"Quo vadis, Aida", Foto: promo

Još uvek ne mogu da verujem. Ovo je baš veliko priznanje za sve nas, bila je prva reakcija Jasmile Žbanić na priznanja koja je sa ostvarenjem "Quo Vadis, Aida?" dobila na sinoćnoj dodeli Evropskih filmskih nagrada u Berlinu.

Film „Quo vadis, Aida?“ ovenčan je sinoć sa čak tri priznanja na 34. dodeli Evropskih filmskih nagrada. Ostvarenje, nominovano u četiri kategorije, proglašeno je najboljim evropskim filmom, Jasmila Žbanić najboljom rediteljkom, a Jasna Đuričić, koja tumači naslovnu rolu, najboljom evropskom glumicom u 2021. godini.

Ovaj film je trijumfovao u žestokoj konkurenciji, u kojoj su bili finsko ostvarenje „Odeljenje broj 6“ reditelja Juha Kusmanena, potom francusko-britanski „Otac“ Florijana Celera, italijanska „Božja ruka“ Paola Sorentina i francusko-belgijski „Titan“ Žulije Dukorno, koji je ovenčan Zlatnom palmom u Kanu, iako je izazvao ogroman šok na Kroazeti.

A sama Žbanićeva odnela je pobedu u kategoriji u kojoj su joj takmaci bili Dukornova, Sorentino, Celer i Radu Jude koji je za ostvarenje „Baksuzni kres ili luda pornografija“ osvojio Zlatnog medveda na Berlinalu.

Zahvalivši se članovima Akademije i ekipi filma Žbanićeva se u govoru najpre osvrnula na Žene Srebenice:

– Žene Srebrenice su najsnažniji glas mira danas. Nakon strašne tragedije gdje su izgubile sve muške članove porodice, one se i dalje zajedno zalažu za život – istakla je Žbanićeva koja je ceremoniji, zbog epidemioloških mera, uz ekipu filma prisustvovala onlajn iz Sarajeva, i poručila na kraju:

– Nadam se da će ovaj film inspirisati mlade rediteljice u nekim novim pričama. Naš je zadatak gledateljima prenijeti istinu. Ponekad je teško ili neisplativo, ali to je naša dužnost!

Jasna Ðuričić se u kategoriji najbolje evropske glumice „borila“ protiv Seidi Harlu za ulogu u „Odeljenju broj 6“, Engleskinje Keri Maligan za film „Žena koja obećava“, Renate Rinsve („Najgora osoba na svetu“) i Agate Rusel za ulogu u „Titanu“, pa i ne čudi što je u svom obraćanju, nakon proglašenja laureata, poručila:

– Sada imam dokaz da sam evropska glumica! Ovo je nagrada posvećena svim žrtvama i majkama – zaključila je Đuričićeva.

U brojnim intervjuima na temu ovog ostvarenja Đuričićeva je već naglašavala da film, u kome tumači naslovnu ulogu, jeste film o „Srebrenici i gubicima koji su nastali usled tog užasa“, ali da ne samo srebreničke majke, već žene na Balkanu, žene majke nose u sebi „genetski zapis strašnih gubitaka tokom ratova na ovim prostorima“. A za portal Nova.rs je ovako prokomentarisala izvrsne kritike na film „Quo Vadis, Aida?“ u regionu i u svetu:

– „Aida“ izaziva reakcije zato što je dobar film!

U sličnom tonu je za Nova.rs govorila i Jasmila Žbanić istakavši da bi volela da taj film nikada nije snimila:

– Voljela bih da se Srebrenica nije desila, da rat nije počeo i da snimam serije poput „Seks i grad“… Jedva čekam da postanemo društvo u kojem ću se baviti – kao moj danski kolega, sjajni reditelj Vinterberg u filmu „Another Round“ – da li je dobro imati 0,05 odsto alkohola u krvi da bi ti bijeli privilegovani život imao smisla!

Trijumf „Aide“ na dodeli „Evropskog Oskara“, kako se kolokvijalno nazivaju priznanja Evropske akademije, izazvao je ogromne reakcije širom regiona. Žbanićevoj su na nagradi čestitali zvaničnici, sportisti, ali i njene kolege Danis Tanović i Srđan Vuletić koji je trijumf okarakterisao „neverovatnim podvigom“. I Dino Mustafić, čestitajući, istakao da je ekipa dobila priznanje za „hrabar, istinit i veliki film posvećen žrtvama Srebrenice kao opomena da se zlo i okrutnost nikada i nikome ne ponove na Balkanu“.

Oglasile su se i Majke Srebenice, čestitajući „njihovoj Jasmili Žbanić“, i dodajući:

– Ponosne smo i na nju i na film!

Iako je „Aida“ obeležila dodelu Evropskih filmskih nagrada, dodeljena su i priznanja ostalim najboljim sineastima na Starom kontinentu. Najstariji dobitnik Oskara, britanski dramski umetnik Entoni Hopkins je zbog te role u filmu „Otac“ proglašen i najboljim evropskim glumcem. Isto ostvarenje ovenčano je priznanjem za najbolji scenario, koji su potpisali Florijan Zeler i Kristofer Hempton.

Norveški film „Nindžabejbi“ najbolja je evropska komedija, a nagrada u kategoriji Evropski dokumentarni film pripala je ostvarenju „Flee“ Jonasa Pohera Rasmusena, koje je proglašeno i najboljim animiranim filmom.

„Moj ujak Tudor“ Olge Lukovnikove najbolji je kratkometražni film, dok je Fipresci priznanje za evropsko otkriće otišlo u ruke ostvarenju „Devojka koja obećava“ Emerald Fenel, a mađarska rediteljka Marta Mesaroš laureatkinja je nagrade za životno delo.

Podsetimo, ovo je samo još jedno u nizu nagrada za film „Quo vadis, Aida?“. Ostvarenje Žbanićeve nagrađeno je na Filmskom festivalu u Luksemburgu, potom u Antaliji, El Guni, Geteborgu, Majamiju, Roterdamu, Sofiji… Laureat je priznanja Independent Spirit Awards, a takođe je ostvarenje bilo u trci za Oskara i za Bafta nagrade.

Bonus video:

Robertu Benjiniju nagrada u Veneciji

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare