Foto: Hestia/Promo

U galeriji i umetničkoj rezidenciji Hestia u Beogradu otvorena je izložba slika francuskog umetnika Klemon Bedela pod nazivom ’’Blistavo poput kraja sveta’’, koja će trajati do 26. februara 2023. godine.

Izložbu čine slike rađene u tehnici ulja na platnu, različitih formata i vrlo intenzivnog kolorita. Umetnica Anja Tončić je o izložbi zapisala:

Foto: Hestia/Promo

“Klemon Bedel (Clement Bedel) kroz svoju umetnost podseća da živimo u nemogućoj sadašnjosti – u prelomljenom dobu, u svetu zaposednutom pretnjom izumiranja. Njegove slike nude vibrantne scene više od ljudskih težnji da ostanemo živi. Posmatrano kroz prizmu njegovih platana – svet je mnogo puta pre već dostigao smak….

Bedelova platna su plen jarkih, upečatljivih, oštrih poteza uljane boje koji se emituju u prikazanoj vodi i zemljištu; zagađuju vazduh; prodiru u biljke i drveće sa zaslepljujućim, intenzivnim bojama i alteracijom grčevitih formi. Ne možemo da ih sasvim razaznamo, ali učimo da pronađemo njihove tragove. Uznemiruju nas u svojoj amorfnosti…

Ova serija izloženih slika dovodi u pitanje logičku osnovu ekološke krize, koja je prožeta melanholijom i negativnošću suživota, i nudi evolviranje u nešto razigrano, anarhično i nepretenciozno vispreno.

Foto:promo

Umetnik Klemon Bedel (29) dolazi iz francuskog grada Miluz. Završio je master studije na Ecole Nationale Superieure d’Art de Nanci 2017. godine. Od 2016. do 2020. živeo i radio u Beogradu. Tokom boravka u Srbiji razvio je i snažnu vezanost za estetiku i suštinu brutalističke arhitekture. Učestvovao je na mnogim grupnim izložbama u Francuskoj, Nemačkoj i Srbiji, kao i na rezidencijama umetnika u Lajpcigu (2019) i Istanbulu (2020).

Bonus video: Otvaranje izložbe Mrđana Bajića u Muzeju savremene umetnosti u Boegradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar