Deo rada na postavci, Galerija Dado Djuric, Cetinje, Foto:Goranka Matić

Postavka fotografkinje Goranke Matić "Iskustvo u gužvi", u organizaciji Muzeja savremene umetnosti iz Beograda, nakon velikog uspeha i gostovanja u MSU u Zagrebu, MSURS Banja Luke i MSUV Vojvodine, sada se predstavlja i u Narodnom muzeju Crne Gore – Galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju.

Izložbu će u utorak, 13. juna otvoriti Jakša Ćalasan (direktor NMCG), Marijana Kolarić (direktorka MSU Beograd), Mirjana Dabović, Una Popović i Goranka Matić.

Autoportret ispred kafane u Moravicama, 1985, Foto:Goranka Matić

“Iskustvo u gužvi” predstavlja prvu sveobuhvatnu (re)prezentaciju rada i ostvarenja Goranke Matić koja je na umetničkoj i fotografskoj sceni prisutna već četrdeset godina. Od osamdesetih godina prošloga veka, njen rad je tekao paralelno u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije.

Dvostrukost i diferenciranost unutar Gorankinog profesionalnog angažmana – kao, s jedne strane, novinskog hroničara muzičkih, likovnih i političkih događaja i, sa druge, posvećenog umetničkog fotografa, doprinele su kompleksnom autorskom opusu. Otud i naziv ove izložbe, čija je namera upravo da se nepretenciozno, pomalo i poetično, imenuje proces rada Matićeve. Iako su se teme i žanrovi razlikovali u zavisnosti od angažmana ali i prirode interesovanja, to nije uticalo na kreativnu poziciju Goranke Matić, već suprotno, ukazuje na ujednačavanje vizuelnog i semantičkog pristupa, koji se ogleda pre svega u jednako jasnoj autorskoj koncentrisanosti kako na ljude tako i na događaje i situacije.

Deo rada na postavci Iskustvo u gužvi, Cetinje, Foto:Goranka Matić

Do profesionalnog angažmana Matićeve, navodi se u saopštenju, kao fotografa došlo je spontano, a sve je pratila i velika doza lične znatiželje i hrabrosti, pa i sklonost ka određenoj vrsti aktivizma, želja da se pri važnim kulturnim i društvenim dešavanjima deluje ne samo kao fotograf na zadatku i posmatrač već kao aktivni učesnik. Fotografisanje unutar gužve aktuelnog trenutka, bilo da se radi o rok koncertima osamdesetih ili političkim protestima devedesetih, osposobilo je Matićevu da na autentičan način prenese dramatiku događaja i psihologiju pojedinca, ali i da istovremeno poetiku prilagodi tada savremenim kretanjima u fotografiji i umetnosti.

Izložba „Iskustvo u gužvi“ prezentuje autorkino ostvarenje u preko pet stotina fotografija i materijala druge prirode (arhiva, dokumentacija, foto-eseji).

Bonus video: Izložba Vuka Vidora

Autorka koncepcije i kustoskinja izložbe je Una Popović, viša kustoskinja Muzeja savremene umetnosti, Beograd. Za kordinaciju i kustosiranje izložbe pri CGU bila je zadužena Mirjana Dabović, direktorka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar