Bećković: Desanku iz škola izbacili oni za koje niste čuli

Kultura 06. jun. 202010:32 > 12:2271 komentara
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević/Wikipedia.org/B.Milakara

Desanka Maksimović je veličina za poeziju i kulturu, znači nije u trendu, kaže Matija Bećković, pesnik i veliki prijatelj čuvene pesnikinje, o odluci da njena poezija bude isključena iz predmeta srpski jezik i književnost u gimnazijama.

Zadužbina „Desanka Maksimović“ hitno je reagovala pismom upućenim Ministarstvu prosvete, Nacionalnom prosvetnom savetu i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, čija komisija je, prema pisanju „Novosti“, donela odluku da iz programa za treći razred gimnazija isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog njenu najpoznatiju zbirku „Tražim pomilovanje“.

Pismo su podržali mnogi domaći književnici, a među prvima i Matija Bećković.

– U ono vreme kad je ustala Srbija, išao sam sa Desankom na Vukov sabor. I sa svih strana su je ljudi pozdravljali. Ona im je otpozdravljala u onoj velikoj euforiji, a onda se sagnula do mene i pitala šapatom: „Hoćemo li propasti“. Tog pitanja sam se setio sada, kada sam čuo da je izbačena iz školskog programa – kaže Bećković.

Bećković vidi i simboliku u tom činu.
– Da bi sve bilo simboličnije i rečitije, izbačena je baš njena knjiga „Tražim pomilovanje“. Neko je došao na ideju da ona „odudara od našeg vremena“- dodaje Bećković.

Upitan za predlog Zavoda da se zbirka nađe u programu za prvi razred gimnazije, uz zaključak da bi „na ovaj način zbirka našla svoje pravo mesto kao odjek književne epohe srednjeg veka“, Bećković se samo nasmejao.

– Kada pitate ko je to sve uradio, čujete imena za koja niste čuli. Naslov knjige „Tražim pomilovanje“ sve govori. Ona je veličina za poeziju i kulturu, znači nije u trendu – zaključio je ironično Bećković i dodao da „nema pomilovanja za Desanku“.

Komentari

Vaš komentar