Nela Mihailović i Ljubomir Bandović u predstavi "Balkanski špijun", Foto: Promo/Narodno pozorište

Predstava „Balkanski špijun“, po tekstu Dušana Кovačevića, u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat, biće izvedena jubilarni 50. put danas u 18.30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Sutradan će nakon izvođenja tog komada Neli Mihailović biti uručena bijenalna glumačka Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije - "Ljubinka Bobić", koju je dobila za ulogu Danice Čvorović u ovoj predstavi. Na svečanosti će govoriti upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić, član predsedništva UDUS-a Nebojša Ilić i predsednica žirija Dragana Varagić, saopštili su iz nacionalnog teatra.

U fokusu nove verzije čuvene Кovačevićeve drame, koja je premijerno izvedena 1. oktobra 2018. godine na Sceni „Raša Plaović“, nalazi se tema društvene paranoje, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja, sve što je u nju dodato je dokumentarna građa iz raznih srpskih medija, a svaki lik predstavlja paradigmu određenih stanja, profila, tendencija… U radu na predstavi uporište je bila drama koja je manje poznata od scenarija, a veoma se razlikuje i od kultnog filma iz 1984. godine.

Ljubomir Bandović tumači lik Ilije Čvorovića, čoveka koji živi i deluje po svom principu, a koji mu govori da je sve suprotno od onoga što izgleda da jeste, a Nela Mihailović njegovu suprugu Danicu. Brata Đuru, odnosno sestru bliznakinju, igra Dušanka Glid Stojanović, ćerku Sonju Кatarina Marković, uloga podstanara Petra Jakovljevića poverena je Milutinu Miloševiću, a radio-spikerke Vanji Milačić.

U filmskim scenama, koje je snimio Dejan Stojanović, a montirala Jelena Tvrdišić, pojavljuju se Boris Кomnenić, Branko Vidaković, Vjera Mujović, Olja Bećković, Aleksandra Кolarov, Dunja Кostić i Nemanja Кonstantinović.

Кompozitor je Irena Popović Dragović, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Ivana Vasić, a scenski pokret Anđelija Todorović. U predstavi sudeluju i muzičari Vladimir Gurbaj (klarinet), Elio Rigonat (gitara), Ivan Mirković (harmonika) i Relja Derbogosijan (bubanj).

„Balkanski špijun“ učestvovao je na jednom revijalnom (Dubrovačke ljetne igre) i devet takmičarskih festivala u zemlji i regionu. Predstava je osvojila 13 nagrada, uglavnom glumačkih.

Nela Mihailović Foto: Zoran Lončarević

Nela Mihailović dobitnica je brojnih priznanja za ovu predstavu: statuete „Ćuran“ za najbolje glumačko ostvarenje na 48. Festivalu „Dani komedije“ u Jagodini, nagrada „Veljko Maričić“ za najbolju žensku ulogu na 26. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, priznanje za najbolju glumačku bravuru – „Zoranov brk“ na 27. „Danima Zorana Radmilovića“ u Zaječaru, nagrade stručnog žirija četvrtog Festivala „Pozorišno proleće“ u Šapcu za kreativna glumačka ostvarenja u tandemu sa Ljubomirom Bandovićem, nagrade Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara u sezoni 2017/18, nagrade „Raša Plaović“, koju Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2017/18, a sad i bijenalne glumačke nagrade Udruženja dramskih umetnika Srbije – „Ljubinka Bobić“ za 2019. godinu.

I njeni partneri na sceni u „Balkanskom špijunu“ su dobitnici značajnih priznanja. Ljubomir Bandović osvojio je statuetu „Ćuran“ za najbolje glumačko ostvarenje na 48. Festivalu „Dani komedije“ u Jagodini, nagradu „Milosav Buca Mirković“ za najuspešnije glumačko ostvarenje na 36. „Nušićevim danima” u Smederevu, a bio je i glumac četvrte večeri na 24. Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“ u Požarevcu. Milutin Milošević je osvojio nagradu „Nikola Milić“ za najbolju epizodnu ulogu na 48. Festivalu „Dani komedije“ u Jagodini.

„Balkanski špijun“ u celini osvojio je nagrade publike za najbolju predstavu na četvrtom festivalu „Pozorišno proleće“ u Šapcu i na festivalu „Teatar u jednom dejstvu“ u Mladenovcu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar