Foto: Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Beogradska filharmonija je objavila da se povlači sa austrijsko-nemačke turneje koja je trebalo da obuhvati koncerte u Beču, Firzenu, Štutgartu i Visbadenu od 5. do 9. novembra, zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom i violinistom Nemanjom Radulovićem.

U svetlu pripreme stogodišnjice Beogradske filharmonije, uložen je kontinuiran rad od strane promotera i menadžmenta orkestra da se srpski ansambl predstavi u što više evropskih centara u godini značajnog jubileja, a rezultat tog rada su zakazani koncerti u ova četiri grada, saopštili su.

– Međutim, globalna nestabilnost tržišta koja se odrazila na međunarodna gostovanja velikih ansambala uticala je i na naš orkestar u većoj meri nego što je bilo moguće predvideti. I pored izuzetnih napora koji smo uložili da se ova turneja realizuje, usled promenjenih okolnosti koje ranije nije bilo moguće sagledati, doneta je teška odluka da se Beogradska filharmonija povuče iz projekta koji u ovom momentu predstavlja rizik koji institucija u trenutnoj situaciji nije u mogućnosti da preuzme – naveli su u obrazloženju.

Foto: Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Svesni izazova koje ova odluka donosi, kao i poteškoća koje iz nje proizilaze, Beogradska filharmonija je izrazila veliku zahvalnost na razumevanju svim partnerima na projektu.

– Upućujemo svima iskreno izvinjenje, pogotovo cenjenoj publici, Gabrijelu Felcu, Nemanji Raduloviću… S obzirom na to da smo u svojim sezonama iskusili veliki broj iznenadnih promena usled turbulentnih prilika u svetu klasične muzike, izražavamo puno razumevanje za nelagode sa kojima se poslovni saradnici suočavaju, u nadi da će bolje okolnosti dozvoliti da se Beogradska filharmonija predstavi ljubiteljima muzike u gradovima Austrije i Nemačke.

Bonus video: Jelena Milašinović i Gabrijel Felc

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare