Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Vlast nam slavodobitno najavljuje treći svetski rat koji samo što nije, pa bi ovo malo vremena valjalo iskoristiti za razrešenje nekih spornih situacija. Da nam se ne bi ponavljale kad topovi utihnu. Na primer, ko je spojio srpskog predsednika sa vlasnikom Jovanjice.

Kucajući naslov za tekst nekim slučajem napravio sam inverziju, a onda mi se učinilo da to i nije toliko pogrešno. Možda su kola za gospodina Koluviju krenula nizbrdo baš kada je sreo gospodina Vučića. Oni se, verovatno, dobro sećaju tog susreta, a mi pojma nemamo kako je to i kada kliknulo. Kad bi znali ko ih je uvezao znali bi i ko je kome više štete naneo. Trenutno imamo luz-luz varijantu koja će možda metastazirati u win-win završnicu, ali dugačak je put do toga. Još će uspešni poljoprivrednik morati da se vuče po sudnicama, a predsednik da dokazuje nevinost.

Da nije upoznao gospodina Vučića gospodin Koluvija bi i danas bio ugledni proizvođač organske hrane. Verovatno i predsednik oseća nelagodu zbog toga. Naprasno je prekinuta karijera biznismenu koga je u državnim delegacijama vodio u Moskvu, u Astanu, a pokazivao ga je i Slovencima kao uspešan biznis model. Dobro je da nisu zajedno išli u Mađarsku, tamo su Koluviju još davno označili kao čoveka povezanog sa marihuanom. Ili u Italiju gde je osuđen na osam meseci zatvora. Ne bi ovaj dvojac dobro prošao ni u Nemačkoj, tamo je poljoprivrednik osuđivan za prevare i falsifikate.

Kako odmiče suđenje gospodinu Koluviji za gajenje 1,6 tona marihuane sve češće se pitam što je gospodin Vučić želeo da se primakne ovom čoveku. Jesu li ga na to nagovorili Čadežovi saradnici iz komore ili je to maslo partijskih drugova. Jedan ozbiljan beogradski advokat u respektabilnom nedeljniku tvrdi da je nadležnima dostavio fotgrafiju Koluvije sa SNS skupova u Vojvodini. Što će reći predsednik mu je šef.

Ili je Vučića na leđa Koluviji (i obrnuto) natovario general Zoran Stojković, direktor vojne obaveštajne službe. Gospodin Koluvija je imao legitimaciju VOA, a ugovorio je i sastanak generala sa nekakvim makedonskim činovnikom. I to gde – u niškoj kafani „Mrak“. Gde će mračne sile nego u mrak.

Imao je gospodin Koluvija i policijsku legitimaciju, pa nešto dumam da li je ministar Stefanović hteo da učvrsti državne kontakte sa ovim poljoprivrednikom. Je li Neša spojio njega i šefa. A može biti da je to bila sračunata, da ne kažem pokvarena, ideja onog Gašića i njegovih dilbera. Hoće udba da ukalja koga stigne.

Poslednji ko mi pada na um je koalicioni partner gospodina Vučić – gospodin Vulin. Vulin je išao kod gospodina Koluvije na mobu, da plevi biljke. Vrcav je Vulin, još kad obuče kombinezon, pa zavrne rukave i oseti miris trave… Tad mu je palo na um da uveže biznis i politiku.

Gospodin Koluvija je bio mnogo važan za državu, a kako se država njemu odužila – pritvorom i sudnicom. Zaista nema smisla, ali naplatiće on to jednom – za sve što mu je učinjeno – materijalna šteta, plus udar na ugled.