Andrej Josifovski Pijanista napravio je portret Dragoljuba Bakića od 26 tona građevinskog otpada sa Reve u memorijalnom parku koji nosi njegovo ime.

Nekoliko godina unazad, poslednja nedelja septembra rezervisana je za „Nedelju sa arhitekturom“.

– Ovaj moj novi projekat nije nastao u saradnji sa mojim Arhitektonskim fakultetom, ali me je ta manifestacija inspirisala da se setim tog velikana arhitekture, čoveka, koji me je redovno kada se sretnemo pitao o tome kako je na fakultetu i koji je uvek javno branio čast našeg poziva. „Arhitektura nije to što mislite i u šta vas danas ubeđuju da jeste!“ – napisao je Pijanista na svom Fejsbuk profilu.

Portret arhitekte Dragoljuba Bakića, objasnio je, napravljen je od 26 tona građevinskog otpada na bari Reva, u memorijalnom parku koji nosi njegovo ime.

– Nelegalnu deponiju na preko 17ha površine i 8m visine i dalje se ne zna ko je napravio, ali se vrlo dobro zna kako se Dragoljub hrabro borio protiv te pošasti. Simbolično, njegov lik je okrenut ka stambenom naselju smeštenom preko, uz Dunav, građenom prema projektu koji je razvijao zajedno sa svojom suprugom Ljiljanom, jednom od retkih čovekomernih naselja koje danas imamo. „Nisam to što misliš!“ – zaključio je umetnik i arhitekta.

Bonus video: Pijanista oslikao novi mural na Dorćolu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare