Foto: Promo FEST

Poslednji film reditelja Mladomira Puriše Đorđevića "Usta puna zemlje" prema istoimenom romanu Branimira Šćepanovića, zatvoriće 51. FEST sutra u mts Dvorani.

Film Puriše Đorđevića koji kroz glavnog junaka Marka priča priču o sopstvenom životu, odrastanju i putu koji svaki čovek prolazi od rođenja do smrti, govori o putu borbe koja je kod reditelja duboko ukorenjena u antifašizmu. Đorđević nas vodi kroz suptilne emocije svog glavnog protagoniste kojeg uvlači u nesvakidašnje situacije pomognut maestralnim Šćepanovićevim romanom. Njegov Marko nam pokazuje put kroz kaljugu civilizacije ka izgubljenoj duhovnosti i osvajanju slobode, najavljeno je u sinopsisu.

Glavna uloga poverena je Radivoju Raši Bukviću koji je na današnjem susretu sa medijima rekao da je čitao roman Branimira Šćepanovića pre 20 godina i stalno su mu se javljale slike u glavi kako bi to delo moglo da se ekranizuje.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Međutim, kako to već biva, negde se te ideje i zaborave u pričama u kafani sa kolegama i ostane na nivou maštarija. Zatim se desilo da sam dobio poziv od Ljubiše Ristića, koji je bio spona između Puriše i ekipe. Nisam mogao da verujem da se to dešava, da žele da snimaju film baš prema tom romanu koji volim, iznenadio sam se veoma prijatno, i naravno, odmah sam pristao. Tokom snimanja sa Purišom shvatio sam brzo da smo u ozbiljnom pokušaju stvaranja remek-dela – ispričao je Bukvić.

Foto: Promo FEST

Filmska priča je, kako je istakao, izuzetno zahtevna i bilo je vrlo „hrabro od Puriše i ravno ludilu da se upusti u ovakav projekat“, jer se ulazi u narativ bez dijaloga:

– Susret sa Purišom ću uvek pamtiti, a govorio mi je kako je decenijama maštao da ekranizuje ovaj roman. On je imao tako neverovatnu mladalačku energiju sa svojih 98 godina. Formirao je i obeležio čitavu jednu epohu jugoslovenske kinematografije – kazao je i dodao:

Radivoje Bukvić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Purišino ime Mladomir je veoma zanimljivo, on jeste uvek bio kao mlad, pravi mladić, ali nije bio miran. Mogao se zvati Mladonemir, koliko je bio nemirnog duha, stalno se trudio na ovom filmu da unapredi priču. Improvizacijom je uspevao da nadomesti tekst, tu adaptaciju romana, i bio je posvećen tome. Bio je i fantastičan glumac, videćete ga u ovom filmu. Čim se svi smeškamo, znači da je ostavio dubok trag u svima nama – zaključio je glumac.

Prvi pomoćnik reditelja Ognjen Petković rekao je da su pripreme krenule u martu prošle godine i da je film relativno brzo snimljen.

– Puriša Đorđević je bio veoma kompleksan čovek i samim tim i takav reditelj. Imao je nekoliko verzija napisanog scenarija i knjige snimanja, više varijanti vizije tog filma. Energija iz njega koja je bujala, želja da ekranizuje roman, bila je toliko snažna, da nijednog trenutka nisam imao utisak da je on star čovek na bilo koji način. A ipak je imao 98 godina. „Usta puna zemlje“ su odlična kruna Purišine karijere – istakao je Petković.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Glumica Sonja Kolačarić je rekla da je najjači utisak u ovom filmu ostavio sam Puriša Đorđević, susret sa njim, njegova pojava, saradnja na snimanju:

– Mog lika nema u romanu, njega je Puriša osmislio, izmaštao i stvorio. Susret sa njim mi je definitivno najznačajniji. Ovde je jasno vidljivo sve što je stvarao tolikih decenija, ceo svoj život, 70 godina karijere, način na koji radi sa glumcima i režira… Sigurno ću pamtiti ovaj proces ceo život – navela je Kolačarić.

Sonja Kolačarić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Glumac Lazar Jovanov, koji takođe igra u filmu, naveo je da je većina scena snimljeno u šumama Beograda, a da je metod rada režisera bio dat u momentu, gotovo mimo knjige snimanja.

– Čak je bilo uzbudljivije slušati njegove priče kojima nas je zavodio dok se pripremao set, a kad bi se kamere pripremile za rad, bila je čuvena njegova replika: ‘Sad ćete da vidite kako se režira!’. I zaista to su bile majstorije, neretko totalno nepredvidive. Mislim da smo napravili pravi likovni i umetnički film – rekao je Jovanov.

Dragan Jeličić ispred produkcije i platforme „Apollon“, otkrio je da su prvi sastanak sa rediteljem imali u januaru 2022, i evo nakon skoro 14 meseci su proizveli ceo film od 75 minuta.

– Cilj je kod nas da se snima veoma brzo, i zamislili smo ambiciozan plan da realizujemo 52 dugometražna igrana filma za 52 nedelje. Rekao sam da ćemo biti zadovoljni da bude polovina od toga i bio sam u pravu. Mi do sada imamo snimljena 26 filma, a tu spada i „Usta puna zemlje“. Pokrenuli smo prvu regionalnu platformu „Apollon“ pre skoro dve godine, koja ima čak 22.000 sati programa – naglasio je Jeličić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Glavni „krivac“ za ovaj film je, kako je istakao, pozorišni reditelj i upravnik KPGT-a Ljubiša Ristić, koji je doveo Purišu na sastanak:

– Puriša Đorđević je izrazio želju da snima upravo „Usta puna zemlje“, i svi smo bili oduševljeni da na taj način on zaokruži svoju bogatu karijeru od 70 godina. Zamislite toliko stvaralaštva. Mnogi su pokušavali da ekranizuju taj roman, pa ipak nisu uspeli, a on jeste i izborio se uspešno sa svojih 98 godina – ocenio je Jeličić i podsetio da je opus književnika Branimira Šćepanovića slabo ekranizovan. Snimljen je film „Smrt gospodina Goluže“ (1982) Živka Nikolića, kao i američko ostvarenje prema toj istoj knjizi – „Džulijan Po“ (1997) Alana Vejda, sa Kristijanom Slejterom u glavnoj ulozi.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma u znak sećanja na Purišu Đorđevića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar