Foto: TANJUG / RADE PRELIC

Potrešeni smo svi. Tu sam u njenoj kući, njena muzika mi ne izlazi iz misli. Vezane smo od 18. godine, od studentskih dana. Mnogo sam je volela i poštovala i blagoslovena sam što je u mom životu postojala, ističe Aneta Ilić, vokalna umetnica i redovni profesor na Katedri za solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu povodom smrti kompozitorke Isidore Žebeljan.

Aneta Ilić je saradnju sa Isidorom Žebeljan otpočela još kao student i premijerno je izvela nekoliko njenih kompozicija, među kojima i ciklus „Rukoveti“.

Isidora je svojevremeno Anetin glas uporedila sa majčinim kada je uspavljivala.

Aneta Ilic, Foto: Screenshot

„To je nadivniji, najnežniji lirski ženski glas, koji sam kasnije prepoznavala kada sam slušala Lolu Novaković u emisiji za decu „Na slovo, na slovo“. A danas ga prepoznajem u glasu prijateljice Anete Ilić koja peva moju muziku. Mama mi je pevala vojvođanske pesme, stare gradske, a i bake su veoma lepo pevale“, govorila je Isidora Žebeljan o Aneti.

– Mnogo mi je teško, zatečeni smo svi ovom vešću. Preminula je rano jutros. Bila sam mnogo vezana za nju i njen odlazak smatram i ličnim gubitkom. Ovaj univezum će biti mnogo siromašniji bez njenog prisustva i nove muzike koja bi izašla iz nje – govori kroz suze Aneta Ilića za naš portal i dodaje:

– Ona je sama bila muzika. Ako moja malenkost sme da kaže, ona je bila moja umetnička sestra. Njenu muziku sam doživljavala kao svoj lični izraz, toliko mi je to bilo blisko. Ne znam šta da kažem. Potrešeni smo svi. Tu sam u njenoj kući, njena muzika mi ne izlazi iz misli. Vezane smo od 18. godine, od studentskih dana. Mnogo sam je volela i poštovala i blagoslovena sam što je u mom životu postojala takva osoba i umetnik koji je verovao u mene i kroz mene dao svetu nešto od svoje dragocene ličnosti.

U delima Isidore Žebeljan Aneta Ilić je prepoznala energiju i visoki umetnički ukus.

– Ta energija, muzikalnost, visoki umetničku ukus, osećaj za lepo, osećaj za životne i muzičke vrednosti, inventivnost – dodaje ona.

Isidora Žebeljan preminula je jutros u 54. godini života posle duge i teške bolesti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar