Pobednički rad Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Beogradska firma Beo potez, jedna od osam članica konzorcijuma koji je dobio posao projektovanja stambenog kompleksa Expo 2027, pobedila je na konkursu u Nišu za izbor idejnog rešenja nove zgrade Narodnog muzeja i Galerije savremene likovne umetnosti.

Idejni projekat Beo poteza ocenjen je kao najbolji na konkurusu koji su raspisali Zavod za urbanizam Niš i niška Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, a stručnim žirijem koji je ocenjivao pristigle radove predsedavao je dirigent Dejan Savić iz Beograda (nekadašnji direktor Narodnog pozorišta i savetnik predsednika Aleksandra Vučića).

Jedno od ponudjenih rešenja koje nije pobedilo Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Savića su na svečanom proglašenju pobednika konkursa u Gradskoj kući predstavili kao savetnika predsednika republike Srbije Aleksandra Vučića i magistra dirigovanja, a on sam je istakao da jeste umetnik, ali i da ima veze sa građevinom, mada ni dan radnog staža u tom poslu.

– Inače sam i građevinski inženjer, završio sam i puteve i aerodrome. Nisam diplomirao, ali poznajem materiju, mada dana u struci nemam. Isključivo sam muzičar celog života – izjavio je Savić.

Dejan Savić Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Podsetio je da se nalazi i na čelu žirija za izbor idejnog rešenja koncetne dvorane u Nišu i dodao da je to „malo prirodnije za njega“, s obzirom na to da je muzičar.

– Zahvaljujem gradonačelnici Dragani Sotirovskoj, njena ideja i njen predlog je bio da ja budem na čelu ovog žirija za izbor idejnog rešenja zgrade muzeja, a s obzirom da smo svi zajednički bili izuzetno zadovoljni da onda budem i na čelu žirija za idejno rešenje koncertne dvorane. Predsednika sam naravno obavestio i on je sa obe ruke prihvatio te aktivnosti jer i on smatra da ovo što je urađeno u projektnom periodu u Nišu i te kako važno – rekao je Savić, navevši da je po njegovom sudu prezentacija ideje koja je pobedila na konkursu razuverila sve one koji su na početku sumnjali da će to biti „ovako ili onako“.

Direktor Beo poteza Zoran Nikolov i gradonačelnica Niša Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

– Ovoliko promišljenog teksta, ovoliko dobrih rešenja, ovoliko interesantnih napomena i dobro proživljenog ovog rešenja ja nisam zaista danas očekivao. Mislim da je svima nama na čast i na ponos što smo jednu ovakvu odluku doneli – istakao je Savić.

Projektant beogradskog projektnog biroa Dejan Todorović rekao je tokom prezentacije da će objekat muzeja i Galerije savremene likovne umetnosti imati tri „korupsa“ i 6.170 kvadrata u nadzemnom delu i 1.500 kvadrata u podzemnom delu koji će biti namenjen za parkiranje vozila zaposlenih.

Svečanost u Gradskoj kući Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Direktoru firme Beo potez Zoranu Novakovu gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski uručila je nagradu za pobedu na konkursu od 400.000 dinara.

Sotirovski je na svečanosti kazala da je upravo danas sa Republičkom Direkcijom za imovinu potpisala ugovor kojim je gradu preneto vlasništvo nad zemljište na kome će se graditi zgrada muzeja i Galerije savremene likovne umetnosti. Reč je o 20 ari zemljišta koje je do sada koristilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Najuspešnija idejna rešenja zajedničke zgrade Narodnog muzeja i Galerije savremene likovne umetnosti bila su danas izložena na platou ispred Gradske kuće tako da su mogli da ih vide i građani Niša. Najčešći komentar Nišlija na izložene radove bio je da se pobednički rad svojim eksterijerom apsolutno ne uklapa u deo grada u koji će biti izgrađen i da su ostali projektanti ponudili mnogo bolja rešenja.

Bonus video: Protest u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare