Vojislav Voja Brajović, predsednik UDUS-a Foto: Vesna Lalić

Radnja romana Dobrice Ćosića, kao i serije, dešava se pre 70, 80 godina i više, ali vreme zla nije perfekt. Vreme zla je sadašnje vreme, tako sam to doživeo. Naravno, nisam ja taj koji tumači motive Gorana Šušljika da to radi, ali svakako ovo delo ima svevremensku temu, kaže za Nova.rs glumac Vojislav Voja Brajović kojem je poverena uloga Slobodana Jovanovića, jednog od naših najvećih intelektualaca svih vremena.

Serija „Vreme zla„, ekranizacija čuvene trilogije Dobrice Ćosića (romana „Vernik“, „Grešnik“ i „Otpadnik“) koju su producirale United Media i produkcijska kuća Eye to Eye, počela je da se emituje na TV Nova S. Radnja se odigrava između dva svetska rata, a u središtu priče su članovi porodice Katić (Vukašin, Milena, Ivan), braća Bogdan i Vladimir Dragović, Miško, Nađa i Bora Luković, i Petar Bajević. Porodicu Katić zatičemo uoči Drugog svetskog rata u Beogradu.

Ova priča oslikava koliko smo sami sebi najveći neprijatelji, kako smo najopasniji za sebe. I to jeste tema i Ćosićeva, ali i Gorana Šušljika i svih nas koji smo radili, od reditelja do glumaca – pratili smo tu ideju i angažovali se da to prikažemo i da pokušamo da dođemo do svesti gledalaca u želji da ta spoznaja bude otrežnjujuća – priča Brajović.

O veličini Slobodana Jovanovića kojeg tumači u ovoj seriji kaže:

– On je toliko veliki intelektualac da zaista ne znam da li će se pojaviti neko sličan u našem svetu. Desio se taj 27. mart, uzvikivalo se „Bolje grob, nego rob“, „Bolje rat, nego pakt“, zamislite se da li je to baš tako. To je čovek koji je mnogo bio iznad svega, a nemoćan da bilo šta promeni. Otišao je i nije želeo da se vrati.

Slobodan Jovanović (1869-1958) bio jedan od najuglednijih naučnika i profesora Univerziteta u Beogradu. Predsednik Srpske kraljevske akademije, rektor Univerziteta u Beogradu, dekan Pravnog fakulteta, urednik Srpskog književnog glasnika, predsednik i potpredsednik Ministarskog saveta Kraljevine Jugoslavije, osnivač i predsednik Srpskog kulturnog kluba.

Nakon puča od 27. marta 1941. godine prihvatio je da uđe u višestranačku vladu kao drugi potpredsednik Ministarskog saveta (vlade). Posle Aprilskog rata vlada je nastavila rad u Engleskoj. Jovanović je učestvovao u radu četiri vlade, dva puta kao predsednik i dva puta kao potpredsednik.

Pisao je radove iz različitih naučnih oblasti – teorije države i prava, ustavnog prava, političke filozofije, opšte istorije i srpske istorije 19. i 20. veka, sociologije, proučavanja književnog dela, književne i pozorišne kritike. Tridesetih godina 20. veka objavio je sabrana dela u sedamnaest tomova.

Na političkom suđenju održanom jula 1946. u Beogradu Slobodan Jovanović je osuđen u odsustvu na 20 godina robije s prinudnim radom i konfiskaciju celokupne imovine. Umro je 1958. u Londonu. godine. Rehabilitovan je 2007. a njegovi njegovi posmrtni ostaci 2011. preneti su u Beograd.

Vreme zla
Voja Brajović u sceni iz serije Vreme zla Foto: Promo/Aleksandar Letić

– Imam priliku da svake zime u vikendici pisca Dragoslava Mihailovića na Divčibarama, u njegovoj biblioteci čitam sabrana dela Slobodana Jovanovića. Pobegnem od društva, zaključam se, i čitam sa velikim uživanjem. Kakav je on bio erudita, čak i pozorišni kritičar, zamislite šta je on sve znao. I zato je igrati takvog čoveka velika odgovornost. Pitate se da li možete svojom ljušturom da dočarate nešto od tog neponovljivog uma. Teško je to, ali eto srećan sam što sam imao tu privilegiju – objašnjava Brajović.

Voja Brajović ističe Slobodan Jovanović zaslužuje da se napravi serija o njegovom liku i delu..

– Ozbiljne produkcije, pogotovo državne, ne bi trebalo to da propuste tu priliku. Na primer, Englezi, Rusi, Nemci, takvu ličnost iz svog naroda ne bi zapostavili. Pa eto, neka ovo bude poziv ljudima od pera da se pozabave takvom jednom veličinom kao i ljudima iz tog perioda koji su ostavili duboki trag u raznim oblastima kao što su Mihailo Mika Alas, Milutin Milanković…

Serija „Vreme zla“ ima 15 epizoda a emituje od ponedeljka do četvrtka u 21.30 na TV Nova S a kompanija SBB je omogućila da se sve epizode pogledaju odjednom u okviru bindž kataloga.

Uloge tumače naše najveće glumačke zvezde: Žarko Laušević, Goran Bogdan, Nada Šargin, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Goran Šušljik, Isidora Simijovnoić, Pavle Mensur i mnogi drugi.

Bonus video:

Dugalić i Simijonović o seriji Vreme zla

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare