Matija Becković, Foto:Nemanja Jovanović

Brankovo kolo biće održano od 4. do 14. septembra, a zajedno sa ovom manifestacijom biće održani i „Prolećni Brankovi dani 2020“ odoženi u martu zbog pandemije koronavirusa. Programe će posetioci moći da prate u matineima, od 10 sati na otvorenim prostorima, u bašti Muzeja i Brankovog kola u Sremskim Karlovcima i na Stražilovu, najavili su organizatori.

Uručenje „Velike povelje Brankovog kola“ Matiji Bećkoviću zakazano je za petak u bašti „Iliona“ u Sremskim Karlovcima. Akademiku je priznanje dodeljeno „za nadahnuti doprinos lepoti i moći poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića“.

Sutradan će na Stražilovu mladi pesnik Rastko Lončar položiti cveće i zapaliti sveću na Brankovom grobu, uz spomenik podignut 1885. godine, dva leta posle prenosa zemnih ostataka Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo. Potom će u podnožju Stražilova, pored drugog spomnika Branku (podignutog 1974. godine, povodom 150. godišnjice Brankovog rođenja), svečano biti uručene nagrade „Stražilovo“ Zdenki Valent Belić, Marku Milovanoviću Marunu i Milanu Gromoviću, najavljuju organizatori.

Dobitnici nagrade Stražilovo
Zdenka Valent Belić, Marko Milovanović Marun, Milan Gromović, Foto: Promo/Brankovo kolo

U završnici manifestacije, 14. septembra, u bašti Muzeja i Brankovog kola svečano će biti uručena nagrada „Pečat varoši sremskokarlovačke“, jednog od nastarijih pesničkih priznanja na domaćoj književnoj sceni i u regionu, a ovogodišnji laureati su Nedeljko Babić, Danilo Jokanović, Miloš Janković i Radmilo V. Radovanović.

U pratećim programima biće predstavljene nove knjige Brankovog kola objavljene tokom pandemije – „Sumovrat“ Rastka Lončara, „Apokrifi po Lilit i druga prokletstva“ Zdenke Valent Belić, „Svevideći mrak“ Marka Milovanovića Maruna i „Spirala“ Milana Gromovića.

Organizatori najavljuju i premijeru monodrame „Princeza Olivera“ u izvođenju i režiji Danice Petrović o životu najmlađe ćerke kneza Lazara.

U programima Brankovog kola učestvovaće i mladi umetnici Boško Petrov, Teodora Кušić i Кatarina Popović, koji će kazivati i pevati čuvene Brankove pesme „Кad mlidijah umreti“, „Vragolije“ i „Urok“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar