Arsenal fest Foto:LiveProduction

Drugo veče Arsenal festa, proteklo je u znaku roka i hiphopa, a ispred Glavne scene nije moglo da se nađe mesto tokom nastupa britanskog sastava Placebo, domaćeg Van Gogha-a i balkanske hip hop zvezde Senidah.

Arsenal fest je na svojoj polovini, a iskusne „arsenalžije“ ocenjuju da je drugog dana provod mnogo bolji, posle dobrog uvodnog zagrevanja na samom otvaranju festivala. To se i ove godine potvrdilo sjajnim nastupima domaćih i svetskih zvezda.

Glavnu binu otvorila je svetski poznata bluz gitaristkinja Ana Popović, koja je izgradila karijeru u Americi. Ona je nastupila sa svojim šeštočlanim bendom i najavila odlično veče drugog dana Arsenala. Potom su pred dobro zagrejanu masu, izašli miljenici arsenalske publike, Đule i njegov Van Gog, koji su posle sedam godina ponovo na Glavnoj bini Kneževog arsenala.

Arsenal fest Foto:LiveProduction

Otvorili su svirku pesmom „Više te ne volim k‘o pre“ sa svog poslednjeg albuma „More bez obala“, koju je publika ispratila od reči do reči. Usledila je „Vrteška“, pa „Klatno“ i dobro poznati hitovi „Brod od papira“, „Za godine tvoje“ koji su publiku doveli do usijanja. Van Gogh je na sceni bio neumoran i zračio koncertnom energijom, a Đule je poslednju pesmu na nastupu emtivno najavio i svoj koncert posvetio muzičkim legendama koje su nas napustile.

– Gde god da ste anđeli, braćo i sestre na nebu, neka nas vaše oči čuvaju i prate. Sećamo se Miše Aleksića, Dragoljuba Đuričića, Mikice, Balaševića, sećamo se Milana, Margite, Bojana, Čavketa, Vlade Divljana, Borisa Aranđelovića, Laze Ristovskog, nikad ih nećemo zaboraviti – nabrajao je Đule nebeski ansambl, a publika je aplauzima i ovacijama odala počast svakom muzičkom velikanu. Potom im je i Van Gogh odao počast pesmom „Anđele, moj brate“ kojom je i završio nastup.

Arsenal fest Foto:Predrag Petrović

„Treća sreća“ za Placebo

Najveća svetska zvezda ovogodišnjeg Arsenala je britanski alternativni rok sastav Placebo, koji je pred publiku izašao iz trećeg „pokušaja“. Zbog pandemije, njihov nastup otkazan je 2020. pa kasnije i 2021. Publika je konačno dočekala da uživa u spektaklu i đuska uz svetske hitove.

U krcatom prostoru Kneževog arsenala, prolomili su se aplauzi i vrisak na prve taktove pesme „Beautiful James“, a takva atmosfera bila je do kraja svirke. Publika je potom ispratila pesmu „Happy Birthday in The Sky“ i druge hitove koji su se nizali i đuskala od početka do kraja.

Arsenal fest Foto:Predrag Petrović

Placebo je na Arsenalu uživao status mega zvezde, a članovi benda uživeli su se u tu ulogu možda i više nego što treba. Na početku nastupa nije bilo ni onog kurtoaznog „dobro veče“ pozdrava, na jeziku zemlje domaćina‚ a zvanični spiker, pročitao je „uputstvo“ i zamolio sve prisutne, uključujući i novinare i fotoreportere, da ne snimaju i ne fotografišu nastup. Frontmen benda Brajan Molko, oglasio se prvi put posle 45 minuta svirke, kratkim „Thank you, Thank you very much2 i to je bilo sve što su progovorili do kraja nastupa, koji je trajao 80 minuta.

Ipak, to nije mnogo smetalo razigranoj publici. Bend je radio svoje, kako misli da treba, a publika je dala sve od sebe da se dobro provede.

Van Gogh Arsenal fest Foto:Predrag Petrović

Senidah zapalila masu

Na glavnoj bini iščekivao se nastup balkanske hip hop atrakcije Senidah, koja je na scenu izašla oko jedan sat iza ponoći. U prvim redovima zavladala je euforija, a u ritmu se kretala i sva publika koja je ispunila ceo prostor Kneževog arsenala. Energična i dobro raspoložena regionalna zvezda, zapevala je svoj veliki hit „Slađana“, koji na Jutjubu ima neverovatnih 62 miliona pregleda. U publici je mahom bila mlađa generacija, koja je svaku pesmu ispratila od reči do reči i iz sveg glasa. Senidah, koja je posle svake pesme ostvarivala interakciju i komunikaciju sa publikom, svakako je opravdala očekivanja fanova i zasluženo se našla na Mejn stejdžu.

Rok i pank zvuk na Gardenu

U Zastavinoj bašti na Garden stejdžu drugačiji zvuk, ali jednako dobar provod. Drugo veče otvorili su Bolesna štenad, a zatim je na binu izašao kragujevački kultni rok sastav „Istok iza“ i raspalili publiku svojom svirkom, a njihov najveći hit „Dobar dan“, kao i uvek, oduševio je sve prisutne. Na Gardenu su zatim nastupili Nemanja, Steffan, Basha, Tam, Z++, E-Play, Majke, KoiKoi i Who See.

Prometno je bilo na „promenadi“ između festivalskih scena, a publika je u trku jurila da isprati svoje favorite u bogatoj festivalskoj ponudi.

Roni Size na zahtev publike prebačen na Main stage

Velika zvezda i legenda drum‘n‘bassa Roni Size, miljenik publike i čest gost na srpskim festivalima, zatvorio je sinoć Glavnu binu, žurkom do jutra. Na zahtev publike, njegov nastup koji je prvobitno planiran za Expolosive scenu u staroj Čaurnici, prebačen je na Mejn stejdž.

Drugo festivalsko veče podiglo je ubrzanje, a očekivanja su da će i završnica biti jednako dobra kao i prethodna dva dana.

Večeras festival otvara naša evrovizijska ikona Konstrakta, a publika će na samom kraju 12. Arsenal festa uživati uz Thievery Corporation i Gobline na Glavnoj bini, dok će zvezda večeri na Gardenu biti Rundek i Ekipa.

Bonus video: Prvo veče Arsenal festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar