Foto: N1

Izlazak muzičara na prozore i terase samo je naš doprinos pojačanju opšteg aplauza medicinskom osoblju, kaže maestro Bojan Suđić za Nova.rs

Kao što smo ranije objavili, Muzička produkcija RTS pozvala je sve muzičare u Srbiji, profesionalce i amatere, da večeras između 20h i 20:30h izađu na svoje balkone, terase ili prozore i odsviraju ili otpevaju nešto za svoju dušu a u znak podrške medicinskom osoblju kojima naši građani aplaudiraju svake večeri u osam od uvođenja vanrednog stanja.

U ovoj akciji pod nazivom „Simfonija života“ učestvovaće svih sedam orkestara i horova Muzičke produkcije RTS. Njen umetnički direktor i šef dirigent Simfonijskog orkestra RTS, maestro Bojan Suđić, kaže za naš portal da niko ne zna tačno kako će to večeras izgledati.

– Ovo je, uslovno rečeno, koncert. Više je jedna vrsta podizanja opšteg duha jer je jako teško sinhronizovati jednu temu koja će se izvoditi, tako da ćemo svi svirati i pevati ono što želimo, možemo, znamo i volimo.
Ovo je još jedan mali dodatak za pojačanje tog opšteg aplauza, ništa više i ništa pretencioznije. Čini mi se samo da muzičari mogu taj aplauz malo da „poguraju“ i sa ove strane – ističe Suđić.

Pročitajte još:

On naglašava da nije reč o originalnoj ideji (Italijani su već pokazali kako se to radi) niti da u ovim okolnostima oko toga treba praviti medijsku propagandu ili prikupljati marketinške poene.

– Ja sam se sa dozom neprijatnosti uključio da ne bude neka samporomocija ni mene ni RTS-a, to nije ideja, ali ne možemo ni ćutati do kraja, zbog toga smo se ovome priključili: da pokažemo neko zajedništvo i pružimo podršku jednoj opštoj tendenciji a to je da ostanemo što bolji, zdraviji i što vedrijeg duha u ovim teškim okolnostima – napomenuo je Suđić.

Nije mogao unapred da nam kaže na kojoj lokaciji u gradu bi mogla biti najveća koncentracija muzičara (i potencijalno najbolja svirka), ali se nada da će se pozivu odazvati i amateri koji žele da pevaju i sviraju.
Svi su pozvani da snime svoje „nastupe“ od čega bi se potom napravio kolaž pozitivnih poruka.

Suđić se nada da će ova inicijativa vremenom dobiti na zamajcu.
– Treba biti oprezan. Ovo će, kako kaže dr Kon, trajati najmanje šest nedelja i treba sačuvati baterije za aktivnosti tokom celog tog perioda – poručuje maestro za kraj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram