Dejan Ristic
Dejan Ristić Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Dejan Ristić, bivši upravnik Narodne biblioteke Srbije, kaže za Nova.rs da nije tačno da je Miroslavljevo jevanđelje nasumično poslagano i da je restauracija rađena 90-ih godina prošlog veka.

Odgovarajući na tvrdnje Veljka Topalovića i Boška Savkovića da su  državni stručnjaci, prilikom prepovezivanja Mirosavljevog jevanđelja obavljenog tokom 1998-1999. godine, poslagali listove pogrešno i oštetili ga, Dejan Ristić tvrdi da ništa od toga nije tačno.

– Restauracija nije rađena 90-ih godina, već 70-ih godina prošlog veka i to je radila Dr Vera Radosavljević. Ja sam bio upravnik Narodne biblioteke dok je tamo privremeno čuvan Miroslavljev jevanđelistar (a ne kako se pogrešno kaže jevanđelje), zbog rekonstrukcije Narodnog muzeja.

Ristić dodaje da nema nikakvog oštećenja i mešanja stranica Miroslavljevog jevanđelja.

– Ništa nije nasumično poslagano i oštećeno, to jednostavno nije istina – zaključuje Ristić.

Nekadašnja ministarka kulture Nada Popović Perišić izjavila je da će Veljko Topalović i Boško Savković svoje tvrdnje morati da dokažu na sudu, dok u SANU kažu da nemaju veze sa restauracijom Miroslavljevog jevanđelja.

Veljko Topalović i reditelj Boško Savković, autor dokumentarnog serijala o istorijatu Miroslavljevog jevanđelja, koji su sazvali konferenciju za medije, prikazali su prisutnima navodnu grešku na koju ukazuju a to je da bi na stranici broj 2 u originalu trebalo da se nalazi inicijal B ugraviran u zlatu koji označava početak drugog poglavlja Jevanđelja po Jovanu, a da ga sada nema jer se na tom mestu nalazi strana broj 14.

Bonus video: Miroslavljevom jevanđelju preti uništenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare