Ljubomir Bandović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kada su mi rekli da igram političara ja sam se prepao, ali onda sam se smirio kada sam čuo da je on iz 19. veka. Ovog danas ne bih igrao, pa za 600 evra po danu, rekao je glumac Ljubomir Bandović na današnjoj konferenciji za medije povodom premijere filma “U ime naroda“ reditelja Darka Bajića, koji će premijerno biti prikazan 12. novembra u Kombak dvorani, a nakon toga ulazi u bioskopsku distribuciju.

U ovom istorijskom spektaklu Bandoviću je poverena glavna uloga Svetozara Miletića, uglednog advokata, člana ugarskog parlamenta, velikog borca za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini. Nakon što je više puta politički osuđivan, njegovu borbu su nastavili njegova ćerka, prva žena novinar u Srbiji – Milica Miletić i njen suprug Jaša Tomić, koji je nasledio Svetozara Miletića u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci i proglasiće prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine.

Kako je u intervjuu za naš portal rekao Darko Bajić, ovo je politički triler koji je u osnovi ljubavna melodrama.

Slika iz filma „Ime naroda“, Foto:MCF MEGAKOM FILM

– Kada sam prvi put pogledao film, nisam mogao da prepoznam da li mi se sviđa što smo izabrali od njegovog života sve pomalo – kaže Bandović i dodaje:

– Na drugo gledanje sam shvatio da drugačije nije moglo jer ako krenete jednu rečenicu druga se poziva sama, vezuje za porodicu. Onda krenete od toga što je gradonačelniku Novog Sada, odmah se to vezuje za deputat Ugarskog sabora, tu se onda vezuje zastava, i sve tako… Kompleksan čovek u kompleksno vreme. Kada ispričate njegovu priču mislim da zasija pola planete od činjenica šta je sve uradio.

On je naglasio da su kostimi epohe koju su radili prirodno donosili da ton postane značajniji, ali da su to samo zamke za glumca.
– Trudio sam se da to osvestim u sebi, da se lišim toga, i da probam da odigram živog čoveka od krvi i mesa.

Ljubomir Bandović kao Svetozar Miletić, Foto: Promo

Pošto je Miletić bio vlasnik novina “Zastava“, pa je i novinarstvo nezaobilazna tema filma, na konferenciji se povelo i pitanje paralele te profesije onda i sada, pitanje cenzure…

– U to vreme političari su se bavili politikom, a novinari vestima. Danas je vreme kada se političari bave biznisom, a novinari se bave bljuvotinama.

Cenzura je postojala i tada i sada, ali verujem da je tada bila konkretnija zato što su se tada suštinske stvari na suštinski način radile. Ja ne znam koliko vi kao novinari imate priliku da u svom profesionalnom životu budete novinari ili ste samo sakupljači nekih rekla-kazala vesti. I kao što se naš posao sveo na zabavljački pa imamo ponekad priliku da ovako nešto uzvišeno radimo kao što je ovaj film, tako se i novinarstvo svelo na kad je ko ustao, kad su joj se videle gaćice… Mislim da je sve devalvirano u odnosu na ono vreme – prokomentarisao je Bandović i dodao da je na današnji dan umro Pera Kralj i da je neko podelio na društvenim mrežama – mi imamo dužnost prema svom talentu, ne da bi od njega pravili pare nego da bi menjali svet.

Ljubomir Bandović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Miletić je to spoznao, priznao, i nije se dovodilo u pitanje da li će dati život za svoje uverenje. U odnosu na ovo što danas živimo, to je ne spektakl, to je naučna fantastika – rekao je uvaženi glumac.

Na konferenciji su se novinarima obratili i glumci Katarina Žutić, Ana Franić i Aleksandar Matić, scenarista Kosta Paševski kao i reditelj Darko Bajić koji se prisutnima komunicirao putem video linka.

– Milica Miletić Tomić je hrabra novinarka, čvrsta žena, koja je bila jedan od pionira na našim prostorima u borbi za ženska prava. Bila je zvezda vodilja u vremenu kada se ta ideja tek rađala. Danas imam utisak da smo na nekom formalnom priznavanju a neformalno regresiranju prema ženama – rekla je, između ostalog, Kaja Žutić koja tumači ulogu Miletićeve ćerke i objasnila da je odgovornost veća kada igrate osobu koja zaista postoji.

Katarina Žutić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Aleksandru Matiću je poverena uloga zamenika vrhovnog tužioca Ugarske.
– Tomašek Vele je čovek koji je podmetnuo Svetozaru Miletiću lažne dokaze da bi bio uhapšen. Vrlo izazovna uloga sa malo teksta a trebalo je puno toga prikazati i reći. Darko je zaslužan što je spoznao važnost tog lika i dao mi prostora da se istaknem, što se kaže, ali utoliko je zadatak izazovniji i teži. O ovoj istorijskoj ličnosti nema puno podataka i materijala pa se moralo domišljavati. Nadam se da sam uspeo da doprinesem ovoj sjajnoj ekipi – ispričao je Matić.

Aleksandar Matić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

U ovoj filmskoj priči koju je napisao Milovan Vitezović a dramaturški u scenario uobličio Kosta Peševski igraju i Žarko Laušević, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Arpad Mesaroš, Radovan Vujović…

Film „Ime naroda“ reditelja Darka Bajića čiji je producent “Zilion film” otvorio je 27. Festival evropskog filma Palić, gde je osvojio nagradu publike „Gorki list“, i 13. Leskovački internacionalni festivala filmske režije LIFFE. Od četvrtka ovaj film započinje svoj biskopski život.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar