Foto:profimedia.rs; promo

Čovek kome se ni posle tri decenije ne zna identitet, a odavno je postao kulturna ikona ispisao je pre nekoliko dana još jedan rekord. Benksi, najpoznatiji ulični umetnik na svetu, dočekao je da jedno njegovo delo, koje je namerio da uništi za svagda, bude prodato za više od 25 miliona dolara.

Slika „Ljubav je u kanti“ (Love is in the Bin) prodata je na aukciji u londonskom Sotbiju za tri puta veću cenu od procenjene – 25,4 milliona dolara. Benksijevo delo je posle desetominutnog nadmetanja devet ponuđača u sali i onih onlajn otišlo za daleko, daleko veću cifru od one s početka licitacije – između četiri i osam miliona dolara.

I bristolski ulični umetnik ponovo je, po ko zna koji put, bio udarna vest u medijima zbog slike koja krije više nego neobičnu priču.

Naime, „Ljubav je u kanti“, delo koje je od marta 2019. godine bilo na pozajmici u Štats galeriji u Štutgartu, slika devojčicu koja pokušava da se domogne balona u obliku srca. Ali, samo platno u ramu od pola je izrezano. Kako se desilo da „poluurnisano“ umetničko delo dostigne vrtoglavu vrednost?

Pa, kada je svoj čuveni mural koji je krasio istočni London „Devojčica sa balonom“ Benksi pretočio u sliku, bila je ponuđena na aukciji u engleskoj prestonici. Bilo je to u oktobru 2018. godine. I kada je anonimni evropski kupac dao pobedničku ponudu od 1,4 miliona dolara aktivirao se skriveni mehanizam za rezanje, koji je sam umetnik ugradio u ram, i pola platna je ostalo da visi u fronclama.

Benksi, Ljubav je u kanti Foto:Elliott Franks / Eyevine / Profimedia

Uprkos tome što je dobio „felerično“ delo, kupac nije odustao od „Devojčice sa balonom“ koja je, sasvim prikladno „razvoju situacije“ postala novo delo – „Ljubav je u kanti“. I sada se to anonimnom vlasniku dela kontroverznog bristolskog umetnika više nego isplatilo.

Iako je Benksi srušio sopstveni rekord u na aukciji održanoj u četvrtak u londonskom Sotbiju, ova vrtoglava suma novca nije ni prineti nekim drugim prodajama umetničkih dela koje su se „odigrale“ od početka 2021. godine.

Konkurentska kuća Sotbija – Kristi zabeležila je najveće cifre na svojim aukcijama. Jer, čak dve slike, za koje je od početka godine izdvojeno najviše novca, „otišle“ su na licitacijama u Kristiju. Kada je u pitanju delo koje je bilo ubedljivo najpaprenije u 2021. potpisao ga je jedan od najvećih stvaralaca 20. veka, ali i svih vremena – Pablo Pikaso.

Ulje na platnu španskog slikara „Žena sedi ispred prozora“ (Femme assise près d’une fenêtre) prodato je za rekordnih 103.4 miliona još u maju. Gotovo 20 minuta trajala je „bitka“ kolekcionara za sliku nastalu 1932. godine.

Pikaso, Žena sedi ispred prozora

Ta skupocena „žena kraj prozora“ dočarava portret Pikasove muze Marije-Tereze Valter, koja je uz drugu suprugu Žaklin Rok, bila najduža slikareva veza. Sa njom je 1935. godine dobio i vanbračnu ćerku Maju Vidmajer Pikaso. Iako će se život Pikasove muze, kao uostalom i Rokove, završiti tragedijom, jer se 1977. godine obesila, danas se baš njena statua nalazi na slikarevom grobu. Ta slika se pre samo osam godina našla na tržištu, kada je kupljena u Londonu za 44,8 miliona dolara, a uoči majske aukcije procenjena je na 55 miliona dolara. Otišla je za maltene dvostruko veću cifru.

Pre pola godine, takođe u njujorškom ogranku Kristija Baskijatovo delo „In This Case“ prodato je za 93 miliona dolara. „Iščašena“ i vibrantna slika lobanje, nastala 1983, postala je drugo najskuplje delo Žana Mišela Baskijata, a uoči aukcije bila je procenjena na oko 50 miliona dolara.

Baskijat, In This Case Foto:John Angelillo / UPI / Profimedia

Poslednjih godina cene radova Baskijata, koji je preminuo 1988. u 27. godini od predoziranja heroinom, „eksplodirale“ su na likovnom tržištu. U maju 2016. godine jedna od njegovih slika iz serijala „Lobanja“ (Head) prodata je za 57,3 miliona dolara. A samo godinu dana kasnije još jedno delo iz istog serijala, nastalo 1982, prodato je na aukciji u Sotbiju za neverovatnih 110,5 miliona dolara, što je bio rekord za jednog umetnika iz SAD, naročito Afroamerikanca. Posle te prodaje Baskijatov prijatelj i trgovac umetninama Džefri Rajč izjavio je kako je umetnik konačno „u istoj ligi kao njegov omiljeni Pikaso“.

Kristijeva rivalska aukcijska kuća, Sotbi ostvarila je u 2021. godini prodaju treće, odnosno četvrte najskuplje slike. Još na samom početku godine, u januaru „Portret mladića s rondelomfiretinskog slikara Sandra Botičelija „otišao je“ za nešto više od 92 miliona dolara. Ta slika stara pet i po vekova, na kojoj je dočaran plemić iz porodice Mediči, postala je tada najskuplje prodato delo italijanskog renesansnog majstora ikad.

Botičeli, Portret mladića s rondelom Foto:EPA-EFE/PETER FOLEY

Nastala u periodu između 1470. i 1480. godine, prodata je na onlajn aukciji njujorškog ogranka Sotbija za samo pet minuta, postavši takođe jedan od portreta za koji je poslednjih godina izdvojeno najviše novca, jer je, primera radi, „Portret Adele Bloh Bauer“ Gustava Klimta „otišao“ 2006. godine za 87.9 miliona dolara, dok je Van Gogov prikaz doktora Gašea dostigao 82.5 miliona dolara.

Druga najskuplja slika u Sotbiju u 2021. godini bila je ona Kloda Monea, na kojoj je francuski impresionista radio između 1917. i 1919. godine. U pitanju je delo „Jezero lokvanja“ (Le Bassin aux nymphéas), koja je otišlo za nešto više od 70 miliona dolara u njujorškom Sotbiju. Objašnjavajući svoju opsednutost lokvanjima, koje je na platnu dočarao u bezbroj varijanti Mone je, pred kraj života, u svom ateljeu ovako pričao:

Mone, Jezero lokvanja Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Trebalo mi je vremena da razumem moje lokvanje. Posadio sam ih iz zadovoljstva; uzgajao ih ne razmišljajući da ću da ih slikam. Da bi vam se neki predeo uvukao pod kožu potrebno je da prođe više od jednog dana. I onda, odjednom, doživeo sam otkrovenje. Koliko je moje jezerce čarobno! I dohvatio sam se palete…“

Izuzimajući aukciju u Londonu, na kojoj je pre neki dan pazarena Benksijeva slika, kuriozitet ove 2021. godine jeste da su do sada sve najskuplje slike prodavane u Njujorku, što u Kristiju, što u Sotbiju.

Još jedna prekretnica desila se u 2021. Naime, polovinom marta u Kristiju prodato je jedno digitalno delo za rekordnu sumu. Rad američkog umetnika Bipla prodat je tada onlajn (aukciju je pratilo rekordnih 22 miliona ljudi) za čak 69,3 miliona dolara. Taj rad, nazvan „Everydays: the First 5.000 Days“, kolaž crteža i animacija prikupljanih tokom 5.000 dana, umetnika, čije je pravo ime Majk Vinkelman (39), vinuli su u „odabrano društvo“ najskupljih na svetu.

Bipl, Everydays: The First 5.000 Days Foto:promo

Ta kupovina označila je i „meteorski uspon“ nove tehnologije za potvrdu autentičnosti uz upotrebu „blokčejna“ koji se koristi za kriptovalute. Taj „blokčejn“ se pokazao kao „čudesni lek protiv kopija“, ocenili su tada mediji, jer su one bile jedna od kočnica u razvoju digitalne umetnosti. A to rekordno delo bilo je u obliku „nezamenljivog tokena“ (non-fungible token NFT).

Ove godine na javnim nadmetanjima za umetnička dela uočljivi su i neki novi trendovi. Umesto već dobro poznatih kolekcionara, koji su prisutni na svim aukcijama, ove godine čak 30 odsto kupaca bili su potpuno novi klijenti, izvestio je „Art njuzpejper“. A čak 31 odsto kupaca su oni kojima je tek nešto više od dvadesetak godina, dakle oni rođeni u novom milenijumu. Samo u Kristiju profil kupaca potpuno je podmlađen zahvaljujući klijentima koji dolaze iz Azije i zainteresovani su za NFT.

I dok su, po tradiciji, glavne, večernje aukcije bile uglavnom rezervisane za mušku klijentelu, proteklih meseci žene su konačno imale daleko dominantnije prisustvo. Primera radi, pre šest godina na aukcijama je odnos muškaraca i žena bio 66/34, dok u 2021, bar do sada, ta brojka iznosi 50/50.

Još jedan presedan desiće se za koji dan – aukcijska kuća Sotbi prvi put u istoriji organizovaće javno nadmetanje van svojih sedišta u Londonu ili Njujorku. Samo dva dana uoči obeležavanja 140 godišnjice od rođenja Pabla Pikasa biće održana aukcija u Las Vegasu, i to u hotelu i kazinu „Belađo“.

Očekuje se da ponuđeni radovi, među kojima je 11 slika, dostignu vrednost od preko 104 miliona dolara čime bi ovo postala jedna od najunosnijih aukcija umetničkih dela Pabla Pikasa ikada, a španski slikar i definitivno nedodirljiv, bar u 2021. godini!

Bonus video:

Životne zanimljivosti Van Goga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar