli Evropskih filmskih nagrada – za najbolji film, režiju, a najboljom glumicom proglašena je Jasna Đuričić.

Inače, pred kraj prošle godine Žbanić je na konkursu Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za sufinansiranje proizvodnje filmova i dramskih serija dobila novčana sredstva za nastavak ostvarenja „Quo Vadis, Aida?“. Naime, Udruženju „Društvo umjetnika Deblokada“ dodeljeno je najviše sredstava – 172.500 konvertibilnih maraka za dugometražni igrani film „Quo Vadis Aida? – Dio koji nedostaje“. Na konkursu, ali za dramske TV serije dobila je takođe novčana sredstva – i to 300.000 KM za nastavak serije „Znam kako dišeš“.

Polovinom jula, podsetimo, navršiće se 29 godina od genocida u Srebrenici.

Bonus video: Srebrenica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare