Igoru Marojeviću nagrada „Meša Selimović“ za „Ostatke sveta“

Kultura 18. feb. 202112:53
Podeli:
Igor Marojević Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Igor Marojević dobitnik je nagrade "Meša Selimović" za roman „Ostaci sveta“, saopšteno je danas, nakon glasanja žirija sa 60 književnih kritičara, pisaca i tumača književnosti iz 25 gradova Srbije.

Glasanje žirija za 33. nagradu „Meša Selimović“ je završeno, a najviše glasova dobio je Igor Marojević za roman „Ostaci sveta“ u izdanju beogradske „Derete“. Članovi žirija izdvojili su 128 naslova, a roman „Ostaci sveta“ pobedio je sa 27 glasova, saopštili su organizatori nagrade.

Glasanje za nagradu u organizaciji „Večernjih novosti“ sprovodi se po principu da svaki od članova žirija, različitih generacija i poetika, bira pet naslova iz tekuće književne produkcije, bez obzira na rod i žanr, za koje misle da su najuspeliji i šalju ih redakciji do 4. februara. Kada svi glasovi pristignu, objavljuju se svakodnevno, a do dobitnika se dolazi jednostavnim zbrajanjem glasova.

Marojević u romanu „Ostaci sveta“, kroz ulančane ispovesti glavne junakinje Nade Marinković i drugih likova govori o „tragičnoj sudbini čoveka od Španskog građanskog rata, preko Jasenovca, pa do Nato bombardovanja krajem devedesetih godina prošlog veka“. Urednik u „Dereti“ Zoran Bognar rekao je za „Ostatke sveta“ i da je to „prvi roman o Jasenovcu kao dominantnoj temi“ i „veliki pokušaj da se prikažu sva stradanja 20. veka“.

„Ljudsko stradanje je glavna tema, a ne Jasenovac ili Španski građanski rat“, naveo je Marojević, predstavljajući roman jesenas u Kolarčevoj zadužbini, objašnjavajući da je u roman pokušao prenese priče ljudi koje je čuo.

Komentari

Vaš komentar