Fordlandija Beogradski festival igre
Fordlandija Foto: Beogradski festival igre/Promo

U Opera i teatru Madlenianum drugog dana 19. Beogradskog festivala igre (BFI) na sceni Madlenianuma, 17. marta u 20 časova nastupaju velike baletske zvezde - Lusija Lakara i Metju Golding, Teatar Dortmund, koji će izvesti komad „Fordlandija“.

Priča ove predstave, koju svetska kritika hvali, vezuje se za utopiju jednog industrijalca koji je od svoje mašte napravio grad u Brazilu čije ruševine i danas postoje, objasnila je na konferenciji za medije Aja Jung, osnivač i direktor BFI.

Metju Golding, Lusija Lakara i Aja Jung Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Kada je počela pandemija Metju i ja smo bili u različitim zemljama, ja u Španiji a on u Amsterdamu. Nismo znali koliko ćemo morati da budemo odsutni sa scene i on je predložio da stvaramo nešto svoje. Imali smo vremena na pretek i počeli smo da maštamo. Tako je nastala „Fordlandija“ jedan otvoren komad o potrebi da sanjate, da se izmestite iz realnosti, o potrebi da se vratimo sebi, životu – istakla je Lusija Lakara.

Njen partner Metju Golding dodao je da je ovo predstava savremenog neoklasičnog stila i komad koji budi nadu i vraća veru u umetničke mogućnosti.

„Fordlandija“ se sastoji iz kraćih komada – „Tišina“, „Blizu“, „Mećava“, „Gomila prašine“, „Posle kiše“ čiji su koreografi koreografi – Ana Hop, Juri Posokov, Huanho Arkez i Kristofer Vildon, što donosi različite stilove igre.

Umetnici su otkrili da je ime komada „Fordlandija“ nastalo prema muzičkom delu Johana Johansona, islandskog kompozitora, koji je nedavno preminuo, kojom su bili opčinjeni. Do sada su svoje scensko delo izveli u 30 gradova širom Evrope.

Lusija Lakara i Metju Golding Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Direktori trupa, gde smo ranije igrali, uglavnom vam sve određuju, a vi samo pratite njihov plan. Mi smo hteli mnogo više od toga. Osnivanje naše trupe donelo nam je veliku slobodu, samostalnost u radu i mogućnost da uvedemo mlade koreografe u posao – rekao je Golding.

„Fordlandija“, kako kažu Lusija Lakara i Metju Golding, budi nadu i daje svetlost na kraju tunela. Ovaj umetnički i životni par veoma se raduje susretu sa beogradskom publikom i jedva čekaju da izađu na scenu.

Pod sloganom “Verujemo u jednu igru” 19. BFI večeras u Madlenianumu otvara izraelski igrač i koreograf Jair Vardi, a potom nastupa Lajns baleta iz San Franciska. Festival traje do 12. aprila, 14 trupa iz 12 zemalja izvešće ukupno 22 predstave, a osim u Beogradu, biće održan i u Novom Sadu i Pančevu.

Bonus video: Aja Jung – najava Festivala igre

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar