Zoran Hamović, Gojko Božović i Vladislav Bajac, Foto: N1

Iskreno se nadamo da se nove, rigoroznije mere i preporuke Кriznog štaba za borbu protiv koronavirusa neće odraziti na održavanje manifestacije "Кnjiga na Trgu" planirane za 24. i 25. oktobar na Trgu republike, saopštili su danas organizatori iz Udruženja profesionalnih izdavača Srbije, odakle su zatražili mišljenje ovog republičkog tela.

Ovom udruženju juče je, kako je portal Nova.rs pisao, stigao dopis iz Sekretarijata za kulturu grada Beograda u kojem se od izdavača kao organizatora manifestacije traži da, „u svetlu trenutne epidemiološke situacije“ odmah zatraže mišljenje o mogućnosti održavanja manifestacije.

Grad je ranije podržao održavanje manifestacije, a sada je od izdavača, praktično, zatraženo da obezbede i odobrenje da ona bude organizovana na Trgu republike, sa obrazloženjem da je takva odluka pod interencijama Republičkog kriznog štaba, dodajući da po dobijanju odgovora o svemu obaveste i Sekretarijat. „U slučaju pozitivnog odgovora Republičkog kriznog štaba, Grad će preduzeti sve potrebne radnje da se ovaj događaj održi u planiranom formatu i terminu“, navodi se u dopisu iz Sekretarijata upućenom izdavačima.

„Odmah smo, prema navedenim instrukcijama, uputili zahtev Кriznom štabu i očekujemo brz odgovor. Iskreno se nadamo da se nove, rigoroznije mere i preporuke Кriznog štaba neće odraziti na održavanje manifestacije ‘Кnjiga na Trgu’. O odluci, čim je budmo dobili, izvestićemo sve zainteresovane“, navode u saopštenju UPIS-a koje je potpisao predsednik Zoran Hamović.

U UPIS-u ističu da su se, pošto zbog zdravstvene bezbednosti nije bilo moguće nastupati na Sajmu knjiga i mnogi izdavači nisu mogli da izlože svoja izdanja i budu u neposrednom kontaktu sa čitocima, odlučili da organizuju „Кnjigu na Trgu“ za „određeni broj vrhunskih izdavača koji nemaju svoje knjižare i poštuju bezbednosne preporuke“.

„Za naredni vikend predviđeno je i pripremljeno održavanje manifestacije ‘Кnjiga na Trgu’. Prijavljeno je 25 izdavača koji su, kao i producenti, spremni za susret sa čitaocima i kupcima knjiga. Međutim, s obzirom na pogoršanje zdravstvenih uslova, promenili su se i uslovi javnog okuplljanja, pa smo juče dobili upozoravajuće pismo od Sekretarijata za kulturu“, naveli su u UPIS-u.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar