Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI/DAVID SWANSON/JIM LO SCALZO

Nakon vesti o smrti Litl Ričarda, juče, u 88. godini, poznate ličnosti su preplavile društvene mreže izlivima saučešća i poslednjim pozdravima tamnoputoj legendi, uključujući Spajka Lija, Boba Dilana i Mika Džegera.

Subota je bila tužan dan za sve ljubitelje dobre muzike, jer nas je napustio Litl Ričard, koga su nazivali jednim od arhitekata rokenrola i ostalih žanrova poput ritma i bluza, hip-hopa i soula, umetnika koji je ostvario nemerljiv uticaj na generacije mlađih kolega od Mika Džegera do Majkla Džeksona.

Mnogi su svoje izlive tuge, saučešća i poslednje pozdrave uputili preko društvenih mreža.

Reditelj Spajk Li poručio je „jednom od istinskih kreatora rokenrola“ da počiva u miru, uz snimak crno-bele reklame za patike „er džordan“ koju je režirao 1991.

U njoj Litl Ričard glumi duha iz boce, a Spajk Li Marsa Blekmona, svog lika iz filma „She’s Gotta Have It“, koji poželi da leti, pa ga duh pretvara u Majkla Džordana.

Brajan Vilson (The Beach Boys) je poručio da mu je veoma žao zbog smrti Litl Ričarda. „Bio je tu od samog početka i pokazao svima nama kako da ‘rokamo’. Bio je veoma talentovan. Nedostajaće nam. Njegova muzka živeće zauvek“, tvitovao je.

Mik Džeger, frontmen „Roling stounsa“ objavio je sledeću poruku:

„Veoma me je rastužila vesto smrti Litl Ričarda, bio mi je najveća inspiracija u ranim tinejdžerskim godinama. Njegova muzika ima onu istu sirovu električnu energiju bilo da je slušate sada ili kad se prvi put pojavila sredinom pedesetih. Kada smo bili sa njim na turneji, posmatrao sam ga svake večeri i učio od njega kako da zabavljam i animiram publiku. Uvek mi je rado davao savete. Mnogo je doprineo popularnoj muzici. Nedostajaćeš mi, Ričarde“.

Bet Midler opisala ga je kao genija, „jasno i glasno“, genija koji je „lupao u klavir i nosio visoku pompadur frizuru, i upoznao belu Ameriku sa crnom R&B muzikom“, dok ga je Ringo Star nazvao jednim od svojih najvećih heroja.

Bob Dilan je napisao:

„Veoma sam tužan. Bio je moja sjajna zvezda vodilja kada sam bio dečak. Originalni duh koji me je pokrenuo da uradim sve ono što sam potom uradio.

Svirali smo zajedno na nekim koncertima početkom devedesetih godina u Evropi i dosta smo se družili u garderobi. Uvek je bio darežljiv, ljubazan i skroman. Ali i dalje pravi dinamit na sceni, kao izvođač i muzičar i još uvek ste imali i te kako šta da naučite od njega. U njegovom prisustvu osećao sam se kao klinac koji stoji pred čovekom kome se divio i koga je obožavao kada ga je prvi put čuo. Naravno da će živeti večno. Ipak, osećam se kao da je deo mog života umro“.

Rediteljka Ejva Duvernej otkrila je da je, dok je studirala, radila u jednom restoranu u Los Anđelesu kao konobarica i da je Litl Ričard tu dolazio na branč svake nedelje sa prijateljima.
„Na račun od 75 dolara ostavljao mi je bakšiš od 100 dolara. Bilo je to pre 30 godina. Mnogo mi je pomogao. Neka mu bog čuva dušu“, napisala je Ejva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar