Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kafkin "San" za 121 dinar, "Gorak svet" Jožefa Škvoreckog za 158, "Brodolom civilizacija" Amina Malufa za 559, “Mračna kći" Elene Ferante za 693 ili "Soba za snove" Dejvida Linča za 1.000 dinara samo su neki od stotina, pa i hiljada novih i starih naslova koji se mogu nabaviti uz popuste u knjižarama do kraja oktobra, nakon što su izdavači pripremili "svako svoj sajam knjiga" umesto odloženog Sajma knjiga.

Nekoliko „sajmova umesto Sajma“, sniženja povodom „meseca knjige“ u knjižarskim lancima, ali i manjim nezavisnim knjižarama, prilika je za čitaoce da ovog meseca nabave izdanja domaćih izdavača i po upola nižim cenama.

„Laguna“

Izdavačka kuća „Laguna“ organizovala je „Delfi sajam knjiga“ od danas do 1. novembra u svim svojim knjižarama i klubovima čitalaca širom Srbije, u okviru kog će čitaoci moći da sva njihova izdanja kupe za petinu jeftinije, dok će knjige ostalih 90 domaćih i stranih izdavača na njihovim policama biti 10 odsto jeftiniji. Pored toga, čitaoci koji odaberu tri do pet knjiga mogu da računaju i sa dodatnim popustom od 15 odsto, a za šest i više 20 odsto. To bi praktično značilo da će, ako čitalac odabere jednu knjigu u izdanju „Lagune“ platiti za petinu manje, a da će ga, ako odabere četiri knjige istog izdavača, svaka od njih koštati 34 odsto manje. Posebno su uvedene i akcije sa „tri knjige za 499“ i „3 knjige za 999“ dinara. Za čitaoce koji ne mogu da prisustvuju fizički ovom „najvećem alternativnom sajmu knjiga u zemlji“, kako ga naziva čelnik „Lagune“ Dejan Papić, otvorena je mogućnost i da naslove koji ih zanimaju naruče preko sajtova „Delfija“ i „Lagune“, uz besplatnu isporuku na kuću.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Laguna“ je između dva Sajma knjiga objavila više stotina naslova različitih žanrova. Samo u oktobru izašli su „Tajna zajednica“ Filipa Pulmana, „Oshajmski točak“ Marka Lorensa, „Sakupljač“ Džona Faulsa, „Čovek koji je voleo pse“ Leonarda Padure, „Poslednja stanica Aušvic“ Edija de Vinda, „Klejov most“ Markusa Zusaka (poznatog po „Kradjivici knjiga“) ili komplet od 14 knjiga Lava Tolstoja u tvrdom povezu (košta 17.999 dinara) , a od domaćih autora tu su knjige „Đubre“ Marka Vidojkovića, „Pepeo, pena, šapat“ Milisava Savića, priče Radoslava Petkovića „Izveštaj o kugi / Čovek koji je živeo u snovima“, kao i brojna izdanja namenjena deci, knjige iz oblasti popularne psihologije…

Tanja Vučković, predstavnica za medije ove kuće, na pitanje šta bi ona od svega toga odabrala na „Delfi sajmu knjiga“ ako bi, recimo, za dopunu kućne biblioteke izdvojila 2.000 dinara, odlučila se za četiri, odnosno pet naslova.

– Pozajmila bih još 105,28 dinara i kupila bih „Dnevnik besne domaćice“ Sju Kofman, „Sakupljača“ Džona Faulsa, „Brodolom civilizacija“ Amina Malufa i „Upomoć! Izgleda da sam se zaljubila“ Roberta Takariča. Ako ne smem da pređem budžet, onda bih Malufovu knjigu zamenila romanom „Pepep, pena, šapat“ Milisava Savića i sve to koštalo bi me 1.969 dinara – kaže Tanja Vučković.

„Vulkan“

„Vulkanov sajam knjiga“ počinje 18. oktobra i trajaće do 24. otobra, najavili su iz ove izdavačke kuće, a biće održan u svih 28 njihovih knjižara u Srbiji. Čitaoci će u tih sedam dana, navode u „Vulkanu“, moći da kupe najnovije hitove ovog izdavača za 30 odsto jeftinije, kao i najčitanije knjige „Vulkančića“, a pojedini naslovi biće 60 odsto jeftiniji.

I knjige sa ovog „sajma umesto sajma“ čitaoci će, ako ne budu u prilici da dođu u knjižare, moći da poruče i na sajtovima izdavača i njegovog lanca knjižara, takođe sa besplatnom isporukom. Najavljena su i druženja sa autorima u njihovoj knjižari u „Ušću“, u okviru kojih će knjige potpisivati sudija i pisac Miodrag Majić, muzičar Momčilo Bajagić Bajaga, novinar i pisac Dušan Miklja, istoričar Milan St. Protić…

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Mina Lukić, PR „Vulkana“, na pitanje šta bi preporučila čitaocima koji bi izdvojili 2.000 dinara za knjige, predlaže tri „paketa“ sa po tri knjige: za čitateljke, muški deo čitalačke publike i decu.

– Predlog za čitateljke su to „Moja mračna Vanesa“ Kejt Elizabet Rasel, „Možda bi trebalo da popričaš sa nekim“ Lori Gotlib i „Ne brini za sutra“ Emili Henri. Predlog za muškarce su „Ostrvo pelikana“ Miodraga Majića, „Pun krug“ Milana St. Protića i „Na Drini ćuprija“ Ive Andrića. Za najmlađe predlažem „Dogmen“ Dejva Pilkija, „Brojalicu“ Momčila Bajagića Bajage i „100 Sizifovih pravopisnih pravila 2“ Bojana Jokanovića. Svaki od predloga uklapa se u sumu od 2.000 dinara – navodi ona.

„Službeni glasnik“

Na „mini sajmu knjiga“ od 20. oktobra do 2. novembra u organizaciji „Službenog glasnika“, čitaoci će u svim njihovim knjižarama širom Srbije, kao i na sajtu, moći da pronađu knjige ovog izdavača po cenama nižim 30 odsto, kao i oko 50 izdanja na akcijskom sniženju od 40 do čak 90 odsto.

Službeni glasnik je između dva sajma objavio više od 160 novih izdanja. Među novim naslovima su „Bajakovo – Batrovci“ Miljenka Jergovića i Svetislava Basare (748 dinara), „Čuburci Кrstaši“ Radoslava Laleta Vujadinovića (3.273 dinara), knjige nobelovke Olge Tokarčuk „Ana In silazi u Donji svet“ (554,40) i „Izgubljena duša“ (935), „Film i rat“ Petra Jončića (792), „Jedna moguća istorija umetnosti XX veka“ Ješe Denegrija…

„Kreativni centar“

I „Kreativni centar“ pripremio je svoj sajam knjiga od 23. oktobra do 2. novembra sa sajamskim cenema, preporukama za čitaoce i pogodnostima pri kupovini. Pored toga, ovaj izdavač ima i uobičajene akcije, poput vikend-akcije od 16. do 20. oktobra kada će se osam njihovih odabranih knjiga prodavati sa 50 odsto popusta.

Među nedavno objavljenim naslovima ovog izdavača su „Crna ptica“ Aleksandre Jovanović (612 dinara), „Poruka u boci“ Marije Par (646), „Da li laje morski pas?“ Peđe Trajkovića (637,5), „Gde je Petson?“ i „Poznajete li Petsona i Findusa?“ Svena Nurdkvista (680 dinara), kao i knjige iz serijala „Peca sluša…“ (1.360 dinara) ili zvučne knjige „Crvenkapa“ i „Tri praseta“ (1.360 dinara),

„Dereta“

Izdavačka kuća „Dereta“ proglasila je oktobar „mesecom sajamskih popusta“ i do kraja meseca se njihova izdanja mogu kupiti za 30 odsto jeftinije, a kroz „sajamske specijalne ponude“ od tri, pet ili 10 knjiga za 999 dinara može se uštedeti i do 70 odsto. Ovi popusti važe i u knjižari i na sajtu. Tako se kod ovog izdavača mogu za 1.000 dinara kupiti „27. grad“ Džonatana Frenzena ili „Soba za snove“ Dejvida Linča ili za istu sumu 10 knjiga na akciji.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Za trećinu jeftinije nego inače mogu se naći Preverove pesme „Drveće / Peto godišnje doba“ (485 dinara), „Clandestino: U potrazi za Manu Chaom“ (1.232), „Zakopani džin“ nobelovca Kazua Išigura (924 dinara) ili ovih dana objavljeni roman Igora Marojevića „Ostaci sveta“ (678)…

Osim toga, u „Deretinoj“ knjižari u centru Beograda se tokom oktobra za 20 jeftinije prodaju i izdanja petnaestak „odabranih izdavača“, među kojima su i „Kreativni centar“, „Čigoja štampa“, „Otvorena knjiga“, novosadski „Prometej“ i „Akademska knjiga“…

„Mali sajam knjiga“ u Domu omladine

Iz knjižare „Beopolis“ najavili su i za ovu godinu „Mali sajam knjiga“, na kom će, kako navode organizatori, biti ponuđene knjige oko 30 izdavača po cenama nižim od 10 do 50 odsto. „Mali sajam knjiga“ pokrenut je pre šest godina u vreme tradicionalnog Sajma knjiga, a svoja izdanja tada su ponudili izdavači koji nisu učestvovali na smotri na Beogradskom sajmu. Među izdavačima koji će ove godine izložiti knjige sa popustima su „Fabrika knjiga“, „Akademska knjiga“, „Karpos“, „Rende“, „Booka“, LOM…

„Booka“

U izdavačkoj kući „Booka“, usmerenoj prevashodno na savremenu regionalnu i prevodnu književnost, oktobar je u pravom smislu te reči „mesec knjige“. Vlasnik ove kuće Ivan Bevc navodi da se njihova izdanja od 1. do 30. oktobra prodaju po cenama nižim za 30 odsto, a izdanja drugih izdavača u njihove dve knjižare u Beogradu za petinu jeftinije.

Knjižara „Bookstore“, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Novi hit Elene Ferante „Lažljivi život odraslih“ sada košta 990 dinara, njena „Mračna kći“ 693, a tu su i „Rod“ Miljenka Jergovića (1.694), „Ljepši kraj“ Bekima Sejranovića (693), „Zavod za nagađanje“ Dženi O’Nil (594), „Čovek koji plače od smeha“ Frederika Begbedea (693 dinara)… Bevc navodi da je, od kako su uvedena sniženja, „prodaja duplirana“.

„Geopoetika“

I iz „Geopoetike“ poručuju da je „Oktobar i dalje mesec knjige“, a u svojoj novoj knjižari u Čika Ljubinoj ulici do 31. oktobra priređuju tradicionalne sajamske aktivnosti. Iz ove izdavačke kuće pripremili su popuste od 25 odsto na sva svoja izdanja, uz dodatne popuste pri kupovini više naslova. Pored toga, u ovoj knjižari svake nedelje odobravaju i popuste od 20 odsto na knjige drugih izdavača.

Čitaoci će uz popuste moći da kupe „Geopoetikina“ i najnovija izdanja kao što su „Stilit“ Urija Kostaka, „Sin-riba“ Aleksandra Prokopieva, „Poodmaklo“ Nina Like „Nebulozni poslovi“ Dejvida Grejbera, „Tri znaka kruga“ Saše Karalića, kao i kultne naslove poput dela Harukija Murakamija, Orhana Pamuka, Danijela Golemana… Među izdanjima „Geopoetike“ mogu se naći i retka izdanja kojih odavno nema u ponudi, poručuje ovaj izdavač.

Izdavači bez knjižara

Beogradski LOM nudi knjige i na svom sajtu uz popust od 40 odsto, kaže vlasnik ove izdavačke kuće Flavio Rigonat, i ta akcija će trajati do 30. oktobra. Čitaoci na akciji mogu, između ostalog, da nabave Kafkin „San“ za 121 dinar, Orvelovu „Životinjsku farmu“ za 495 dinara, roman Semjuela Beketa „Marfi“ sa komentarima za 891 dinar, „Strankinju“ Sergeja Dovlatova za 550, dnevnik Vernera Hercoga „O hodanju po ledu“ (495), Berhardove „Stare majstore“ (594) ili „Boldvina“ Milice Vučković za 495 dinara…

– Postoje ovi sajmovi koje prave izdavačke kuće koje imaju svoje knjižare, ali su oni usmereni pre svega na njihova izdanja. Sad, koliko će i naša izdanja biti prodavana, teško je reći. Mi rabat ne možemo da smanjimo, i ovako jedva uspevamo da se pokrijemo – navodi Rigonat.

Izdavačka kuća „Arhipelag“ organizuje specijalnu akciju „Nema sajma, ima knjiga“ od 15. do 31. oktobra, u okviru koje će njihova izdanja u knjižarama širom Srbije čitaoci moći da kupe uz popuste, a na posebne pogodnosti mogu da računaju članovi njihovih klubova čitalaca: popust od 40 odsto, uz dodatnih pet odsto za kupovinu tri i više naslova. Knjige ovog izdavača mogu se poručiti i preko sajta, a izdavač obećava da će ih dostaviti na kuću za najviše dva dana i dodaje da je dostava za porudžbine sa iznosom iznad 1.000 dinara besplatna.

Beogradski „Kontrast“ takođe je uveo sajamske popuste na svom sajtu ili u njihovim službenim prostorijama, pa se svaka njihova pojedinačna knjiga može kupiti za 25 odsto jeftinije, za kupovinu knjiga u vrednosti većoj od 3.000 dinara popust je 30 odsto, pripremili su i pakete knjiga sa 40 odsto popusta, a tu je i njihova standardna akcija „tri knjige za 999 dinara“. Među novim naslovima ovog izdavača su „Ovo nije zemlja za starce“ Kormaka Makartija (već su objavili njegov „Put“), „Elegije iz Oksopetre“ Odiseja Elitisa, „Vitez na belom konju“ Meri Lemije i Merilin Kriger, zbirke poezije i proze regionalnih autorki poput Monike Herceg, Magdalene Blažević ili Lejle Kalamujić, a od ranijih izdanja tu su romani Ursule Legvin i Filipa K. Dika, trotomna „Estetika otpora“ Petera Vajsa, Kamijev „Pad“…

Manifestacija „Knjiga na Trgu” zakazana je za sledeći vikend, 24. i 25. oktobra na Trgu republike, u organizaciji Udruženja profesionalnih izdavača Srbije, u kojem su „Klio“, „Geopoetika“, „Arhipelag“, „Akademska knjiga“, „Evoluta“… Popusta će biti, potvrđuju organizatori, ali navode će svi detalji o ovom manifestaciji biti poznati u ponedeljak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare