Treće i završne večeri Arsenal festa, grmelo je na sve tri festivalske bine, a na nastupima svetskih i domaćih zvezda nije bilo metra slobodnog prostora. Sve tri večeri, bile su rasprodate do poslednje ulaznice.

Rano jutros, posle celonoćne žurke na Garden stejdžu, pogasila su se svetla 12. izdanja Arsenal festa, a organizatori ovogodišnji muzički spektakl upisuju zlatnim slovima u istoriju. Prvo festivalsko veče, najavilo je istorijski momenat, kada je prvi put od osnivanja, rasprodat čitav kontigent ulaznica, a isti scenario ponovio se i naredna dva dana. Sinoć je već oko 22 sata ponestalo ulaznica, a ponestalo je i slobodnih mesta isprad Glavne bine i Garden stejdža.

Još pre 21 čas, prostor ispred Main Stagea je, u očekivanju Ane Đurić Konstrakte, bio skoro ispunjen.

Umetnica je u pedesetominutnom nastupu, prvom u Srbiji u ovoj varijanti, uz osoben audio koncept i fantastičnu video podršku, predstavila uspešne solo singlove, uz dodatak iz repertoara „Zemlje gruva“ – sada, praktično, njenog pratećeg benda.

Ana Đurić Konstrakta Arsenal fest Foto:Predrag Petrović

Posle uvodnog „Nobla“ nizala je „Žvake“, „Mekano“, „Plodne dane“, pozdravljajući „Šumadince i Šumadinke, omladince i omladinke“. Ka bini je poleteo grudnjak, što već postaje tradicionalno na njenim nastupima. Evrovizijska „In Corpore Sano“, sačuvana za sam kraj, donela je eksploziju oduševljenja. Neizostavni deo scenografije bili su i peškiri, koje je Konstrakta, na oduševljenje publike na kraju nastupa baciila u masu.

Ana Đurić Konstrakta Arsenal fest Foto:Predrag Petrović

Thievery Corporation usijali Kragujevac

Muzički vatromet napravili su Thievery Corporation, koji su se na arsenalsku scenu vratili posle sjajnog nastupa 2017. godine. Planetarno popularnim krosover legendama, nije bilo teško da čak i nadmaše ono što su tada učinili.

Foto: nova.rs/video

Vrelim ritmovima mamili su na đuskanje i na sve snažnije aplauze posle svake pesme. Energetski nabijen šou završen je, posle sat i po, pravom žurkom i na bini i u publici, uz euforično „Serbia, we love you“. Uz one već dobro upoznate sa njihovom delovanjem, sinoć su Thievery Corporation stekli i nove poklonike. Čim su se povukli sa pozornice, dobar deo publike je pohrlio ka Gardenu, da uživa u nastupu još jednog starog znanca Arsenala, Darka Rundeka i Ekipe, kome je prethodilo raznovrsno zagrevanje uz Crni Cerak, Six Pack i dobar rok i pank zvuk.

Thievery Corporation Arsenal fest Foto:Predrag Petrović

Rundek je, kao stari miljenik arsenalske publike, odomaćeno vladao scenom i sve fanove za sam početak, počastio velikim hitom „Makedo“, najavljujući da se upravo vratio sa prelepog Dojranskog jezera. Osvežen makedonskim zvukom, Rundek je odmah na početku zapalio atmosferu i nije prestao do samog kraja jednočasovnog nastupa. Ređali su se sve sami hitovi, „Bi mogao da mogu“, „Ruke“, „Uzalud pitaš“, „Ena“, „Šejn“, „Šal od svile“, „Sejmeni“, „Apokalipso“, obaogaćeni novim ruhom i uz sjajne muzičare na trubi i saksofonu.

Atmosfera je bila na vrhuncu, a publika, u kojoj su bile sve generacije, od početka do kraja je, uz ovacije, otpevala svaku reč Rundekovog nastupa sa Ekipom.

Darko Rundek Arsenal fest Foto:Predrag Petrović

Festivalsko veče prevalilo je ponoć, a na Mejn stejdžu počela je paklena žurka uz Gobline, koji su oduševljeno poručili „da im je uvek lepo da se vrate na Arsenal“.

Slaveći 30 godina od početka karijere, pank-rokeri su moćnom svirkom „tukli u stomak“. Počevši sa „LSD se vraća kući“, doneli su presek najboljih starih stvari, ali i iskoristili priliku da, prvi put u Kragujevcu, uživo predstave numere sa aktuelnog, sjajnog albuma „Jednina“ – „Meso“, „Žmigavac“, „Negde pred zoru“… Kao gost, na bini im se pridružio veliki prijatelj, Kiza „Iskaz“.

Goblini Arsenal fest Foto:Predrag Petrović

I upravo, do negde pred zoru, hiljade ljudi proživljavalo je nezaboravnu noć, na zatvaranju Arsenal festa 12 koji su, prethodnih dana, obeležili Placebo, Roni Size, Van Gogh, Stefan Milenković i Nele Karajlić, Senidah…

Posete zabeležene u ove tri večeri, a pogotovo u petak i subotu, najbolja su potvrda da je festival, nadaleko čuven i van granica Srbije, ove godine podigao lestvicu na još viši nivo.

Bonus video: After movie prvog dana Arsenal festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar