Foto: Privatna arhiva

Izložbom "Mega faza", umetnice Sonje Gajić, koja će biti otvorena u petak 7. aprila u 19 sati u Kulturnom centru Dorćol (Mike Alasa 48), galerija X VITAMIN počinje programsku sezonu u galeriji Kulturnog centra Dorćol. Akvareli Sonje Gajić predstavljaju prostor slobode, ljubavi i istine. Prenoseći sopstvene emocije i čulnost u svoje radove, Sonja uspeva da hiponotiše posmatrača dinamičnim vizualnim senzitivitetom. Izložba "MEGA FAZA" proistakla je trenute psiho-emotivne faze kroz koju umetnica prolazi, predstavljajući publici svoju novu produkciju radova.

U autorskom tekstu „Krhke veze: Emocije i senzualnost u savremenim neizvesnostima“, istoričar umetnosti i kustos Brajan Vojinović opisao je predstojeću izložbu, ali i dosadašnji rad umetnice.

„U globalnoj, naizgled distopijskoj atmosferi, dešava se kolektivno buđenje svesti. U jeku kriza, nesigurnosti i dekonstrukcije globalnih sistema, otvara se nova perspektiva. Sa te pozicije, Sonja Gajić nam ukazuje na zaboravljena gledišta. Sloboda ekspresije, ukazivanje na istine i sloboda izbora vode ka jednostavnom rešenju i daljoj fazi razvoja. Kada se nastupa sa stanovišta ljubavi, otvara se prostor za razmenu.

Foto: Privatna arhiva

Izložba MEGA FAZA prikazuje duboko emocionalna i evokativna dela umetnice Sonje Gajić. Kroz svoje slike i skulpture, Sonja nas poziva da istražimo složene, ponekad kontradiktorne emocije koje definišu ljudsko iskustvo. Na izloženim akvarelima imamo priliku da uočimo njeno majstorstvo u korišćenju boja i sposobnost da prenese niz (često ambivalentnih) emocija. Kao vajarka, Sonja ima jedinstvenu perspektivu o odnosu forme i boje. Ovo je očigledno u načinu na koji njeni akvareli kao da hvataju samu suštinu svojih subjekata, otkrivajući lepotu i složenost koja se nalazi ispod površine. Od živih nijansi do prigušenih tonova, svaki rad nas poziva na promišljanje o emocijama, uticaju boje i načinima na koje se mogu izraziti radost, strah, ponos, ljubav i mnoge druge emocije.

Radovi Sonje Gajić istražuju i složenost ljudskog iskustva. Od nežnih trenutaka povezanosti do srceparajućih scena gubitka i tuge, Sonjina dela obuhvataju dubinu i nijanse emocija koje definišu naše živote. Takođe, u Sonjinom opusu brojna su dela koja slave lepotu i moć ranjivosti. Njena umetnost se često fokusira na trenutke sirovih emocija i osetljivosti koje možemo biti u iskušenju da sakrijemo od sveta, ali ne i od samih sebe. Istražujući složenost ljudskih emocija sa osetljivošću i empatijom, Sonja nas poziva da se dublje povežemo sa sobom i jedni sa drugima, i da slavimo lepotu i moć našeg najautentičnijeg ja“, napisao je Vojinović najavio i  opisao predstojeću izložbu.

U fokusu ove izložbe su akvareli, medij u kojem vajarka Sonja Gajić izvrsno barata. Pored novih radova u toj tehnici, u KC Dorćol će biti izložene i skulpture.

Foto: Privatna arhiva

Kulturni centar Dorćol i u 2023. nastavlja saradnju sa galerijom X VITAMIN iz Beograda koja je uredila likovni program u kojem će se ove godine pored mladih i afirmisanih umetnika iz Srbije, pojaviti i umetnici iz inostranstva. Nastavljajući svoju misiju kreativne laboratorije za ispitivanje metabolizma savremene umetnosti, X Vitamin će predstaviti seriju izložbi koje odgovaraju na aktuelna dešavanja na savremenoj umetničkoj sceni.

Sonja Gajić (1986.) rođena je u Beogradu, gde je diplomirala na Fakultetu lepih umetnosti, a zatim i završila master studije na odseku vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi prof. Veljka Lalića. Samostalno i grupno izlaže od 2007. godinie. Dobitnica je nagrade „Ilija Kolarević- vajar“ 2011. godine, na Fakultetu likovnih umetnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar