Gornje Nedeljice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Meštani Nedeljica većinom su glsali za Aleksandra Vučića i SNS. Takvi rezultatai zbunili su javnost, jer je to mesto proteklih meseci simbolizovalo otpor režimu i borbu protiv izgradnje Rudnika kompanije Rio Tinto.

Nova je otišla do Nedeljica da oseti postizbornu atmosferu i dobije odgovor – koja je tajna uspeha SNS-a u mestu u kojem se to najmanje očekivalo.

Aktivisti i dobro poznata imena koja su se mesecima na ulicama i barikadama borila protiv Rio Tinta poručuju da nema odstupanja i odustajanja od te borbe. Ipak, ima i onih meštana koji nisu začunjeni rezultatom izbora i imaju svoje teorije zbog čega je to tako. Primetno je i da meštani Nedeljica izbegavaju da imenom i prezimenom komentarišu reziltate izbora i dešavanja u vezi sa Rio Tintom.

Oni objašnjavaju da treba razlikovati izbore od priče o rudniku.

„Nisu me iznenadili rezultati. Ja sam svakako protiv rudnika“, navodi nam mlađi meštanin, ne želi da se predstavi.
Druga strana rezulta izbora

Ipak, treba obratiti pažnju i to da na parlamentarnim izborima SNS ima manje glasova nego na prethodnim, a lokalni aktivisti ističu da su na ovim izborima glasali i ljudi koji su prodali zemlju, iako su, kako nam navode, bili dužni da se odjave u roku od 45 dana od dana iseljenja, a to nisu učinili.

Da su ispoštovali zakon Vučić bi u Nedeljicama imao 15 posto na parlamentarnim, čime bi Nedeljcie ponovo bile jedinstvene u celoj Srbiji,vlast je to znala i zato se postarala da Nedeljice ne ostanu jedinstveno selo na svetu koje je odbilo milione i milijarde stranog novca iz ljubavi prema svojoj zemlji, tvrdi aktivistkinja iz Udruženja Ne damo Jadar Marijana Petković.

Ona dodaje da će njeno udruženje podneti krivične prijave protiv svih onih koji su došli samo na glasanje i koji su bili dužni da odjave svoje mesto boravka i prijave novo prebivalište.

„Zahtevaćemo od MUP-a da po zakonu uradi svoj deo posla za sve one koji su ‘zaboravili’ da se odjave“, poručuje Petković.

Ona navodi i da su predsednici i zamenici predsednika biračkih odbora bili odbornici opštine Loznica koji su glasali za Prostorni plan Grada i u njemu projekat Jadar, simpatizeri SNS-a i Rio Save, kao i „onaj ‘šo je sanjao predsednika“.

Na četiri biračka mesta u Nedeljicama od 414 glasača, 230 je na predsedničkim glasalo za Vučića, zatim 49 njih je glasalo za Biljanu Stojković iz koalicije MORAMO, 41 za Zdravka Ponoša. Za Boška Obradovića je glasalo 39 meštana, 24 za Miloša Jovanovića i 17 za Milicu Đurđević Stamenkovski. Dok je nevažećih listića bilo osam, a Miša Vacić je dobio 4, a Branka Stamenković dva glasa, pokazuju nam aktivisti slike biračkih zapisnika.

Aktivisti ističu da je Vučićev SNS na parlamentarnim izborima dobio 42 posto, što je u odnosu na prošle 2020. izbore 36 odsto manje, odnosno 100 glasova manje. a da su drugi bili socijalisti.

O poseti Nedeljicama opširnije čitajte sutra u novinama Nova.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram