Otvaranjem Arsenal festa u Kragujevcu i zvanično je počela letnja sezona festivala u Srbiji. Na spektakularnom početku, vodeće zvezde prvog dana festivala bili su bendovi Buč Kesidi, Nele Karajlić i Stefan Milenković sa svojim vizuelno muzičkim projektom ‘‘Rock el Clasico‘‘, Elektični orgazam, Negativ…

Festivalske atmosfere uželeli su se i publika i muzičari, što se videlo već pri prvim taktovima na Main sceni, gde je prvi zasvirao dvojac iz benda Buč Kesidi. Kao ‘‘povratnicima‘‘ na ovaj festival, gde su prvi put svirali 2019. i bili ‘‘otkriće i osveženje‘‘ na srpskoj muzičkoj seni, sada im je pripala čast da svojim nastupom otvore Arsenalfest.

Izvodeći hitove‚ ‘‘Euforija‘‘, ‘‘Nema ljubavi u klubu‘‘, ‘‘Nedelja ujutru‘‘, oni su, iako sa samo dva snimljena albuma, potvrdili status regionalne atrakcije koja rasproda sve svoje koncerte.

Buč Kesidi Arsenal fest Foto:Predrag Petrović

Luka i Zoran su prilično zagrejali atmosferu i publiku, koja je odlično reagovala na nastup i horski ispratila svaku pesmu. Među fanovima indi popa koji izvode, uglavnom je bila mlađa publika, ali i sve druge generacije, koje su kasnije ovacijama dočekale Neleta Karajlića i violinistu Stefana Milenkovića.

Festivalski slogan ‘‘Nova budućnost‘‘, odlično se uklopio uz potpuno nove aranžmane pesama Zabranjenog pušenja sa klasičnom muzikom i maestralnim izvođenjem Stefana Milenkovića.

Stefan Milenković Arsenal fest Foto:Predrag Petrović

‘‘Rock el klasiko‘‘ muzički i vizuelni spektakl, veliku premijeru imao je na Svetski dan muike 21. juna na Tašmajdanu, a sada je i publika kragujevačkog Arsenala imala priliku da uživa u spoju tvrdog rok zvuka i klasičnih kompozicija, Betovena, Bramsa, Šostakoviča, Čajkovskog.

Svaka pesma ispraćena je ovacijama i aplauzima, što je potvrdilo da su Nele i Stefan pogodili ukus poblike, kada su odlučiili da naprave ovaj muzički ‘‘eksperiment‘‘.

Nastup je počeo ‘‘Fikretom‘‘ u spajanju sa nemačkim baroknim kompozitorom Johanom Pahelbelom, a zatim je usledio ‘‘Gile šampion‘‘ sa Čajkovskim i drugi hitovi Zabranjenog pušenja u potpuno novom ruhu.

Spoj klasike i roka, upotpunjen je i neuobičajeniim stajlingom, a Nele i Stefan bili su u frakovima u crnoj i beloj boji. Sveukupno, odlično su izgledali na sceni, dok su im muzičku podršku davali muzičari Neletovog ‘‘Osiromašenog uranijuma‘‘ i Stefanov gudački korpus.

Arsenal fest Foto:Predrag Petrović

Stefan Milenković zapevao

Pored maestralnog izvođenja klasičnih kompozicija na violini, Stefan Milenković je oduševio publiku kada je zapevao. Njegovoj solo deonici, prethodila je Neletova izvedba pesme ‘‘Ibro dirka‘‘, posle koje je najavio Stefana rečima ‘‘a, sada isto ovo, samo će Stefan da peva‘‘.

Usledio je brži ritam, a Stefan je svom stajlingu dodao crni kaubojski šešir i na potpuno iznenađenje publike zapevao staru kantri pesmu ‘‘The Devil Goes Down to Georgia‘‘ Čarlija Danielsa iz 1979. godine.

Kako se ‘‘Rock el Clasico‘‘ spektakl bližio kraju, Nele je sa posebnim emocijama najavio pesmu ‘‘Tri ratna havera‘‘, otkrivajući publici, da je zbog te pesme, kako je rekao ‘‘sve ovo vredelo‘‘. Zapevao je svoj antiratni hit o ‘‘tri jarana, tri priče, tri strana jezika‘‘ u miksu sa Betovenovom petom simfonijom, a završnica je zagrmela uz ‘‘Vukotu‘‘ i Johanesa Bramsa.

Prvi dan na Main sceni zatvorila je Ivana Peters sa bendom ‘‘Negativ‘‘.

‘‘Kako bubanj kaže‘‘ na Garden stejdžu

Prekaljeni rokeri iz Električnog orgazma, bili su atrakcija na Garden stejdžu, koji je bio mali da primi sve poklonike ovog zvuka.

Elektricni orgazam Foto:Predrag Petrović

Gile i ekipa, iako imaju pune četiri decenije koncertnog staža iza sebe, svirali su sa mladalačkom energijom u prostoru ‘‘Zastavine bašte‘‘, a o njihovim hitovima ne treba ni govoriti.
Svirali su dobro poznate pesme sa albuma ‘‘Distorzija‘‘, ‘‘Kako bubanj kaže‘‘ i drugih, a u publici je vladala odlična atmosfera.

Prvog dana festivala, na Garden Stejdžu, osim Električnog orgazma, nastupili su još Ritam Nereda, Deca loših muzičara, Zvoncekova bilježnica, Sunshine, Kontra komitet, Sanatorium, Zyrion, Centurion i Pips, Chips and Videoclips.

Eksploziv DJ Stejdž i na 12. izdanju Arsenalfesta, bio je rezervisan za ljubitelje elktrozvuka i didžejinga. U rustičnom industrijskom prostoru nekadašnje Čaurnice, sinoć su nastupili
Petrovitz YU B2B Theanilo, Goranche B2B Marco White i Peppe, Cheeka & Baloo.

Foto:Laki Lazarevic Arsenal fest

Večerašnji hedlajneri večeras biće dugonajavljivani, svetski značajan bend ‘‘Placebo‘‘ iz Londona, čiji je nastup bio planiran prošle i 2020. godine, ali je otkazan zbog pandemije koronavirusa.
Organizatori su najavili da će ulaznice kupljene za te koncerte važiti ove godine.

Osim Placeba, večeras na glavnoj bini nastupaju Ana Popović, Van Gogh i Senidah, dok je će na Garden stejdžu, svirati Bolesna štenad, Istok iza, LUR, Nemanja, Steffan, Basha, Tam, Z++, E-Play, Majke, KoiKoi, Who See.

Bonus video – Zorkić: „Rainbow“ govori o ljudskim odnosima, nekad smo jurili dugu, sada je olako shvatamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar