Pikaso, Picasso, aukcija, Las Vegas
Foto: Gabe Ginsberg / Getty images / Profimedia

Presedan se desio za vikend u "Gradu greha" jer je javno nadmetanje za umetnička dela prvi put održano u jednom kazinu, i očekivala se stotka, ali cifra je premašena! Za neverovatnih 110 miliona dolara na subotnjoj aukciji u Las Vegasu prodato je 11 slika i crteža Pabla Pikasa. Najskuplje delo španskog slikara dostiglo je cenu od četrdesetak miliona dolara.

Čuvena aukcijska kuća Sotbi prvi put je organizovala licitaciju van jednog od svojih sedišta u Londonu, Njujorku… I u subotu na nedelju održana je aukcija Pikasovih dela u hotelu i kazinu „Belađo“. Ta dela su krasila dugo restoran koji nosi ime slavnog slikara, a nalazi se u samom hotelu. Radovi koji su bili na „meniju“ potiču iz svih delova umetnikove bogate karijere, i pokrivaju i gotovo sve forme kojima se bavio – slike, crteži, keramika… Sve ove radove Pikaso je stvarao u periodu između 1917. i 1969. godine. Uoči aukcije procena je bila da će 11 slika i crteža biti podato za nekih stotinak miliona dolara, no otišli su za 110!

Pikaso, Picasso, aukcija, Las Vegas
Foto: Ronda Churchill / AFP / Profimedia

Uprkos tome što se „otarasio“ polovine svoje kolekcije, lasvegaski hotel poseduje još 12 Pikasovih crteža i slika koja će i dalje biti izložena u „Belađu“, koji posluje u okviru kompanije „MGM rizorts“. A umetničku zbirku ove kompanije, izloženu u hotelima „MGM“ širom sveta, čini oko 900 dela koje je načinilo oko 200 umetnika, među kojima su ona Dejvida Hoknija, pa i Boba Dilana. Počeo je pre nešto više od dve decenije da je tvori trgovac nekretninama Stiv Vin, bivši vlasnik hotela „Belađo“ i nekadašnji izvršni direktor grupe Vin Rizorts, koji se poslednjih godina suočava sa optužbama za seksualno uznemiravanje.

Iščašena“ varijanta mrtve prirode nazvana „Mrtva priroda sa korpom voća i cveća“ (Nature morte au panier de fruits et aux fleurs), koju je naslikao 1942, tokom nacističke okupacije Pariza u koji je došao još 1901, prodata je za 16, 6 miliona dolara.

„Uprkos razaranjima i svim teškoćama Drugog svetskog rata, godine između 1940. i 1944. bile su izuzetno produktivne za Pikasa“, podsetili su iz „Sotbija“, navevši da je prodato još jedno remek-delo, velelepno platno visine gotovo dva metra „Čovek i dete“ (Homme et enfant) iz 1959. godine. Ovaj impresivan portret bio je procenjen na 15 miliona dolara, a kupljen je za 24,4 miliona.

No, delo koje je bilo najpaprenije uoči licitacije ujedno je otišlo za ubedljivo najveću cifru. Portret Pikasove muze i ljubavnice Marije-Terez Valter „Žena sa crveno-narandžastom beretkom” (Femme au béret rouge-orange) prodat je za 40,5 miliona dolara. Premašio je prvobitnu procenu, koja se kretala u rasponu između 20 i 30 miliona dolara. Uz drugu suprugu Žaklin Rok, Marija je bila najduža slikareva veza i prava muza. Sa njom je 1935. godine dobio i vanbračnu ćerku Maju Vidmajer Pikaso. Iako će se život Pikasove muze, kao uostalom i Rokove, završiti tragedijom, jer se 1977. godine obesila, danas se baš njena statua nalazi na slikarevom grobu.

Pikaso, Picasso, aukcija, Las Vegas
Mrtva priroda Foto: Gabe Ginsberg / Getty images / Profimedia

Naravno, imena novih, ponosnih vlasnika Pikasovih dela ostala su anonimna. A ova licitacija, poslednja u nizu samo je još jednom potvrdila da je Pikaso na tržištu neprikosnoven.

Jer, ukoliko se zbroje sve aukcije širom sveta, na kojima su nuđena dela sa Pikasovim potpisom, ispostavlja se da je španski umetnik najtraženiji na javnim nadmetanjima. I dok su na zvaničnim aukcijama njegova dela vrlo često prelazila cifru od 100 miliona dolara, spekuliše se da su na privatnim pogodbama kupovana za daleko veće sume. Samo u prošloj, pandemijskoj godini, Pikaso je „inkasirao“ 245 miliona dolara. I u ovoj godini nedodirljiv je, s obzirom da je u maju još jedan portret Valterove, „Žena sedi ispred prozora“ prodat za najviše novca u 2021-103,4 miliona dolara!

Pikaso, Picasso, aukcija, Las Vegas
Nadmetanje za Ženu ca crveno-narandžastom beretkom Foto: Gabe Ginsberg / Getty images / Profimedia

Ova slika je, takođe, i peta najskuplja ako se saberu sve licitacije umetnikovih dela. Nešto malo višu cenu, od 104 miliona dolara još 2004. dostigla je slika „Dečak sa lulom“ (Boy with a Pipe), a pet godina kasnije „Akt, zeleno lišće i bista“ (Nude, Green Leaves and Bust) prodato je za 106,5 miliona dolara, podseća BBC.

Pre tri godine „Devojčica sa korpom cveća“ (Young Girl with a Flower Basket) otišla je 115 miliona dolara, no ubedljivo najskuplji Pablo Pikaso jeste onaj iz čuvene serije „alžirskih žena“. Čak 179,4 miliona dolara iskeširano je pre šest godina za sliku „Žena iz Alžira“ (The Women of Algiers) iz 1955. koja nosi oznaku „O“.

Bonus video:

Genije, Sava Šumanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar