Glumac Goran Šušljik, kreator serije "Vreme zla" Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Osećam onu klasičnu tremu i uzbuđenje, jer izlazimo sa nečim čime smo prilično zadovoljni, kaže za Nova.rs Goran Šušljik, kreator, izvršni producent i glumac serije "Vreme zla" koja večeras počinje da se emituje na TV Nova S.

Vernici, grešnici, otpadnici – svi oni našli su svoje mesto u novoj seriji „Vreme zla“, svojevrsnom nastavku „Korena“. TV serija, nastala po motivima romana Dobrice Ćosića iz trilogije „Vreme zla“, koja večeras od 21.30 počinje da se emituje na Nova S, zatiče glavne junake, porodicu Katić u osvit Drugog svetskog rata. Emigracija, pa veze sa Komunističkom partijom, emotivne turbulencije, podele na partizane i one koje su se pridružili Gestapou, tragedije u banjičkom logoru, samo su neke od tema koje obrađuje 15 epizoda serije.

Vreme zla
Šušljik kao Petar Bajević Foto: Promo/Aleksandar Letić

Otuda i ne čudi što „Vreme zla“ kreator, izvršni producent i glumac Goran Šušljik u razgovoru za Nova.rs naziva seriju kompleksnim projektom:

– Trebalo je dosta vremena, koncentracije i energije svih ljudi koji su radili na seriji. Ne mislim tu samo na autore, već čitavu ekipu. Od same ideje da se radi serija po romanu Dobrice Ćosića prošlo je više od dve godine I, naravno, sada osećam onu klasičnu tremu i uzbuđenje jer izlazimo sa nečim čime smo prilično zadovoljni. Čak prezadovoljni. Ne sumnjamo u samu ideju da radimo na tom zahtevnom projektu, pa čak ni u rezultat, ali hajde da sačekamo reakcije – oprezan je, ipak, Šušljik.

Adaptaciju Ćosićevog romana uradila je Sanja Savić Milosavljević, a reditelj Ivan Živković potpisuje seriju „Vreme zla“. Nada Šargin, Goran Bogdan, Žarko Laušević, Nataša Ninković, Radovan Vujović, samo su delić glumačkog ansambla serije, u kome je čak 50 imena.

Za muziku je bila zadužena Irina Dečermić, montažu Dejan Urošević, a direktori fotografije su Marko Milovanović i Marko Mladenović.

Serija je snimana u Beogradu i širom Srbije, na lokacijama, kakve su Bilješka stena na Tari, Donja Kamenica kod Knjaževca, padine Crnog vrha, Gornji Račnik, u kući čatmari staroj 136 godina…

TV serija koja prati porodicu Katić pred sam početak Drugog svetskog rata, u Beogradu počinje povratkom Bogdana Dragovića (Goran Bogdan) iz emigracije, koji pokušava da zarad sina Vladimira ponovo uspostavi veze sa Komunističkom partijom iz koje je izbačen kao trockista. Ali, njegova žena Milena (Nada Šargin) stupa u emotivnu vezu sa Petrom Bajevićem (Šušljik), agentom Kominterne i Bogdanovim ratnim drugom. Ali, Milenin i Ivanov otac Vukašin Katić (Žarko Laušević) je slika građanske Jugoslavije, koja ne uspeva da se odupre promenjenim okolnostima. I počinje Drugi svetski rat. Milena sa bratom odlazi u Prerovo, Vladimir u partizane, a Petar i Bogdan istovremeno završavaju u Gestapou…

Ovo je kratak sinopsis serije od 15 epizoda, a ističući ponovo veličinu čitavog poduhvata naš sagovornik napominje da „Vreme zla“ zahteva dobrog, koncentrisanog i istrajnog gledaoca:

– Razlog zašto se uopšte bavim ovim poslom jesu nada i želja da takvi gledaoci ne samo da postoje, nego da se i grade. Uostalom, to i jeste ideja ekranizacije tih velikih, značajnih romana. Nadam se da ako barem nekog novog gledaoca privučemo na stranu literature i nekih važnih tema, onda smo uspeli.

Vreme zla
Scena iz serije Foto: Promo/Aleksandar Letić

Šušljik se pojavljuje u trostrukoj roli- kreatora, izvršnog producenta i glumca serije. Iako je sebe prilično opteretio, ukazuje kako mu je čast ali i zadovoljstvo što je „breme morao da podnese na svojim plećima“:

– Ali, to su na neki način povezani poslovi, sve je to neki deo mene koji me tera da se bavim njima. I ne osećam to zato kao neki dodatan pritisak. S druge strane, mnogo je bilo posla, bilo je potrebno dosta koncentracije i mnogo razumevanja za druge i sebe samoga u čitavom tom spletu poslova. Inače je kompleksan posao raditi TV seriju. Imao sam sreće da smo svi mi autori i moje kolege glumci bili zaljubljeni u sam predložak, tako da je zato bilo lakše. I rezultat je, čini mi se, krajnje zadovoljavajući.

Iako je roman „Vreme zla“, kako kaže, filmičan sam po sebi, nije bilo nimalo lako napraviti dramatizaciju.

– Roman ima uzbudljive likove, vreme, taj prostor u kojem se odigrava. Ima nešto od raznih uzbudljivih žanrova koje gledamo u nekim drugim, srećnijim i kompleksnijim produkcijama u svetu. Dakle, tu ima i ljubavne melodrame, i političkog trilera i prave istorijske drame. I sve to podrazumeva da ima nečeg privlačnog u sebi. Mene je privukla ta mogućnost da se od prilično zahtevnog romana napravi nešto što zaista zaslužuje i trebalo bi da se gleda. Svi ti elementi, a najpre uzbudljive sudbine naših junaka, pa i te prilično kompleksne istorijske okolnosti su bile dovoljan razlog da se svi mi, zajedno sa našim producentom United medijom, upustimo u ovu avanturu.

Iako su svi ti elementi-ljubav, triler, istorijska drama, koje Šušljik pominje, recept za uspeh kod prosečnog gledaoca, naš sagovornik naglašava da se serija „ne obraća prosečnom gledaocu“:

– Mislim da je to pogrešan put, barem za mene. Ja samo priče, za koje mislim da su uzbudljive, pokušavam da podelim sa drugima. Pritom, ne umanjujem potrebu da ono što smo uradili vidi što veći broj ljudi. To često nije samo pitanje same teme ili realizacije, nego raznih drugih okolnosti. Ali, nismo uradili seriju samo za ovaj trenutak sada. Čini mi se da ovo što smo uradili može da ostane i za neko drugo vreme. Mislim da će zauvek biti aktuelno ono što je Ćosić napisao i što smo mi ispričali. Zato što se ta „Vremena zla“ ne odnose samo na vremena u kojima je on pisao, nego i na ovo vreme, a siguran sam, nažalost, i na neka buduća – smatra Goran Šušljik, a na neizbežno pitanje može li se onda i današnje vreme okarakterisati kao „vreme zla“, ovo je više nego sugestivna reakcija:

– Ne moram čak ni da odgovorim na to pitanje…

Bonus video:

Nova.rs na prvom snimajućem danu serije „Vreme zla“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare