Jugoslovensko dramsko pozorište sa velikim uspehom izvelo je predstavu „Edip“ u režiji Vita Taufera na jubilarnom desetom Interancionalnom teatarskom festivalu „Mitem” u Budimpešti.

Za gostovanje JDP-a u Budimpešti, kako se navodi u saopštenju, vladalo je veliko interesovanje. Sala je rasprodata a pre izvođenja predstave Milan Marić i Nataša Ninković dali su intervjue za nacionalnu televiziju. Sjajne reakcije tokom izvođenja komada kulminirale su na kraju, kada je publika već u prvim sekundama bila na nogama. Skoro petominutnim ovacijama vraćali su ansambl na scenu nekoliko puta.

„Edip“ JDP-a Foto: Zsolt Eöri-Szabó

Posle izvođenja predstave održan je okrugli sto za koji je takođe vladalo veliko interesovanje. Direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović predstavila je pozorište a deo ansambla odgovarao je na pitanja moderatora vrlo raspoložene publike.

U publici je bio i proslavljeni dizajner Mirko Ilić koji je autor plakata za predstave JDP-a. Zanimljivo je da se sasvim slučajno u isto vreme kada je „Edip“ gostovao na „Mitem“ festivalu, plakat Mirka Ilića za ovu predstavu bio jedan od eksponata na izložbi „Opla Friends”.

Foto: Fanni Benkő

Attila Vidnyánszky, direktor Nacionalnog teatra iz Budimpešte koje je organizator festivala, uručio je plaketu ovog teatra Tamari Vučković Manojlović. On je izjavio je da je na ovom renomiranom festivalu tokom deset godina njegovog postojanja učestovovalo 58 zemalja, predstavljeno je 400 pozorišta i izvedno više od 700 predstava. Veče kada je izveden „Edip“, kako je rekao, bilo je jedno od najuzbudljivijih večeri od kada postoji ovaj festival.

Direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović i direktor Nacionalnog teatra iz Budimpešte Attila Vidnyánszky Foto: Svetlana Paroški

Pored Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koje je jedini učesnik iz Srbije, na „Mitem” festivalu učestvuju predstave pozorišta iz Francuske, Nemačke, Mađarske, Rumunije, Češke, Slovačke… Inače, reč je o manifestaciji na kojoj nema ni nagrada ni žirija.

Foto: Zsolt Eöri-Szabó

– Učešće predstave “Edip “na festivalu u Budimpešti bilo je izuzetno uspešno. Reakcije su uvek fantastične ali ovog puta je bilo i više od toga. Kao i uvek, naši glumci su izazvali veliku pažnju i veoma su hvaljeni. Nastupi na festivalima i gostovanja su prilika da se vide naši dometi ali i da se naprave i novi kontakti iz kojih slede saradnje. Tako smo  sada već dogovorili razmenu predstava sa Nacionalnim teatrom iz Budimpešte – izjavila je Tamara Vučković Manojlović.

Nacionalni teatar iz Budimpešte Foto: Svetlana Paroški

„Mitem“ – Međunarodni pozorišni festival Madač čuveni mađarski književnik Imre Madač) predstavlja nastavak i svečani završetak takođe jubilarne 10. Međunarodne pozorišne olimpijade koja je u više gradova Mađarske održana u prvoj polovini ove godine. Predstava „Edip“ izvedena je u selekciji „Mitem plus” u kojoj su još komadi teatra „Tartif“ Komedi Fransez iz Pariza i „Hamlet“ Nacionalnog pozorišta iz Košica.

Bonus video: Alternativno pozorište u Kraljevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar