Foto:androidpolice.com

Informacije o novom Androidu 13 (Tiramisu) su već počele da cure.

Iako će beta verzija tek biti dostupna u martu i više funkcija obznanjeno u narednim mesecima, Android 13 već deluje kao solidno izdanje.

Ovde ćemo izdvojiti nekoliko novih opcija koje će u narednim mesecima dobiti neki korisnici Android telefona.

Nove opcije za obaveštenja

Android je uvek bio superiorniji od iOS-a kada je u pitanju upravljanje obaveštenjima, međutim uvek mu je nedostaja jedna opcija.

Svaki put kada instalirate neku apliaciju na iOS-u, sistem vas eksplicitno pita pri prvom pokretanju aplikacije da li dozvoljavate da vam ta aplikacija šalje obaveštenja. Ovo kod androida nije slučaj. Aplikacija automatski može da vam šalje obaveštenja ukoliko vi sami u podešavanjima ne odaberete suprotno.

Ova praksa se menja, pa će od sada i android pitati za dozvolu da šalje obaveštenja kada prvi put pokrenete aplikaciju.

Foto:androidpolice.com

Skeniranje QR kodova

QR kodovi su sve prisutniji i Android želi da svojim korisnicima olakša skeniranje istih. Od sada ćete opciju za skeniranje QR koda moći da odaberete iz kontrolnog centra.

I ne samo to, već ćete moći da pristupite ovoj opciji i sa zaključanog ekrana. S obzirom na sveprisutnost QR kodova danas, ovo je dobrodošao novitet na novoj verziji operativnog sistema.

Foto:androidpolice.com

Sistemska podešavanja jezika za aplikacije

Sada ćete moći da birate jezik za svaku aplikaciju ponaosob u podešavanjima telefona. Ovo postoji na iOS-u postoji nekoliko godina i odlična je opcija za ljude koji koriste ili govore više jezika.

Trenutno se aplikacije automatski prilagođavaju jeziku samog sistema, a sa novom verzijom ćete moći da upravljate jezicima za svaku zasebnu aplikaciju.

U praksi ovo znači da vam npr. jutjub može biti na nemačkom, aplikacija za dostavu na srpskom, a fejsbuk na turskom, ako tako želite.

Foto:androidpolice.com

Više opcija tema

Android 13 će doneti nove teme i paletu boja koja će automatski prilagoditi u odnosu na pozadinu telefona. Android će korisnicima nuditi nekoliko varijanti tema: Živopisno (Vivid), ekspresivno (Expressive) i monohromatsku temu bez boja (Spritz).

Još neke od novih opcija:

  • Unapređenja vezana za potrošnju baterije i sistemske procese;
  • Podrška za zvuk preko blututa sa smanjenom potršnjom energije;
  • Promene na zaključanom ekranu.