Piše Dragan Popović: Super liga, super predstava

Kolumne 23. apr. 202111:3718 komentara
Podeli:
Dragan Popović kolumnista sajta nova.rs i sportski komentator
Foto: Privatna arhiva

Kad su mi pre tridesetak i više godina, onako očinski, sugerisali da se nikako ne povodim uticajima agresivno ili kampanjski plasiranih medijskih sadržaja, pa makar se zbog toga sprdali sa mnom, nisam bio sklon da odmah prihvatim taj savet. Govorili su mi da moram da prepoznam "navlakuše" i da izbegavam svrstavanja "na brzaka", u situacijama kad se medijski nameću dva, ili koji izbor više.

Što bi se reklo, čim vidiš da ti nešto preko medija naturaju tako da ne možeš da ga se otreseš, da te gnjave do besvesti, da jednostavno moraš to da primetiš, da te vuku kao ovcu na neku stranu, znaj da je neka predstava u pitanju, neka prevara ili najblaže rečeno, postupak skretanja pažnje sa nečeg mnogo bitnijeg.

Zašto sam ovako počeo tekst, a kolumnu naslovio prilično „fudbalski“?

PROČITAJTE JOŠ

Najpre zato, što čitava ova halabuka oko neke Super lige, sa mnogo para koje se tu pominju, sa nametnutim dilemama oko spasa ili uništenja fudbala, oko simuliranog rata između najjačih organizacija…, neodoljivo podseća na način plasiranja medijskog sadržaja na koji su me stariji upozoravali, opominjući da na taj „asortiman“ ne nasedam.

Pa, pogledajte, sve asocira na režiju. Kad malo bolje razmislimo, mnogo toga liči na probne balone, ili predstavu koja bi trebalo da maskira stvarne događaje koji se vrte iza medijski izvitoperene scene.

A, onda i zato, što godinama naslućujem dramu kad je ova Super liga u pitanju. Krenulo je pre destak godina, najpre diskretno, a u poslednje vreme toliko grubo, da je moralo da privuče pažnju. I dramatično je predstavljeno, zar ne? Dva dana, ko živ ko mrtav. Što se mene tiče, preterali su.

Zaista, ne bih da vas mučim detaljima koji „pokrivaju“ uvod u predstavu, ali su se zaplet, kulminacija i rasplet desili u roku od nekoliko dana, što svakako spada u kuriozitete.

Obično su ovakvi „aranžmani“ trajali po nekoliko meseci, ne retko i godinu dana, dok sve strane ne pozavršavaju tzv. administrativno-pravne poslove, a suštinski, dok se konkretno ne dogovore kome šta u podeli plena pripada.

Pazite ovo!

UEFA i FIFA su najpre kao u zavadi, kad je uopšte počela priča o Super ligi. Pa, kao nisu, dok su trajali pregovori o ingerencijama nad tom ligom, ili u prevodu, dok su trajali pregovori o tome kome će koliki deo kolača od ogromne sume para koja se sliva u fudbal da pripadne. A, onda su, odjednom, navodno štiteći interes evropskog i svetskog fudbala, postali saveznici pronašavši zajedničkog neprijatelja – američkog investitora i idejnog tvorca neke Super lige, koja će uništiti najpre evropski klupski fudbal, a za njim i fudbal uopšte. Setili se, kao!

Dakle, predstava.

Bila bi ovo jedna od verzija tumačenja medijske pompe, jedno od mnogih razmišljanja koje u svemu što se odigralo u nekolika dana ove nedelje, vidi fingirane, sukobe i dogovorene predloge. Mislim da samo naivni i plaćeni da budu naivni, dakle bezobrazni, mogu da poveruju u priču o sukobu „na krv i nož“ između UEFA i FIFA, ili u skoriju izvodljivost projekta nazvanog Super liga. Jednog dana možda, ali kad se dogovore oni koji su konstantno u sukobu, a nikako da se raskusuraju.

Možete li da zamislite da neko, sa desetak milijardi dolara, namenjeniih za neki projekat, bude toliko tupav da ga tek tako preveslaju „mudraci“ iz UEFA i FIFA, dve možda najkorumpiranije sportske organizcije na svetu. Zamislite još, da taj neko ulazi u dilove sa velmožama evropske i svetske fudbalske federacije, bez prethodno detaljno prikupljenih informacija o dotičnim „partnerima“. Da li vam je prihvatljiva opcija, da tog bogatog naivka, ili neku finansijski moćnu fondaciju, korporaciju… ovi iznajmljeni da isture svoja imena i prezimena predstavljajući se kao čelnici UEFA ili FIFA, zaista mogu godinama da „zavlače“?

Tačno je da se sve vrti oko love i to ponavljaju svi kao papagaji, pokazujući tom konstatacijom lojalnost prema pravim vlasnicima planetarnog fudbala. To su one neutralne, alibi rečenice, kojima sigurno nikome nauditi neće, dok će usput širokim masama dati do znanja da su problem otkrili i hrabro rekli istinu. Ajde!

Tokom ovih nekoliko dana, zaključio sam jedno. Ono što nam predstavljaju da se dešava i da je to realnost, ja mislim da je upravo daleko od toga. Da je ta „samo što nije“ Super liga, naprosto paravan za nešto drugo. Možemo samo da nagađamo, koja je „finta“ sa najavom Super lige napravljena i možemo u tom nagađanju da se ne slažemo „do jutra“, ali ono što je medijski dovedeno do kulminacije, koja je kao potresla svet, naprosto mi deluje kao predstava i to „B“ produkcije.

Njabliže istini, koju bih jednog dana i mogao da prihvatim, jeste situacija nalik pravljenju bloka od strane jednog igrača u košarci, čime se obezbeđuje prolaz saigraču sa loptom. Recimo da je Super liga u ulozi igrača koji pravi blok, a najavljena novoformirana Liga šampiona, sa 36 klubova, taj saigrač koji bi trebalo da prođe.

Ovakvo tumačenje mi ostavlja prostor da najavim još koji „blok“ u narednih nekoliko godina, pa čak i poentiranje tog igrača koji je sada paravan. Možda mu jednog dana i dodaju loptu. Ne zaboravite da su oni saigrači i ne dozvolite da vas „uvuku“ u tuđe borbe.

Zar zaista, neko od vas veruje u spontana okupljanja navijača, koji protestuju protiv formiranja Super lige, koji tim činom navodno žele da skrenu pažnju fudbalerima i čelnicima „svojih“ klubova da će ih napustiti i lišiti svoje podrške? Još je čudnije da ih je na taj „spontani“ čin pozvala i ohrabrila UEFA. Nezamislivo, osim ako nije iz nekog interesa. UEFA zove navijače! Nikada se to nije desilo, jer UEFA i navijači mnogih klubova, su valjda u sukobu. Mnogo toga deluje nelogično, sve do momenta kad u zaključivanje ubacimo faktor režiranih postupaka kao rešenje.

Još jednom. Šta god da su smislili UEFA, FIFA, investitori, banksteri i svi koji se bave fudbalom na planetarnom nivou, znajte da nam to neće obelodaniti i medijski servirati kao suštastvenu istinu. Pre će biti da će neke stvari malo preoblikovati i na kraju dostaviti kao zanimljivu, pitku i samo za njih svrsishodnu predstavu. Za nas je namenjena uloga konzumenata, ali bez uticaja.

Ako je i tako, ne moramo baš sve da „progutamo“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar