Meštani Gornjih Nedeljica uglavnom ne znaju da li je priča oko projekta Jadar, odnosno rudnika Rio Tinta, završena. Od raznih obećanja sa čuvenog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i meštana sela ostale su samo bandere, za koje nam doduše kažu, da su neke ostale "samo nabodene i nepovezane".

Skoro mesec dana meštani Gornjih Nedeljica nemaju prilike da vide radnike kompanije Rio Tinto. Osim što ponekad vide neko vozilo njihovog obezbeđenja na otkupljenim imanjima, a zgrada kompanije u selu gotovo je prazna, a ispred nje nema nikog, kao ni parkiranih automobila.

Kako nam otkrivaju prve komšije Rio Tinta, radnike kompanije ne viđaju, a za sami projekat ne znaju kako će sve da se završi navodeći da „kompanije neće odustati lako jer je uložila mnogo para“.

Aktivisti Udruženja „Ne damo Jadar“ u razgovoru za Nova.rs poručuju da su spremni da radnike kompanije, ako se ponovo pojave, dočekaju pištaljkama i transparentima.

Marijana Petković iz ovog udruženja pokazala nam je i Fejsbuk stranicu projekta Jadar i komentare na vest gde Rio Tinto demantuje da se dovozi mašine u Srbiju.

„Kompanija poštuje odluku Vlade Srbije i da u skladu sa njom ne sprovede niti planira bilo kakve aktivnosti koje su u suprotnosti sa trenutnim statusom projekta“, naveo je u svom saopštenju Rio Tinto.

Na pitanje korisnice šta znači trenutni status projekta iz kompanije su na Fejsbuku odgovorili: „Poštujemo odluku Vlade i mi smo u obavezi da odgovorno upravljamo zemljom i objektima u kompanijskom vlasništvu i to ćemo nastaviti da činimo“.

Gornje Nedeljice
Marijana Trbović Petković, Gornje Nedeljice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Međutim, aktivisti Udruženja „Ne damo Jadar“ kažu da „objekti u vlasništvu Rio Tinta vrve od pacova, pasa lutalica, lisica, šakala i mačaka, a da na zemlji izdatoj za evro rente planiraju da zaseju GMO sorte“.

„Na njihovoj zemlji i u dvorištima raste ambrozija koju ne uništavaju o čemu smo uredno prijavljivali prošle godine po parcelama, ukupno 60 njih, i nismo dobili odgovore komunalne inspekcije. Nažalost, nikad niko nije izašao na teren jer je kazna po jednoj toj parceli nekoliko desetina hiljada dinara. To je dokaz da Gradska uprava radi u sprezi sa kompanijom Rio Sava protiv svog naroda“, ocenjuje Marijana Petković.

Zlatko Kokanović navodi da je Rio Tinto sa otkupljenih kuća sklonio krovove bez građevinske dozvole, ali i da su bušotine u poljima izgrađene bez građevinske dozvole.

Gornje Nedeljice
Zlatko Kokanović, Gornje Nedeljice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„To je nekakav objekat, po tvrdnjama profesora Aleksandra Đukića sa Građevinskog fakulteta koji je angažovan na projektu Jadar, pa smo uvidom u zahteve i dozvole za građevinske objekte na sajtu opštine utvrdili da Rio Tinto nikada ni za jedan objekat te namene nije podneo zahtev, a ni vlasnici poljoprivrednog zemljišta na čijim parcelama su bušotine, ukupno 528 komada“, nadovezuje se Marijana i dodaje:

„To znači da se Loznica svesno odrekla novca koji bi naplatila da je primenila zakone Srbije i tako ukazala Rio Savi da krši zakon. Njima je bio bitan samo novac od poreza na promet nekretnina koje je Rio Sava kupila, čime je prećutano i aminovano prodavanje zemlje strancima. Da ne govorimo o putevima na kojima nije mogla da se kreće teška mehanizacija bez pratnje, o neizlasku poljoprivredne inspekcije na teren, vodne inspekcije i pravdanja da nisu nadležni za očigledno zagađenje reka, oštećenje zemljišta, zaboravljajući Ustav Srbije i član koji kaže da su svi dužni da reaguju kada je u pitanju zaštita životne sredine.“

Gornje Nedeljice
Gornje Nedeljice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ona podseća da je zakonski prošla i „bezočna seča šuma, zaštićenih vrsta hrasta lužnjaka, i to bez velike buke“.

„Uglavnom su pisane prekršajne prijave pri čemu se nije vodilo računa o količini drveta koja je posečena, tačno u zakonu se zna koliko treba poseći za prekršajnu prijavu, a koliko za krivičnu. Uginuća srna takođe su potpala pod šumarsku inspekciju, kao i šuma, pa ni do danas nismo dobili odgovor od čega su uginule, ni od inspektorke u Krupnju, ni od lovačkog udruženja Gučevo Loznica za koje je znamo da su primili ogromnu donaciju od Rio Save. Ovo udruženje nikad nije odgovorilo na pitanje za šta su novac dobili i na šta su ga potrošili“, navode naši sagovornici.

„Predsednikova planina obećanja, a od toga ostale samo bandere“

Na naše pitanje da li je ispunjeno šta od obećanja sa sastanka meštana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prve komšije ove kompanije nam otkriva da se od tih obećanja rade samo bandere.

Gornje Nedeljice
Gornje Nedeljice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Kopaju rupe i kao nešto montiraju bandere, to je jedino da sam video. Drobnjak je tu obećavao razne puteve, ali nisam video da se bilo šta od toga radi“, tvrde prve komšije.

Zlatko Kokanović iz Udruženja „Ne damo Jadar“ podseća za Nova.rs da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao mnogo stvari od bandera, ulica, udžbenika za decu, fudbalskih terena do pomoći u dobijanju subvencionisanih traktora…

Kokanović je naveo da je predsednik Srbije „bukvalno izmanipulisao meštani“ i dodao da veruje da će ih Vučić slagati.

On navodi da je bilo na stotinu bandera u centru sela i da su neke odvezene, neke su pobodene, a „ostalo su lažna obećanja“.

Gornje Nedeljice
Gornje Nedeljice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Poruka aktivista: Rudnika neće biti, teraćemo do kraja

Marijana Petković zahvalila se svima na podršci tokom borbe lokalnih aktivista protiv projekta Jadar i poručila da rudnika u Nedeljicama neće biti.

„Hvala dragi ljudi na podršci, nama manjini iz Nedeljica koji smo ostali dosledni sebi i ovome što radimo. Rudnika neće biti, neka nas je 50, teramo do kraja. Izdajnika je uvek više nego heroja“,  poručila je Petković.

BONUS VIDEO – Gornje Nedeljice snimci dronom

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare