Marta Argerič Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Uprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji 52. BEMUS će biti održan i trajaće od 1. do 13. novembra. Svečano otvaranje zakazano je za nedelju uz koncert čuvene argentinske pijanistkinje Marte Argerič koja će nastupiti sa Simfonijskim orkestrom RTS-a u Kolarčevoj zadužbini. Za sada su otkazana samo dva koncerta: nastup Big benda RTS-a i sastava "40 Fingers", potvrdili su za za Nova.rs umetnički direktor Beogradskih muzičkih svečanosti Bojan Suđić, i organizator manifestacije Cebef.

Kako je za naš portal rekla Jelena Janković-Beguš, producentkinja i jedna od urednica programa BEMUS-a, Marta Argerič dolazi u Beograd sutra uveče, i imaće samo generalnu probu uoči koncerta, dok sopran Marija Guljegina, čiji je nastup zakazan za utorak 3. novembar, stiže već večeras u Beograd.

Marija Guljegina Foto: EPA/JUAN FERRERAS

– Niko od umetnika iz inostranstva, čiji su nastupi planirani za Bemus, za sada nije otkazao koncert, niti je bilo najava da bi bilo koji drugi nastup mogao da bude odložen – kaže Janković-Beguš, napominjući da jedino neće biti koncerata sastava „40 Fingers“, koji je bio planiran za 4. novembar u Kombank dvorani, i dva dana kasnije Big Benda RTS-a u Kolarčevoj zadužbini.

– S obzirom na to da bi taj koncert mogao da predstavlja potencijalan problem i da sve dovede u riskantnu situaciju, zbog velikog broja duvača u orkestru, odlučili smo da koncert odložimo – kaže Jelena Janković-Beguš.

Umetnički direktor BEMUS-a, dirigent Bojan Suđić za naš portal priča da do sada nije zabeležen niti jedan slučaj da se neko od muzičara zarazio koronavirusom tokom proba.

– Od kada smo krenuli da se okupljamo krajem avgusta, vrlo intenzivno smo radili i niko nije imao bilo kakav simptom. Nažalost, bilo je sa strane sporadičnih slučajeva, koji su došli sa drugih mesta. U razgovoru sa Kriznim štabom dobili smo potvrdu da su ovakve vrste okupljanja daleko manje rizične od situacija koje se dešavaju u svakodnevnom životu, od ulaska u gradski prevoz do kupovine u samoposluzi – kaže Suđić, dodajući da se nada da će BEMUS biti u celosti održan, odnosno da će ostati na dva otkazana koncerta.

Bojan Suđić Foto: N1

– Na oba koncerta su bili planirani dolasci gostiju iz inostranstva. Sastav „40 Fingers“ je iz Italije, gde je jako teška epidemiološka situacija, a i u porodice muzičara je ušao virus, zbog čega je koncert otkazan. Sinoć smo, posle brojnih konsultacija, rešili da koncert Big benda RTS-a sa gostima iz Nemačke, četvoricom sjajnih solista, zbog kompletne logistike i organizacije koja je vrlo zahtevna, odložimo za neka bolja vremena. Ostali koncerti za sada idu po planu, jer ne podrazumevaju takvu vrstu problematike – ističe Suđić.

Umetnički direktor BEMUS-a sa ponosom naglašava da su reakcije i publike i kritike na ovogodišnji program, uprkos tome što se održava u „teškom trenutku“, veoma pozitivne.

– Čini mi se da ovogodišnji program, po atraktivnosti i kvalitetu programa, može da se poredi sa nekim od najuspelijih Bemusa, koji su bili održavani u boljim vremenima i sa više finansijske podrške. Imali smo koncipiran program još na proleće, ali zbog Kovida tek smo ga nedavno objavili. Svi se žale što se ovogodišnji BEMUS održava u nikad do sad viđenoj situaciji i neizvesnosti. Sve epidemiološke mere, kao i mere zaštite biće apsolutno poštovane tokom manifestacije, i publika u tom smislu može da bude potpuno mirna – poručuje Suđić.

Sa radošću očekuje dolazak Marte Argerič, koja će u nedelju uveče, u 20 časova u Kolarčevoj zadužbini, pod dirigentskom palicom Luisa Gorelika, njenog starog saradnika iz Argentine, sa Simfonijskim orkestrom RTS-a izvesti program, koji uključuje i premijeru dela „Molitva“ naše nedavno preminule kompozitorke Isidore Žebeljan, uz solistkinju Anetu Ilić.

Luis Gorelik Foto: Nebojša Babić

– Na Bemus dolazi nekolicina solista najvišeg solističkog ranga u svetu. Pored Marte Argerič, ti je Hoze Kulja, jedan od najvećih svetskih tenora u istoriji, koji će nastupiti 12. novembra u Srpskom narodnom pozorištu. Marija Guljegina, koja nastupa 3. novembra u Madenijanumu, jedna je od najboljih dramskih soprana iz Rusije, a tu su i Irena Grafenauer, naša sjajna solistkinja na flauti i Sreten Krstić sa svojim ansamblom „Zagrebačkih solista“, koji će svirati 10. novembra na Kolarcu, Deneš Vafrion, mađarski pijanista, koji spada u sam vrh, a nikada do sada nije bio ovde (5. novembar, Kolarac), kao i Sojang Jun, korejska violinistkinja (7. novembar, Kolarac) – najavljuje Suđić.

Podseća i da će oba koncerta Simfonijskog orkestra RTS-a biti obeležena Betovenovim delima, s obzirom da se 17. decembra navršava 250 godina od rođenja slavnog kompozitora. Na jednom od koncerata, 11. novembra na Kolarcu solista na klaviru će biti Jasminka Stančul, svojevremeno pobednica Betovenovog takmičenja. Koncert Braće Teofilović 8. novembra simboliše želju organizatora da neguju etnomuzikologiju, dan kasnije nastupiće Nomus kvintet, a festival će biti zatvoren nastupom Beogradske filharmonije 13. novembra.

– Ovogodišnji BEMUS obuhvata čitav spektar naših najznačajnijh domaćih snaga, „pomešanih“ sa najboljim svetskim ansamblima i zvezdama. Radimo sve dan po dan i želimo da budemo maksimalno fleksibilni i da ono što može da se održi, da se, ipak, održi. Svaki dan je dobitak. Najlakše je bilo reći otkazujemo sve i nema ničega, ali čini mi se da je i publika prepoznala naš napor, pa su još pre nedelju dana razgrabljene sve karte za svečano otvaranje – zaključuje Bojan Suđić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar