Foto: Instagram/pijanistq

Ulični umetnik i arhitekta Andrej Josifovski Pijanista napravio je novo umetničko delo u centru Beograda, s jednostavnom porukom - Usreći se.

– A da li možete da zamislite reakciju kada unuka i njen deka ugledaju sebe na zidu – ovim objašnjenjem Andrej Josifovski Pijanista obrazložio je svoje novo umetničko delo koje je osvanulo u centru Beograda.

Poruka grafita na kojem su leđima okrenuti deka i unuka, a pokraj njih je na zidu veliki, žuti smajli jednostavna je i tako potrebna u ovom vremenu:

– Usreći se!

Nekoliko dana ranije Pijanista je postavio fotografije baš tog deke i devojčice ispred žutog smajlija koji simbolizuje njegov projekat „#usrećise“. Čim je okačio svoje najnovije delo na Instagram, reakcije na Pijanistin grafit bi se, čitajući komentare, mogle svesti na oduševljenje.

Podsetimo, već godinama unazad ulični umetnik i docent na Arhitektonskom fakultetu pokazuje svojim radovima šta znači angažovana umetnost.

Razapeti Isus Hrist, posut zlatom nasred novobeogradske raskrsnice, portret TV voditelja Jovana Memedovića sačinjen od plastičnih flaša na Savi, mural Novaka Đokovića koji se plazi BBC-ju, umetnički grafiti sa likovima ličnih heroja, Zlatni kontejner, svetleći falus ispred Skupštine grada, samo su neke od umetničkih „diverzija“ arhitekte i umetnika Andreja Josifovskog, poznatijeg po pseudonimu Pijanista.

– Samo sam iskren i beskompromisan u onome što radim i očigledno je da postoje neka bolja mesta gde se te stvari više cene, i gde je sloboda ono što ljudi žive. Ovde je, očigledno, sloboda uslovna. Dok si podoban, i radiš u nečijem interesu, onda si dobar. Zato se i bavim uličnom umetnošću, jer tu nema dodvoravanja – pričao je Pijanista za Nova.rs, koji je prošlog septembra izlagao i svoje crteže u beogradskoj Galeriji „Haos“.

Bonus video: Pijanista

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare