Ivan Tokin, Foto:Nemanja Špoljarić

Nisam ti donela paprike. Nisam imala. Pojele mi kokoške. Eto, ima i toga, kokoške da jedu ljute paprika.

To mi je na jednom zabačenom delu imanja, jedan ćošak, slučajno sakriven, znaš da su mi sve ljute parike za jednu firmu što pravi začine, e pa jesu, ali ima dva tri mesta koja su za mene, i tebe i takve kao ti, ima vas nekoliko, i vidim ja da fali, u stvari videla sam nekoliko puta, a sad danima nisam bila tamo i odem prekjuče i imam šta da vidim, nema ničega, sve su pojele, ostale samo grane, neverovatno. Znala sam ja da one kljucaju po mal oi bilo mi smešno, sad mi nije smešno, budale ej onoliko ljuto da jedu. Počela sa da ih koljem na veliko, kažu mi moji nemoj toliko, ma nemoj a koliko, to su narkomanke sad, one će sve da urade za ljutu pariku, razumeš. E pa neće majci. Šta kako se osećam šta me pitaš gluposti?
(Jasmina, drugarica s pijace)

Sad sam se udala, kao što vidiš. Osećam se čudno. Ne znam zašto, to je samo papir ali svi su tu, ne znam, uzbuđena sam i tresem se vidiš. Mislila sam da mi u stvari pravimo svadbu za druge, kao mi znamo da se volimo i ne trebaju nam papiri, ali ispalo je da je svadba baš za nas, možda i baš mene, s njim još nisam pričala kako mu je ali on je dečko hladan ko špricer, uvek, zato mi se i svideo iz prve. Volim ga. Srećna sam.
(Vesna, 27, mlada) 

Kako bih se osećala? Kao i svaki dan. Dobro je, svi smo živi i zdravi hvala Bogu. Nikad nisi video ovakvo meso? E pa nisi ti baš tako mlad da ne znaš za ovo. To ti je junetina kuvana u tegli. Može bilo koje meso, osim pilećeg, možda može i piletina ali ja je ne stavljam, nemamo svoje a meso ne kupujemo. Isečeš meso na malo veće kocke, staviš na gomilu, začiniš, so i beli biber, onda u teglu staviš crnog bibera u zrnu i lovor, beli luk u čenovima i ako voliš još neki začin, isto staviš, onda napuniš teglu mesom, ne skroz do vrha, nego sotaviš dva prsta i tako puniš tegle, koliko hoćeš, zavisi koliki ti je lonac i koliko mesa imaš, zatvoriš tegle dobro, zapališ vatru, ili uključiš šporet, na dno lionca staviš krpu, presavijenu ili zgužvanu, poređaš tegle, sipaš vodu da ne prekriva tegle, da ne plutaju, da stoje na dnu, i kuvaš, evo recimo ove tegle su kuvane 5 sati. Možeš odmah da jedeš, a možeš i da je čuvaš za neki drugi put. Može da stoji tri meseca na hladnom, u podrumu, na primer. Jeste, supa, sa puno mesa, možeš s tim mesom da kuvaš druga jela, pirinač, krompir, kupus, šta voliš. 700 dinara je tegla, evo izvoli, živ bio.
(Baba Jana, 68, Azerbejdžanka, domaćica)

Osećam se zdravo. Zakačio sam koronu pre tri nedelje i evo sad sam negativan. Ništa posebno mi nije bilo. Jesam, dve vaccine i onda kad mi je prošlo šest meseci, sve kao sad ću i eto ti, dobijem. Nego znaš šta je zabavno? Nisam uradio test u državnoj laboratoriji nego privatno, u kovid ambulanti mi to priznaju, ne urade mi PCR i ja sad kad sam se izlečio, nemam dokaz da sam bio bolestan. Razumeš, bolest sam preživeo ali administracija će da me dođe glave.
(Miladin, 47, automehaničar)

Bonus video:

Anketa: Kovid propusnice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar