Pablo Pikaso Pablo Picasso
Pablo Pikaso Foto: Roger-Viollet / Roger Viollet / Profimedia

Najveća aukcija visoke umetnosti u istoriji, kojom će Pikaso ući u anale - pompezne su reči kojima je za oktobar najavljeno prvo javno nadmetanje za dela španskog slikara na neobičnom mestu - u hotelu u Las Vegasu.

Čuvena aukcijska kuća Sotbi pravi presedan i prvi put organizuje licitaciju van jednog od svojih sedišta u Londonu, Njujorku… Aukcija dela čuvenog španskog slikara Pabla Pikasa biće održana 23. oktobra u Las Vegasu, u hotelu i kazinu „Belađo“.

Nadmetanje za 11 slika i drugih dela velikog umetnika u nadaleko poznatom hotelu u „Gradu greha“ organizuje se u okviru nastojanja poslovne grupe „MGM rizorts“ da dodatno proširi svoju ogromnu umetničku kolekciju, navele su u zajedničkom saopštenju ova kompanija i aukcijska kuća Sotbi. A sva ponuđena dela dugo su krasila restoran koji nosi ime slavnog slikara, a nalazi se u samom hotelu.

Pablo Pikaso Pablo Picasso
„Buste d’homme“Foto: JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia

Očekuje se da ponuđeni radovi dostignu vrednost od preko 104 miliona dolara, prenose američki mediji, čime bi ovo postala jedna od najunosnijih aukcija umetničkih dela Pabla Pikasa ikada.

Umetničku zbirku kompanije „MGM rizorts“, izloženu u hotelima „MGM“ širom sveta, čini oko 900 dela koje je načinilo oko 200 umetnika, među kojima su ona Dejvida Hoknija, pa i Boba Dilana, kome je već decenijama slikarstvo velika pasija.

Kolekciju ove kompanije pre nešto više od dve decenije počeo je da tvori trgovac nekretninama Stiv Vin, bivši vlasnik hotela „Belađo“ i nekadašnji izvršni direktor grupe „Vin rizorts“, koji se poslednjih godina suočava sa optužbama za seksualno uznemiravanje.

Vin je odigrao ključnu ulogu u pokretanju naše kolekcije, a sav novac od aukcije Pikasovih dela uložićemo u kupovinu radova afroameričkih i ženskih umetnika. Posvećeni smo stvaranju inkluzivne kolekcije koja bi održavala širinu našeg postojećeg portfolija umetničkih dela – kazao je, kako prenose američki mediji, Ari Kastrati, generalni menadžer sektora ugostiteljstva u kompaniji „MGM rizorts“.

Na oktobarskoj aukciji će se naći pet Pikasovih slika od kojih su neke godinama bile na postavci u elitnom restoranu koji nosi ime velikog španskog slikara, a nakon javne prodaje tih ulja na platnu u ovom čuvenom restoranu biće izloženo još 12 dela Pabla Pikasa.

– Umetnost je eliminacija nepotrebnog – kazao je jednom prilikom Pablo Pikaso, a na ove reči, nakon najavljene aukcije, podseća „Njujork post“ uz konstataciju da će svi poštovaoci slikarevog rada biti prinuđeni da eliminišu prilično nula sa svojih bankovnih računa ukoliko žele da dođu u posed neke od njegovih slika.

Ovo javno nadmetanje najavljuje se kao „najveća i najznačajnija aukcija visoke umetnosti koja je ikad održana u Las Vegasu“, s obzirom da su ponuđena dela vredna više od 104 miliona dolara.

U uspeh predstojeće aukcije niko ne sumnja, jer je i danas, 48 godina od smrti, Pablo Pikaso (1881-1973) jedno od „najpriželjkivanijih“ imena u svetu likovne umetnosti. Čini se da iz godine u godinu vrednost njegovih dela na tržištu samo raste. I zanimljivo je da su jednako traženi artefakti iz svih perioda karijere, duge više od sedam decenija. Da li su u pitanju slike iz takozvanog „plavog“ ili „ružičastog“ perioda, ili prvi eksperimenti sa kubizmom, dela koje je radio uoči i nakon Drugog svetskog rata, ili portreti brojnih muza, sa kojima je bio i u emotivnom vezama, od Dore Mar, preko Marije Tereze-Valter, do Žaklin Rok, svejedno je…

Pablo Pikaso Pablo Picasso
„Femme au beret rouge-orange“ Foto: Copyright 2021 Estate of Pablo Picasso/Artists Rights Society (ARS), New York/Handout via REUTERS

Radovi koji će 23. oktobra biti na „meniju“ potiču iz svih delova umetnikove bogate karijere, a pokrivaju i gotovo sve forme kojima se bavio – tu su slike, crteži, keramika… Sve ove radove stvarao je u periodu između 1917. i 1969. godine.

Među slikama koje će biti ponuđene na aukciji ističe se „Femme au béret rouge-orange“. U pitanju je portret Pikasove muze Marije-Tereze Valter, za koji se procenjuje da vredi između 20 i 30 milion dolara. Uz drugu suprugu Žaklin Rok, Marija je bila najduža slikareva veza i prava muza. Sa njom je 1935. godine dobio i vanbračnu ćerku Maju Vidmajer Pikaso. Iako će se život Pikasove muze, kao uostalom i Rokove, završiti tragedijom, jer se 1977. godine obesila, danas se baš njena statua nalazi na slikarevom grobu.

Na javnom nadmetanju u Las Vegasu naći će se i velelepna platna „Homme et enfant“ i „Buste d’homme“, koje je španski umetnik stvarao u poznom dobu karijere, a početna vrednost oba je od 15 miliona dolara. Pred kupcima u Las Vegasu će se naći i pomalo „iščašena“ varijanta mrtve prirode „Nature morte au panier de fruits et aux fleurs“.

Pablo Pikaso Pablo Picasso
„Homme et enfant“ Foto: Copyright 2021 Estate of Pablo Picasso/Artists Rights Society (ARS), New York/Handout via REUTERS

Inače, ukoliko se zbroje sve aukcije širom sveta na kojima su nuđena dela sa Pikasovim potpisom, ispostavlja se da je španski umetnik najtraženiji na javnim nadmetanjima. I dok su na zvaničnim aukcijama njegova dela vrlo često prelazila cifru od 100 miliona dolara, spekuliše se da su na privatnim pogodbama kupovana za daleko veće sume. Samo u prošloj, pandemijskoj godini, Pikaso je „inkasirao“ 245 miliona dolara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar