Bob Dilan Foto:EPA/VI KHOA

Bob Dilan je, nakon što je ovog proleća objavio tri singla, najavio za 19. jun izlazak "Rough and Rowdy Ways", prvog svog albuma sa autorskim pesmama posle osam godina. Upravo je objavio i spisak od 10 pesama koje će se naći na njemu.

Na Dilanovom zvaničnom nalogu na Instagramu jutros je osvanuo i kratki animirani video kojim se najavljuje album za kuću „Kolumbija“.

Album je sastavljen od 10 pesama. Otvaraju ga već objavljeni singlovi „I Contain Multitudes“ i „False Prophet“, sledi pesme „My Own Version of You“, „I’ve Made Up My Mind to Give Myself to You“, „Black Rider“, „Goodbye Jimmy Reed“, „Mother of Muses“, „Crossing the Rubicon“ i „Key West“, a zatvara ga briljantna, 17 minuta duga pesma „Murder Must Foul“.

Najveći živi kantautor uzburkao je duhove krajem marta upravo sa „Murder Must Foul“. Fanovi su ga dočekali sa oduševljenjem, a kritika kao pesmu kakva je nedostajala njegovom opusu posle desetina odličnih albuma. Čim je taj singl objavljen, Nik Kejv je na svom blogu napisao da je to „zapanjujuća, ali lepa pesma i, kao i mnogi ljudi, duboko sam njom dirnut”, opisujući pesmu u čijem je središtu atentat na Džona Kenedija kao „mračni vrtlog što preti da sve uvuče u sebe“.
Ubrzo su, u susret albumu, objavljeni i singlovi „I Contain Multitudes“ i „False Prophet“.

 

Ovo je Dilanov prvi album sa originalnim pesmama nakon „Tempesta“ (2012). U međuvremenu je objavio tri albuma sa standardima, „Shadows of the Night“ (2015), „Fallen Angels“ (2016) i „Triplicate“ (2017), umnogome zasnovanih na pesmama koje je ranije izvodio Frenk Sinatra.

Nobelovac sa gitarom oglasio se nedavno i povodom smrti Litl Ričarda, jednog od pionira rokenrola.

„Bio je moja zvezda vodilja kada sam bio dečak. Bio je originalni duh koji me je pokrenuo da radim sve što radim“, rekao je tada Dilan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar