Foto: Gloria

Sjajna glumica Dragana Varagić, koja je igrala ”tetku” u mom filmu "When I'm at Home" - "Кada sam kod kuće", nominovana je za nagradu za najbolju sporednu glumicu na Festivalu nezavisnog kratkog filma u Los Anđelesu! Bravo Dragana, tako sam ponosna na tebe, podelila je ovu lepu vest na društvenim mrežama rediteljka Ivana Todorović.

– Upravo sam se vratila s mora, letovanje mi je još u glavi, Ivana me je obavestila i u prvi mah nisam najbolje razumela o čemu se radi. Naravno da je lepo iznenađenje, pogotovo što sam na tom kontinentu 20 godina radila na engleskom jeziku, zanimljivo mi je i raduje me da je nominacija za ulogu na srpskom jeziku – rekla je za novine Nova Dragana Varagić.

Tetka skriva tajnu

U konkurenciji je bilo 4.580 filmova iz 84 zemlje, a za ovu nagradu su nominovane tri glumice. Pored Dragane, u trci su Hervine De Boodt za nemački film Marie-Luise i Ronnie Farer za ulogu u američkom ostvarenju Better Half.

– Uzbudljivo je da te neko u tom obilju prepoznao i izdvojio. Melina Pota je napisala odličan scenario. Film prati mladu ženu koja se posle dužeg vremena vraća kući da razreši porodične traume koje su obeležile njen život. Igram tetku koja je odgovorna za skrivanje tajne, i istovremeno je i prva žrtva. Rediteljka Ivana Todorović i ja smo se još na prvom razgovoru složile da pravimo ulogu koja sve vreme prepliće ovu dvostrukost – objašnjava glumica.

Dragana Varagić u filmu „Кada sam kod kuće“. Foto: promo

Kratki film je posebna forma i zahteva neka posebna umeća, dodaje Varagić.

– A to je kako da se na malom prostoru kaže mnogo. Dopala mi se ideja da je gluma na ivici dokumentarnosti, to mi je blisko.

Naglašava da je Ivana Todorović najzaslužnija za ovaj film i onda svi ostali koji smo učestvovali.

– To je jedna uglavnom vrlo mlada i vrlo profesionalna ekipa. Igraju Milica Stefanović, Radoje Čupić i Sara Dinić, direktorka fotografije Milica Drakulić, montažerka Tamara Kostić, scenografkinja Emilija Orlić, kostimografkinja Milica Radovanović, dizajner zvuka Milan Mihajlović. Takođe, Ivana vodi računa šta se dešava sa ovim filmom, zahvaljujući njoj on je video sveta i do sad dobio 12 nagrada, rediteljskih, glumačkih i producentskih.

Povratak kući

Dragana Varagić je dve decenije živela u Kanadi a u Beograd se vratila pre nekoliko godina gde radi kao profesor i šef Katedre za glumu na Akademiji umetnosti, i sve je aktivnija u pozorišnom i filmskom životu.

– Beograd ponovo moj centar sveta. Povremeno i na kratko i dalje radim u Kanadi, pa mi je posebno drago kad predstava ili film koji sam radila „samostalno“ pređu okean na jednu ili drugu stranu. To se dešava sa ovim filmom Ivane Todorović, kao i sa ostvarenjem „Šavovi“ Miše Terzića…ili kad sam bila „odgovorna“ što se drama svetske i kanadske Margaret Atvud prvi put igrala u prevodu baš na ovim prostorima – rekla nam je Varagić.

Odluku žirija o nagrađenima Los Angeles Independent Film Festival saznaćemo ove jeseni a ceremonija će biti prikazana u Raleigh Studios Hollywood.
Film „When I’m at Home“ – „Кada sam kod kuće“ Ivane Todorović nastavlja svoj festivalski život i upravo se prikazuje na 20. Dokufest u Prizrenu.

Rođena je 1957. u Kraljevu. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Odigrala je brojne uloge u pozorištu, na filmu i televiziji. Kao prvakinja Drame nacionalnog teatra odigrala je Natašu Rostovu, Juliju, Ledi Anu, Elizabetu Proktor, Katarinu Lugomirski…
Specijalizirala je Šekspira u Šekspirovom institutu u Stratfordu i magistrirala dramu na Torontskom univerzitetu. U Kanadi je nastavila karijeru kao glumica, reditelj i profesor. Igrala je mešavinu klasičnog i savremenog repertoara, od Šekspira i Strindberga, do Hauarda Barkera.

Predavala je glumu na Pozorišnom odseku Vindzorskog univerziteta i Dalhauzi univerziteta, a glumu i režiju na Univerzitetu Otava. Kao gostujući profesor predavala je Šekspira na poljskoj Nacionalnoj filmskoj i pozorišnoj akademiji u Lođu.

Režirala je predstave „Odbrana gospođe Klito Mestres”, “Dantes Divinus”, “Poslednji dani Jude Iskariotskog”, “Penelopijada”…

Za svoj glumački rad nagrađena je dvema godišnjim nagradama Narodnog pozorišta, nagradom Festivala “Ljubiša Jovanović”, Nagradom za epizodu na Sterijinom pozorju, nagradom grada Toronta za međukulturnu saradnju i nominovana je za nagradu “Dora” za najbolju glumicu u Torontu.

Filmska publika je najviše pamti kao Jagodinku Simonović u kultnom filmu Gorana Paskaljevića “Varljivo leto ‘68”…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar