Nedeljice, Rio Tinto
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Promo

Mislim da smo svi napravili grešku u vezi litijuma, ali neću da se mešam u odluke Vlade, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, napominjujući da u ovom trenutku ne vidi mogućnost za promenu te odluke.

„Da li mislim da je ta odluka bila pogrešna – da, tada sam to mislio i danas mislim isto“, rekao je Vučić gostujući na RTS-u.

Prema njegovom mišljenju, ukidanje svih odluka vezanih za Rio Tinto i otvranje rudnika litijuma je bila velika greška.

„Mislim da je ta odluka trebalo da sačeka, da se dobiju svi papiri, da se dobiju sve analize o ugrožavanju životne sredine. Mislim da je trebalo da sačekamo sve pa tek naknadno da donesemo odluku, ali sam razumeo i Aninu (Brnabić) frustraciju činjenicom da se oni koji su izlazili na ulicu prave naivni i ne znaju da su plaćeni spolja“, naveo je Vučić.

Upitan da li će se ostvariti neka nagađanja da će posle izbora ta odluka biti izmenjena i da će kompanija Rio Tinto nastaviti sa radom u Srbiji, on je rekao da se nastaviti sa ulaganjem u ekologiju „samo da vidimo kako ćemo to da izvedemo u uslovima ove krize“.

On je dodao i da se neće mešati u odluku vlade oko litijuma.

„I tada sam rekao da ja nikad ne bih doneo takvu odluku pod pritiskom i na takav način. Vlada je donela tu odluku i ne vidim mogućnost u ovom trenutku za promenu te odluke“, ponovio je Vučić.

On je dodao da će u narednih deset dana otići u Donji Krivelj i Slatinu, gde su meštani protestovali zbog rudnika „koji im je ušao u selo“ i da, kako je rekao, „razgovara sa narodom i rešava njihove probleme zajednički“.

***

BONUS VIDEO: Gornje Nedeljice snimci dronom