JDP nagrada
Jasna Đuričić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Quo Vadis, Aida?" je dobar film, kaže za Nova.rs glumica Jasna Đuričić koja je od juče ponosna vlasnica prve Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta u karijeri.

Dramska umetnica i profesor Jasna Đuričić u bogatoj karijeri ovenčana je sa brojnim priznanjima, među kojima je i „Dobričin prsten“, najznačajnija glumačka nagrada. Ali, od juče je ponosni laureat prve Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koju je dobila na proslavi Dana JDP-a.

Na tradicionalnoj svečanosti koja se svakog 3. aprila održava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (izuzimajući prošlu godinu zbog vanrednog stanja) juče je Godišnjim nagradama za višestruke uloge ovenčan glumački tandem iz predstave „Mamu mu jebem ko je prvi počeo“ Jasna Đuričić i Miki Manojlović.

JDP nagrada
Jasna Đuričić na proslavi Dana JDP-a sa Godišnjom nagradom Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U komadu Dejana Dukovskog u režiji Slobodana Unkovskog, koji je premijerno izveden krajem januara prošle godine, Jasna Đuričić igra Bežaniju, Ikoniju, Konstancu i Dr Falusa.

– Ovo je moja prva Godišnja nagrada u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Imam mnogo godišnjih nagrada koje sam dobijala u Novom Sadu, dok sam bila član Srpskog narodnog pozorišta. Čini mi se da sam dobila četiri-pet Godišnjih nagrada SNP-a. Ali, presrećna sam što sam dobila nagradu i u JDP-u. Jer, uvek sam Jugoslovensko dramsko pozorište doživljavala kao svoju kuću, i igrala sam mnogo u ovom teatru – priča glumica za naš sajt, dodajući:

– A posebna je čast kada kao slobodan umetnik dobiješ Godišnju nagradu nekog teatra. To priznanje uglavnom se dodeljuje ljudima koji su deo stalnog glumačkog ansambla. I baš zbog toga ova nagrada za mene ima sasvim poseban značaj.

Priznaje da joj je teško pala čitava ova situacija sa pandemijom, dugotrajna nemogućnost izlaska na scenu ili učešća u novim teatarskim projektima:

– Nekako se nadam da će se od jeseni koliko-toliko situacija sa ovom pandemijom normalizovati, a naročito kada je u pitanju pozorište. Za sada, nažalost, ne radim ništa novo u teatru. Ali, od jeseni, nadam se da će biti novih projekata – ističe Đuričićeva, koja je zaokupljena i svojom ulogom profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

I dok je publika može videti u predstavama koje su već neko vreme na repertoaru naših pozorišta, Jasna Đuričić je poslednjih meseci u žiži zbog filma Jasmile Žbanić „Quo Vadis, Aida?“ U brojnim intervjuima na temu ovog ostvarenja Đuričićeva je već naglašavala da film, u kome tumači naslovnu ulogu, jeste film o „Srebrenici i gubicima koji su nastali usled tog užasa“ ali da ne samo srebreničke majke, već žene na Balkanu, žene majke nose u sebi „genetski zapis tih strašnih gubitaka tokom ratova na ovim prostorima“.

Ostvarenje Žbanićeve nagrađeno je nedavno na Filmskom festivalu u Luksemburgu sa dva priznanja, a već 10. aprila ekipu filma očekuje dodela najznačajnijih britanskih filmskih nagrada BAFTA. „Quo vadis, Aida?“ nominovan je za dva BAFTA priznanja, a samo 16 dana kasnije, tačnije 26. aprila zakazana je dodela Oskara. Ostvarenje Žbanićeve jedno je od pet nominovanih u kategoriji za najbolji strani film.

Nažalost, Jasna Đuričić, kako nam kaže, neće prisustvovati ovim ceremonijama, zbog ograničenja izazvanih pandemijom, a na pitanje kako tumači izvrsne kritike i reakcije na film „Quo Vadis, Aida?“ i u regionu i u svetu, ima kratak i jasan odgovor:

– Zato što je dobar film!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare