Darko Bajić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Poznati reditelj Darko Bajić, posle 13 godina, više neće biti umetnički direktor Leskovačkog internacionalnog filmskog festivala režije (LIFFE), a od ove godine neće biti ni nagrade "Živojin Pavlović" po želji njegove porodice.

Vest da Darko Bajić više nije umetnički direktor potvrdila je direktorka Leskovačkog kulturnog centra (LKC) Sanja Conić, a na pitanje da li su ove informacije, koje je regionalna informativna agencija Jugpress saznala, tačne i zašto se sve ovo desilo, odgovorila je:

– Leskovački internacionalni festival filmske režije je zahvalan na dugogodišnjoj saradnji sa gospodinom Darkom Bajićem. Festivali su živi organizmi i zahtevaju da se uvode novi ljudi, nove ideje, novi elementi festivala. Zbog toga smo odlučili da posle 13 godina saradnje sa rediteljem Darkom Bajićem kao Umetničkim direktorom, tu funkciju preuzme Umetnički savet, koji će sa većim brojem profesionalaca doprinositi kvalitetu Festivala.

Foto:JUGpress

LIFFE je u Leskovcu pokrenut sa idejom promocije filmova i reditelja iz zemlje i regiona, pa, kako je dodala direktorka, smatraju da će upravo Umetnički savet doprineti inicijalnoj ideji o kulturnom umrežavanju filmskih autora i profesionalaca sa prostora bivše Jugoslavije. U Umetničkom savetu 17. LIFFE-a su Miroljub Vučković, dugogodišnji Umetnički direktor i selektor FESTA, rediteljka i scenaristkinja Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine i reditelj i direktor Motovun filmskog festivala Igor Mirković iz Hrvatske.

– Od ove godine, nažalost svih nas u organizaciji leskovačkog filmskog festivala, više neće biti nagrade koja nosi ime proslavljenog sineaste Živojina Žike Pavlovića, jer je tako porodica odlučila. Mi naravno poštujemo njihovu odluku. S druge strane, izuzetno smo srećni što uspostavljamo novu nagradu koja će nositi ime velikog reditelja srpske, jugoslovenske i evropske kinematografije Gorana Paskaljevića. U skladu sa njegovim delom, dubokim tragom koji je ostavio, profesionalnim principima i humanošću, zahvaljujući gospođi Kristini Paskaljević, supruzi Gorana Paskaljevića, imamo čast i zadovoljstvo da najavimo da će nagrada „Goran Paskaljević“ upravo biti dodeljivana umetnicima čiji su profesionalni rad, dar i etika u saglasju sa životom i radom proslavljenog autora. Nagrada „Otisak Gorana Paskaljevića“ biće dodeljena filmskom umetniku koji se ističe autentičnim stilom, koga krasi izgrađen filmski jezik, originalnost u sinematičnom
predstavljanju stvarnosti, narativ u funkciji emocionalne i intelektualne afirmacije čovekoljublja, razumevanja i tolerancije – navodi se u saopštenju.

Prema saznanjima JUGpressa, ovi rezovi, bez Darka Bajiča i nagrade „Žike Pavlovića“ na LIFFE, nisu bili u pomirljivom tonu, a navodno je jedna od primedbi bila da je ovaj festival ispolitizovan, tvrde izvori ove agencije.

Ostaje da se vidi kako će novo izdanje LIFFE u septembru da izgleda.

Bonus video: Dan uživo: Darko Bajić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar