Miljen Kljakovic Kreka
Miljen Kljakovic Kreka Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ekskluzivna projekcija filma "Kreka: Lovac na snove", uz razgovor sa Miljenom Krekom Kljakovićem i rediteljem Slobodanom Ivetićem, biće održana u četvrtak 17. juna u 20 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Dokumentarac, kojim je zatvoren 49. FEST, prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića – Kreke i otkriva svu lepotu i značaj filmske scenografije.

Scenograf koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu, radom na filmovima „Podzemlje“, „Delikatesna radnja“, „Pakleni red“, „Tajni prolaz“, „Muhamed“… uz dosad neobjavljene materijale iz lične arhive i razgovore sa najeminentnijim autorima sedme umetnosti, svojom pričom otkriva neuhvatljive trenutke skrivene iza filmske kamere.

Naš filmski kritičar Milan Vlajčić napisao je da ga je ovaj film posebno prijatno iznenadio i da je bio prava poslastica za kraj Festa.

„Film Slobodana Ivetića je temeljan i istraživački rad, sa obiljem novih i samo za ovu priliku načinjenih svedočanstava… Reditelj je iskoristio samo deo tog snolikog blaga. Ne pamtim kad je neki Fest zatvoren takvom količinom lepote i filmskih čuda“, naveo je Vlajčić.

dokumentarni film- Kreka: Lovac na snove
Džoni Dep i Miljen Kreka Kljaković u dokumentarnom filmu „Kreka: Lovac na snove“; Foto: Promo

Ovaj film je „velika i uzbudljiva priča o majstoru scenografije Miljenu Kljakoviću Kreki, slikaru i arhitekti građevinskih čarolija u kojima su snimane scene svetski poznatih filmova. Gledajući ovaj film imate osećaj da je Krekin neverovatni umetnički dar i rad uzbudljiv kao da je reč o naučnoj fantastici. Zadivljujuće je šta je sve i s kim je Kreka radio i kakva čuda sagradio i ostavio na filmskom platnu kao da je reč o renesansnom slikaru“, ocenio je književnik i reditelj Dušan Kovačević.

Značaj i veličina Krekinih filmskih scenografija su, kroz izjave njegovih saradnika, uhvaćeni na pravi način u ovom filmu, koji je „mnogo više od svedočanstva o jednom pozamašnom umetničkom stvaranju“, istakla je Dubravka Lakić, filmski kritičar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar