promo ulus/ delo nikole džafa

Izložba Nikole Džafa "Odlazak u belo (rekonstrukcija)" biće otvorena 3. juna u Galeriji ULUS-a, saopšteno je iz ove institucije. 

Nakon što je prošle godine dobio ULUS-ovu nagradu „Zlatna paleta“, Nikola Džafo priređuje izložbu u galeriji ovog likovnog Udruženja.

Čuveni novosadski umetnik predstaviće se beogradskoj publici sa postavkom koja se temelji, ali i deli naslov sa izložbom Nikole Džafa „Odlazak u belo“, održane proleća 1999. godine na istom mestu – u Galeriji ULUS. U predstojeću postavku uvrstio je devet slika sa te izložbe, uz 21 print. 

Te, 1999. godine izložba je, kako podseća umetnik, održana usred bombardovanja, što je bio i vid protesta. Otvorena je „uvertirom za zečju operu“ u čast Džafovog prijatelja – crnog zeca Kunenea Mandindija, uz ključno pitanje:

„Kako da se oslobodim proizvedenih, sakupljenih radova, predmeta, kako da se rasteretim ՚smeća՚…“

Problem je „rešio“ obojivši smeće u belo – odnosno četkom i belom bojom izveo je „Odlazak u belo“… Simbolika je bila dvostruka – mogla se tumačiti kao odlazak u prazninu, ali i mogućnost stvaranja novog ni iz čega, novi početak.

Nikola Dzafo
Nikola Džafo Foto: MOLNAR EDVARD

Svih devet slika je skinuto sa zida, položeno na pod i premazane su belom bojom, a svakom platnu je dodat po jedan lični fetiš prijatelja i saradnika kojima će slike biti poklonjene. 

Nikola Džafo, koji je rođen 1950. u Novom Sadu, diplomirao je i magistrirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Tokom karijere samostalno je izlagao u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalog i „Politikine nagrade“ 2012. za izložbu „Lepus in fabula“ u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. 

Od devedesetih godina, pored umetnosti, aktivno se bavi političkim i društvenim angažmanom i zalaže se za dignitet svoje profesije. Idejni je tvorac i pokretač grupe „Led art“, sa kojom je uradio više od 30 projekata. Takođe, suosnivač je Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu i Multimedijalnog centra „Led art“ u Novom Sadu. Grupa mlađih novosadskih umetnika pridružila mu se sa idejom da umetnost može da leči i menja svet, i pokrenuli su „Art kliniku“, koja se 2013. godine transformisala u „Šok zadrugu“.

Izložba „Odlazak u belo (rekonstrukcija)“ trajaće do 13. juna u Galeriji ULUS u Knez Mihailovoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar