Filozofski fakultet u Novom Sadu, protest, blokada Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Sa velikom zabrinutošću za sopstveno društvo i pravac njegovog daljeg razvoja, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije NKSS izražava punu podršku studentima i profesorima Filozofskog fakulteta u Novom Sadu koji su suočeni sa pritiscima da jedan član njihovog kolektiva bude otpušten zbog toga što u javnosti iskazuje stavove drugačije od onih koje promoviše sadašnja struktura vlasti.

Asocijacija NKSS ističe da je orkestrirana hajka protiv profesora Dinka Gruhonjića zauzela čitav javni prostor i pojavljuje se u mnogo oblika, “od bezočnog medijskog falsifikovanja njegovih izjava, preko ispisivanja pretećih poruka na zidu njegove zgrade, do pritiska na njegovog poslodavca da mu oduzme izvor prihoda.”

– Pored toga što direktno i nedopustivo ugrožava fizičku bezbednost prof. Gruhonjića, ova divljačka haranga od četvrtka blokira rad jedne visokoškolske institucije, koja je dovedena u situaciju da status njenog zaposlenog želi da diktira grupa studenata sa drugih fakulteta, na temelju falsifikovane izjave u opskurnom tabloidu, a uz pomoć ljudi van akademske zajednice koji su angažovani kao dodatni fizički izvršioci – saopštili su iz Asocijacije NKSS.

Foto: Promo

Blokada rada fakulteta nije ovom prilikom prvi put korišćena kao sredstvo društvene borbe, navode, ali je ovo prvi put da takva blokada kao metu ima samu suštinu akademskog delovanja: kritičku misao, slobodu izražavanja i delovanja u cilju boljitka i napretka zajednice jednakih i ravnopravnih ljudi.

– Načinom na koji je organizovana i sprovedena, ova operetska blokada se potpuno uklapa u matricu širenja kulture nasilja u društvu, kao još jedan od mehanizama demonstriranja pretnje i sile prema onima koji ne pokazuju oduševljenje postupcima vlasti. U ovoj situaciji na novosadskom Filozofskom fakultetu prepoznajemo sliku našeg društva u koje se sistematski instalira osećaj straha kao dominantnog načina življenja u zajednici i u kojem se kritički tonovi nemilosrdno satiru – ističe Asocijacija NKSS.

Dodaju da oni ne pristaju da žive u društvu koje se obračunava sa kritičkom mišlju, pritom koristeći najprljavija sredstva kao što su lažne vesti i video falsifikati “radi bestijalnog pujdanja javnosti na čerečenje nepoćudnih.”

– Pridružujemo se zahtevima da TV Prva bude najstrože kažnjena zbog objavljivanja falsifikata, neodgovornog podizanja društvenih tenzija i podsticanja nasilja. Glasno apelujemo na čitavu javnost da reaguje, da se pokrene i poveže u jedinstven front koji će nastupajućoj neslobodi i strahovladi stati na put. Moramo odmah da ujedinimo napore kako bismo sprečili da na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu bude pređena crvena linija ulaska u otvorenu diktaturu – poručili su iz Asocijacije NKSS.

Bonus video: Pet do 12 za reakciju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar