Dejvid Krozbi Foto:Sony Pictures / Everett / Profimedia

Posle Boba Dilana, Nila Janga, Debi Hari još jedna muzička legenda, Dejvid Krozbi odlučila je da proda izdavačka prava na svoj katalog za veliku svotu novca, preneli su svetski mediji.

Nekada ikona kontrakulture, laureat „Gremija“, član Rokenrol hola slavnih i čovek čiji su albumi uvršćeni na „Rolingstounovu“ listu „500 najboljih albuma svih vremena“ Dejvid Krozbi prodao je izdavačka prava na celokupan, impresivan muzički katalog za, kako spekulišu svetski mediji, basnoslovnu svotu novca.

Na ovaj potez američki kantautor odlučio se, ne samo zbog loše situacije u muzičkoj industriji koja traje godinama, već i zbog pandemije koronavirusa.

I „oslobodio“ se prava na katalog koji obuhvata muzička dela sastava „Byrds“, „Crosby & Nash“, „Crosby Stills and Nash“ i „Crosby Stills Nash and Young“.

Dejvid Krozbi Foto:EPA/GARY WILLIAMS

„Zbog toga što nam je oduzeta mogućnost da sviramo, ovaj dogovor je blagoslov za mene i moju porodicu, a verujem da sam ugovor potpisao sa najboljim mogućim ljudima“, naveo je u pisanoj izjavi Dejvid Krozbi.

Time je 79-godišnji kantautor i gitarista samo finiširao ono što je već neko vreme najavljivao da će da uradi. Naime, kada su krajem 2020. godine Krozbija upitali na Tviteru da li će se odlučiti na isti korak kao i Dilan odgovorio je potvrdno.

– Prodaću svoj katalog. Ne mogu da radim. Striming servisi ukrali su mi novac koji sam ranije dobijao od izdavača. Imam porodicu, hipoteku i to mi je jedina opcija. Siguran sam da i ostale kolege imaju isti problem – napisao je na Tviteru 7. decembra prošle godine.

Na opasku jednog od svojih pratilaca na ovoj društvenoj mreži kako ne bi želeo da čuje njegove „legendarne kompozicije u reklamama“, Krozbi je uzvratio ovim rečima:

– Da sam plaćen za svoja dela i da mogu da nastupam, ovo ne bih radio. Mislim da niko od nas ne bi ovo radio…

Krozbi je svoj katalog „udomio“ u, kako je naveo, „sigurne ruke“. U pitanju je kompanija jedne od najmoćnijih ličnosti američkog šoubiznisa Irvinga Azofa „Iconic Artists Group“. Azof je još od sedamdesetih u muzičkom biznisu. Najpre u diskografskim kompanijama, potom kao menadžer „Iglsa“ čitave četiri decenije, a onda i kao agent, vlasnik nezavisne izdavačke kuće i filmski producent. I „pazario“ je Krozbijev katalog za sumu koja ostaje pod velom tajne.

„Dejvidu sam se divio još od vremena kada sam počinjao u muzičkoj industriji u Los Anđelesu. Postao mi je poput prijatelja… I zato je sada bio najbolji trenutak da preuzmemo Dejvidov neverovatan muzički katalog. Jedan je od najplodnijih kantautora u muzici i počastvovan sam što ćemo se brinuti o njegovom večnom muzičkom nasleđu“, izjavio je Azof.

Ova, poslednja u nizu prodaja, samo je nastavak onoga što su mediji već nazvali „zlatnom groznicom“ u muzičkoj industriji, s obzirom da su se različiti investitori rastrčali kako bi se domogli dela kataloških prava legendarnih muzičara. Bob Dilan bio je taj koji je “povukao nogu u velikom stilu”. Još u decembru prošle godine prodao je diskografskom gigantu „Univerzal mjuziku“ izdavačka prava na velelepni katalog za više od 300 miliona dolara. Iako je tačna cifra ostala van domašaja javnosti, spekuliše se da je iznos koji je Dilan dobio od „Univerzala“ veći od pola milijarde dolara. A kompanija je ocenila da je u pitanju „najznačajniji muzički dil u ovom veku i jedan od najznačajnijih svih vremena“.

Krozbijev nekadašnji kolega iz benda „Crosby Stills Nash and Young“ Nil Jang takođe je prodao u januaru polovinu svog celokupnog kataloga kompaniji „Hipgnosis“, koju su 2018. godine formirali Merk Merkjuriadis i koosnivač sastava „Šik“ Najl Rodžers. Ova kuća poslednjih meseci najaktivnija je u tržišnoj utakmici kupovine kataloga, što je njen koosnivač Merkjuriadis obrazložio rečima da je „muzika poput zlata i nafte“.

A prošlog meseca Azofova kompanija otkupila je većinski deo muzičkog kataloga „Bič bojsa“. Stekli su tako vlasništvo nad zvučnim zapisima, brendom, određenim kompozicijama Brajana Vilsona i ostatka „Bič bojsa“, ali finansijski detalji transakcije ostali su skriveni od javnosti. Na isti korak prethodno su se odlučili i sastavi „Blondi“, „Flitvud mek“, „Kilers“, Šakira…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar