Matija Bećković, Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Pesniku i akademiku Matiji Bećkoviću uručena je u Sremskim Karlovcima "Velika povelja Brankovog kola" za "doprinos lepoti i razvoju poezije, za stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara i dela Branka Radičevića".

Visoko priznanje, laureatu je na otvaranju 49. Brankovog kola i „Prolećnih Brankovih dana 2020“, 4. septembra uručio Nenad Grujičić, predsednik Brankovog kola, ističući da je „Matija graditelj Brankovog kola kroz sve ove decenije i da sa drugim pesnicima i umetnicima predstavlja njegovu elementarnu snagu“.

Matija Bećković, Brankovo Kolo povelja
Foto: Promo/Brankovo Kolo

Govoreći o Branku Radičeviću, Bećković je, pored ostalog, rekao da je „Branko bio prvi pesnik za koga je čuo i koji je izgledao onako kako je on, kao dečak, pesnika zamišljao“.

„Branko je bio i prvi pesnik koji je Karlovačku gimnaziju i grad u kojem je pohađao školu opevao i uzdigao, tako da je Gimnazija postala simbol Sremskih Karlovaca, poput Karlovačke bogoslovije. Bio je i prvi pesnik koji se zavetovao da neće pisati dok ne poseti Kosovo. Prvi je opevao Crnu Goru, prvi u stih stavio Njegoša, i to za njegovog života, a da ni Njegoš ni savremenici nisu imali prigovora“, istakao je Bećković.

Otvorivši nadahnutom besedom o Radičeviću dve spojene manifestacije, Bećković je govorio i nekoliko svojih čuvenih pesama.

Obrazloženje žirija pročitala je dramska umetnica Danica Petrović koja je kazala i dve Brankove pesme „Devojka na studencu“ i „Ukor“.

U okviru svečanog programa nastupili su i mladi bogoslovi, đaci Karlovačke bogoslovije „Sveti Arsenije Sremac“, kao i pesnici-đaci Karlovačke gimnazije.

Matija Bećković je prvi pesnik koji je dobio „Veliku povelju Brankovog kola“.

Dosadašnji laureati su dramski umetnici Miša Janketić, Vesna Čipčić i Vico Dardić, operska pevačica Vera Kovač Vitkai, psihijatar i književnik Vladeta Jerotić, kantautorka Ljiljana Petrović, raniji predsednik Brankovog kola, Bogdan Vinokić, režiser Milan Pletel i drugi.

Danas će na Stražilovu mladi pesnik Rastko Lončar položiti cveće i zapaliti sveću na Brankovom grobu.

Potom će biti uručene nagrade „Stražilovo“ Zdenki Valent Belić, Marku Milovanoviću Marunu i Milanu Gromoviću.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar