Scena iz filma Francuska
Scena iz filma "Francuska". Foto:Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Ostvarenjem "Francuska" Bruna Dumona 21. juna biće otvoreno novo, treće izdanje Festivala francuskog filma. Tokom pet dana trajanja festivala na dve lokacije - bioskopu na otvorenom na Kosančićevom vencu i u Kombank dvorani, ali i na onlajn platformi MojOFF biće prikazano osam novih filmova francuske kinematografije, saopšteno je na današnjem susretu sa medijima u Kombank dvorani. Šarlota Gejnsbur, Izabel Iper, Žerar Depardje, Žilijet Binoš, Lea Sedu samo su neke od glumačkih zvezda koje će beogradska publika moći da vidi tokom trajanja festivala čiji paralelni program nudi četiri francuska klasika.

„Živeo film“, ove reči američkog sineaste Kventina Tarantina citirao je Bertran Milet, ataše Francuskog instituta na pres konferenciji napomenuvši da se ovogodišnji festival prilagodio izmenjenom terminu Kanskog filmskog festivala, pa će tako publika imati prilike da pogleda neka ostvarenja koja se ovih dana prikazuju na Kroazeti:

Bertran Milet Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Ono što se nikad nije desilo jeste da su bioskopske sale u Francuskoj šest meseci bile zatvorene i zbog toga se još više radujemo što se Kanski festival održava, a više nego ikad radovaćemo se Festivalu francuskog filma. Imaćemo jednu neverovatnu feštu sa filmovima koje niko ovde još nije video i ovaj festival će publici omogućiti da otkrije moć francuskog filma. Drago mi je što će festival otvoriti film „Francuska“ Burno Dumona sa izvanrednom Leom Sedu, koja je u zvezda usponu kada je reč o francuskom filmu. Nažalost, nije mogla da prisustvuje festivalu u Kanu, jer je pozitivna na kovid, ali četiri njena filma se prikazuju na Kroazeti – istakao je Milet.

U filmu „Francuska“, koji otvara festival Lea Sedu igra poznatu novinarku kojoj se život menja iz korena nakon što doživi saobraćajnu nesreću, a drugog dana ove manifestacije publika će gledati Žerara Depardjea, jednog od veterana Alžirskog rata koga progoni prošlost u ostvarenju Luka Belvoa „O ljudima“. Istoga dana posetioci bioskopa na otvorenom ili u zatvorenom moći će da vide i Hanekeov klasik iz 2001. „Profesorka klavira“ sa Izabel Iper.

A sutradan je na repertoaru novi film Hanekea „Nepoznati kod“, u kojem glavnu ulogu tumači Žilijet Binoš, koja donosi priču o ksenofobiji, kao i prošlogodišnje ostvarenje Lorena Tirara „Govor“ i drama „Ibrahim“ Džonija Martina.

Avanture koje doživljava glumac kada počne da vodi pozorišnu radionicu u zatvoru opisuje film „Trijumf“, Emanuela Korkola koji je na programu 24. jula, kao i komedija „Dva Alfreda“, ali i čuveno ostvarenje iz 1962. „Suđenje Jovanki Orleanki“.

Poslednji dan festivala biće u znaku tri filma: „Novac“ Roberta Bresona, koji je baziran na Tolstojevoj priči „Lažni kupon“, „Lux Aeterna“ Gaspara Noe sa Šarlotom Gejnsbur, u filmu glumice koja prihvata ulogu veštice vezane za kolac, i „Pod zvezdama Pariza“ Klausa Dreksela, priču o dvoje ljudi sa margine koji se iznenada susreću.

Vladimir Perišić, reditelj i kum Festivala francuskog filma kazao je na susretu sa medijima kako mu je čast što je deo ovogodišnje smotre:

– Francuska kinematografija je za mene jako važna jer gaji autorski film, i to ne samo film kao umetnost, već i film kao lični izraz autora, film u „prvom licu jednine“. Pre desetak godina kroz Festival autorskog filma smo već pokušali da pokrenemo dijalog između srpske i francuske kinematografije verujući da je to jedan od načina da u Srbiji nastane mlada, nezavisna scena autorskog filma. Ovaj festival vidim kao nastavak tog dijaloga, ovoga puta okrenut publici, kao priliku da francuski film stekne široku publiku u Beogradu. Takođe se nadam da će srpski film u Francuskoj uspeti da povrati onu publiku koju je imao u vreme bivše Jugoslavije. To je najveća snaga filma-da nam približi drugoga i shvatimo da smo prijatelji – poručio je Perišić.

Vladimir Perišić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Svi programi na Kosančićevom vencu, kako je precizirano na pres konferenciji, besplatni su za publiku, dok ulaznice za projekcije u Kombank dvorani staju 300, odnosno 150 dinara. Svi filmovi će biti dostupni na onlajn platformi MojOFF u periodu od 21-25. jula. Ostvarenja će se postavljati na platformu uporedo sa klasičnim projekcijama na Kosančićevom vencu i u Kombank dvorani i moći će da se pogledaju sve vreme trajanja festivala. Izuzetak je film „Francuska“, koji će na platformi biti dostupan samo 21. jula od 21 sat do ponoći. Da bi se gledali filmovi, neophodno je da se zainteresovani registruju i pretplate na „Gold“ paket, koji staje – jedan dinar.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar