Vreme zla
Dragana Varagić Foto: Promo/Aleksandar Letić

Igrati istorijske likove zahteva da budete verni činjenicama, ali treba ih i oživeti i to je veliki zadatak za glumce. Uvek me je zanimao taj drugi plan koji se u dokumentima ne vidi, kako se diše, hoda, sumnja, veruje, kaže Dragana Varagić koja u seriji „Vreme zla“ tumači Pravdu Jovanović

– Malo podataka sam našla o Pravdi Jovanović. Zna se da potiče iz izuzetno ugledne porodice ali je ostala u senci brata Slobodana. Kad je već tako, odlučila sam se da je odnos brata i sestre u vremenu velikih lomova bude glavna tačka u priči, kaže za Nova.rs glumica Dragana Varagić o liku koji tumači u seriji „Vreme zla“ koja se emituje na TV Nova S.

U ovoj ekranizacija trilogije Dobrice Ćosića „Vernik“, „Grešnik“ i „Otpadnik“, pojavljuju se i neke istorijske ličnosti, među kojima je i Pravda.

– Reč je o vrlo zanimljivoj porodici. Otac Vladimir Jovanović, liberal, političar, ekonomista i novinar, pred kraj 19. veka dao imena svojoj deci po svojim idealima – Slobodan i Pravda. Ona se udala za Mihaila Ristića, poznatog srpskog diplomatu, poslanika i konzula sa kojim je imala sina Andriju Andru, uglednog pravnika. Njen brat Slobodan Jovanović je ostao zapamćen po mnogo čemu, kao profesor, intelektualac, političar, što uključuje i njegovo učešće u prevratničkoj vladi. Zanimljivo mi je bilo sa koliko obzira razgovaraju o težini trenutka, kad i zašto odluče da „skrajnu“ razgovor na nešto drugo, i da posmatram to kao mapu po kojoj se pretpostavlja šta sve nisu izgovorili, što je možda i značajnije od onoga što jesu. Nisam htela da sve ostane na njenoj sestrinskoj brizi, nego da se vidi koliko razume mnogo između redova, da je pronicljiva i žustra jer ima jasne političke stavove – priča Varagić.

Tekst joj je, kako kaže, dao i mogućnost da razigra svoj lik, da iskaže sve njene sumnje i slutnje. Iako se Pravda u seriji pojavljuje malo, Dragani je bilo važno da Pravda izađe iz bratovljeve senke.

– Reditelj Ivan Živković i ja smo se odmah razumeli sa malo reči, tako da je to dodatno inspirativno. A nije manje inspirativno ni to što mi je partner sjajni glumac Voja Brajovića koji igra Pravdinog brata Slobodana Jovanovića. To mi je stvorilo osećaj poverenja a samim tim i slobode. To je dragoceno u našem poslu.

Dragana Varagić često je u karijeri igrala istorijske ličnosti u velikim serijama. Od Milice Ninković revolucionarke, saborca i devojke Svetozara Markovića, preko Perse, sestre Alekse Šantića kod koje je pesnik živeo, Ane Kraus, supruge Vuka Karadžića, do narodnog heroja Jovanke Bukumirović, streljane na Banjici.

– Sve ove ličnosti su učesnici ili svedoci velikih političkih promena ili ratova i njihov privatni život bio je podređen velikim istorijskim događajima. Igrati takve istorijske likove zahteva da budete verni činjenicama, ali treba ih i oživeti i to je veliki zadatak za glumice. Uvek me je zanimao taj drugi plan koji se u dokumentima ne vidi, to kako se diše, hoda, sumnja, veruje… Trudim se da  takve ličnosti  prikažem kao savremenike iako nas ponekad dele vremenska, geografska ili jezička prostranstva.

Kada je igrala Jovanku Bukumirović u seriji „Banjica“ desila joj se nešto zanimljivo.

– Tu sam prvi put izgovarala autentičan tekst, pismo koje je ona napisala pred streljanje i dogovorili smo se da probamo da uradimo to iz jednog kadra, bez ponavljanja. I tako je i bilo. Ali u toku kadra u jednom trenutku sam osetila da mi je potrebna dodatna koncentracija da pređem od jedne rečenice do sledeće, i to je više bio glumački osećaj nego neki važan podatak. Jer, kad govorite tekst koji je zaista ta istorijska ličnost izgovorila, neminovno osećate ritam misli, pauzu, puštate da vas ta autentičnost vodi. Između tih redova pulsira nečiji život.

Nakon snimanja ove scene, nastavlja naša sagovornica, pitala je reditelja Savu Mrmka i scenaristu Sinišu Pavića da li je nešto izostavljeno iz originalnog pisma. 

– Rekli su mi da jeste i to tačno na mestu koje sam spomenula i da se to uglavnom ne zna jer se taj deo ne pojavljuje ni u jednoj verziji koja je bila dostupna javnosti, tako da je samo glumačka intuicija otkrila tako nešto. Posle mi je rečeno da u tom, javnosti nepoznatom delu pisma, Jovanka predlaže ocu da proba da podmiti Nemce i da je taj deo prećutan jer se valjda smatralo da bi to narušilo njen status heroine. A meni je ona baš sa svim tim podacima izuzetna, hrabra i snažna žena, primer neverovatne borbe za ideale, više joj verujem i bolje razumem. Osetiti živu osobu iza dokumenata samo dokazuje još više koliko je bila velika njena borba. Streljana je sutradan – priseća se Dragana Varagić.

Serija „Vreme zla“ snimljena u produkciji United Media i Eye to Eye. U središtu priče su trojica komunista – Ivan Katić, koji je proglašen za buržuja i trockistu i biva odbačen od „drugova“, njegov zet Bogdan Dragović, iskreni socijalista, koji se vraća iz emigracije i pokušava da uspostavi veze sa Komunističkom partijom iz koje je izbačen kao trockista, i Petar Bajević, agent Kominterne i najbolji Dragovićev drug.

Bonus video:

Nova.rs na snimanju serije „Vreme zla“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare